Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pitanje o BCG


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Natasa

24.10.2003. 13:09

Posto zivimo u Nizozemskoj ovdje se djeca ne cjepe sa BCG ali cesto putujemo u Hrvatsku.Moze te li mi molim vas reci da li je preporucljivo onda da ih cijepimo ili ne.

Hvala!

Dr. Darko Richter

25.10.2003. 08:14

Ne, tj. mogu reći da nije preporučljivo. Tuberkuloza se ne dobiva u Hrvatskoj ili Nizozemskoj, već u obitelji, vrtiću, školskom razredu ili bolnici - svugdje gdje postoji netko sa znanom, a pogotovo neznanom tuberkulozom pluća koji sije klice u svakom izdahu i još više u kašlju. No, za dobiti tuberkulozu potrebno je barem 3 tjedna svakodnevno boravati u istoj prostorji s takvom osobom tijekom barem 8 sati. I tada će je dobiti i onaj cijepljeni i onaj necijepljeni s BCG-om. U čemu je onda razlika: u tome, da cijepljeni ne bi trebao dobiti teži oblik bolesti. Osobito se smatra da BCG štiti djecu do dobi od 3 g. od tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze (rasap tuberkuloznihklica po cijelom tijelu). U zemljama visokog standarda s niskom stopom tuberkuloze djeca se niti ne cijepe, a to je kasnije povoljno dijagnostički: naime, posumnja li se u nekoga na tuberkulozu (a dobije je jednako cijepljeni ili necijepljeni), tada je kožno testiranje (PPD ili tuberkulinska proba) najbrži način da se sumnja potvrdi. Svi cijepljeni imaju pozitivnu reakciju, dok pozitivna reakcija u do tada necijepljenih potvrđuje infekciju tuberkuloznom klicom.

Natasa

29.10.2003. 13:28

Hvala na odgovoru.Sad mi je malo lakse jer smo culi price zbog cestih posjeta Hrvatskoj da bi ih trebali cijepiti jer navodno je tuberkoloza jos uvijek dosta rasirena na tim prostorima ali za uvijet cijepljenja moras da nigdje nisi bio protekla tri mjeseca i da nigdje neces ici poslije cijepljenja naredna tri mjeseca.Zasto nemam pojma.Hvala jos jednom jer iskreno da Vam kazem bas mi se i nije dalo djecu sad cjepiti jer sam cula da je malo teze cjepivo koje uzme duze vremena da prodje.