Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


adenoidne vegetacije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama-vesela

09.12.2014. 23:30

Poštovani,

dijete, staro 3,5 god., u sklopu alergološke obrade pregledan kod orl specijaliste. prije pregleda uočila sam u nosu nešto, za što sam mislila da su polipi. Na pregledu je ustanovljeno da nisu polipi, već dosta izražene nosne školjke. Ima povećane adenoide, lividnu sluznicu, zastoje u disanju, spava otvorenih usta, te hrče. Alergološka obrada negativna(inhalacijski i nutritivni alergeni), premda je orl specijalista napomenuo da je po svemu ovome ipak na nešto alergičan. Izraženije smetnje u disanju i jače hrkanje je primijećeno u vrijeme respiratornih infekata, koji su liječeni simptomatski. Nije imao upale uha, niti upale grla. Timpanogram je uredan. Preporuka je da napravimo polisomnografiju, za što čekamo termin na Srebrnjaku.
Sada Vam se javljam jer su unazad par dana te nosne školjke jako izražene, više nego ranije. Nosnice su skoro potpuno zatvorene. Zanima me Vaše mišljenje, da li bi trebalo obaviti adenoidektomiju, te da li bi se time utjecalo na nalaz u nosu?
Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.12.2014. 13:20

Adenoidektomija neće riješiti problem ostatka sluznice u nosu, pa niti onoga dijela na nosnim školjkama. Obzirom na ishod alergološkog testiranja preporučam ispiranje nosa hipertoničnom otopinom morske vode (ima više proizvođača tih sprejeva), osobno bih pokušao dati montelukast granule i pratio ima li koristi u narednih desetak dana. Ako nema koristi započeo bih terapiju kortikosteroidnim sprejem, kroz 3-4 mjeseci.

mama-vesela

16.12.2014. 11:55

Trenutno koristi hipertoničnu otopinu. Zasad nam nitko nije preporučio kortikosteroidnu terapiju. Ići ćemo na kontrolu, pa ćemo vidjeti. Termin polisomnografije je u 3.mj.2015.god.
Zahvaljujem na savjetu!
Lijep pozdrav!