Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


abs sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

stanislav

21.10.2003. 15:42

Poštovani,
Ukoliko mi možete nešto iše reći o amnionskim brazdama i malformacijama nastalim u djeteta uslijed istih. Ako je moguće da mi javite gdje na internetu mogu pronaći nešto više o gore spomenutom problemu i kako se on stručno zove.
Hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

24.10.2003. 20:51

Cijenjeni gospodine, Vaše je pitanje nedovoljno precizno. Molim Vas da mi opišete problem (ako ne ide drugačije), jer se bojim da ovako formulirano pitanje sadrži tek površnu i usputno izrečenu informaciju. Pozdrav.

stanislav

27.10.2003. 13:40

Poštovana gospođo Ana,
Pošto naše djete ima ozbiljnija ošećenja na prstima obje ruke, nastale uslijed, kako doktori kažu, pojavljivanja rupa na amnionskoj ovojnici, te proguravanja bebinih ruka kroz iste, htjeli bismo još nešto više doznati o toj malformaciji. Naime, došlo je do formiranja amnionskih brazda na prstima, s tim da na lijevoj ruci je drugi prst amputirana do prve falange, drugi je zakržljao i dosta je kraći i tanji od ostalih i bez nokta te s brazdom. Četvrti prst je normalne veličine i oblika, ali s brazdom, dok je s petim sve u redu. Na desnoj šaci je palac nešto kraći, treći prst je bez nokta i kao da je za zadnju falangu kraći, četvrti je na vrhu jako uzak, kao da nema kost, a nokat je mal i okrenut u stranu.
Liječenje se odvija u "Klaićevoj bolnici" kod dr.Vrtara, a do sada su obavljene dvije operacije. Prva kad je dijete imalo desetak dana i razdvojeni su treći i četvrti prst na desnoj ruci, koji su bili spojeni samo kožicom pri vrhu. Druga operacija se obavila prije mjesec dana kada su uklonjene brazde na reećem i četvrtom prstu lijeve ruke.
Nas zanima nešto više o ovome poremećaju, pošto sami ne možemo pronaći literaturu ili internet stranicu na kojoj nešto piše o tome. Do sada smo bili u kontaktu s dr.M.Ninkovićem (plastični kirurg)iz Inzbruka, te dr.Z.Bitrakovskim (Ilizarov metoda)iz Ohrida, te smo još u kontaktu.
Ukoliko Vi znate nekoga ko se bavi ovom tematikom, molimo da nas uputite.
Hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

29.10.2003. 20:51

Poštovani gospodine Stanislav, Vaše je dijete rođeno s malformacijama ruku, uglavnom prstiju, iz razloga koji će vjerojatno ostati nepoznat. Najvažnije je da su nađene malformacije (po svoj prilici) jedine i da se danas plastična kirurgija može s njima "boriti". Kako poznajem kolegu kojeg navodite, mogu Vam samo reći da Vam je dijete u dobrim rukama. Klaićeva ustanova također ima i odjel koji se bavi s genetskim poremećajima, pa bih Vam savjetovala da se konzultirate i tamo, čime ne želim reći da se neminovno radi o poremećaju te vrsti. Međutim, uzroci poput amnionskih brazda, rupe u amnionskoj ovojnici... samo su pretpostavke koje je nemoguće dokazati. Ne spominjete da li se radi o prvom djetetu. No, genetsko savjetovalište sigurno će Vam pomoći u Vašoj ev. namjeri rođenja još jednog djeteta ili više njih. Stoga, nemojte oklijevati - osim kod kirurga (koji je neophodan Vašem djetetu), krenite i na druga mjesta (nužna za buduću djecu i Vaš mir). Kolege - genetičari uputit će Vas i na literaturu koja Vam može biti korisna, a u isto vrijeme i NE (nepotrebno) opterećujuća. Želim Vam svako dobro i srdačno Vas pozdravljam.