Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Akutna urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Eni

18.06.2003. 11:06

Postovani,
Imam sina od 20 mjeseci koji je dosta zdravo dijete od kako se rodio prvu manju upalu grla imao je prije 3 mjesece i tada je prvi put pio sirup antibiotik ali 08.05. pojavio mu se “osip” da bi dermatolog dao dijagnozu akutna urtikarija. Prija toga uradili smo bris grla i nosa i stolicu na parazite sve je bilo uredu. Dao mu je sirup Flonidan da pije pola mjerice po potrebi. Posto je dermatolog smatrao da ne treba raditi nikakve daljnje pretrage nismo više ništa ni radili (jer mu se to ne javlja često). Ja sam pratila misleci da je upitanju alergija na neku hranu mada nismo nista novo uvodili u ishranu, inace se dijete ne jede nikakve konzerviranu hranu, ishrana se svodi iskljucivo na domacu (voce, povrce, meso, riba mlijko domace, mlijecni proizvodi, djemovi domaci,med isto, sokovi cijedjeni od voca domaci i slicno.)
Ali sam primjetila da kad je hladnije to mu se javlja vrlo redje a javlja se bez nekog reda znaci i ujutro cim se probudi ( nije nista jeo niti pio ni u toku noci vec pred spavanje samo mlijeko) i navece a i u toku dana. Naj izrazenije mu je po guzi (nosi pelene) na prevojima ruku i po ramenima. Mene zanima posto sam procitala da poslije sest nedjelja se zove hronicna urtikarija a njemu ce sad sest nedjelja kako mu se to javilo, sta to znaci i moze li to biti urtikarija na toplotu i kako to ispitati i smijemo li ici na more (mada on kad je vani to mu se rijetko javi npr. kad smo na izletu). Da li bih trebala raditi jos neke pretrage jer on nema nikakvih drugih smetnji osim te potrebe za cesanjem koja traje po pet, deset minuta zavisi koliku povrsinu tijela zauzme taj “osip”. Nekad ga prvo svrbi pa se onda tek javi osip (kao da se ozario) a nekad se pojavi a da ga i ne svrbi tad je obicno manja linijica ili tackica. Izvinjavam se na opsirnosti ali sam se bojala da ne izostavim nesto sto ce vam znaciti.
Unaprijed zahvalna zabrinuta majka.

Dr. Darko Richter

19.06.2003. 14:23

Možda je urtikarija, možda milijarija a možda ekcem (atopijski dermatitis). Iz vašeg opisa to nije jasno. Možda na različitim mjestima ima različite osipe, jer, se, npr. ekcem vrlo rijetko javlja na pelenskoj regiji, ali su mu vrlo karakteristična mjesta pregibi na rukama i nogama, a k tome još i svrbi, upravo onako kako ste opisali. Možda je urtikariju imao, pa nemao. Meni se čini da se najvjerojatnije radi o ekcemu (atopijskom dermatitisu), a za to bih uvijek više volio da dijete liječi pedijatrijski alergolog, nego dermatolog, iako se ne bih odrekao dermatologa s dobrim pedijatrijskim iskustvom. Ima li u obitelji alergija: ekcema peludne hunjavice i astme? To bi ukazivalo s velikom vjerojatnošću na dijagnozu atopijskog dermatitisa (ekcema) u vašeg djeteta. Nikakve se pretrage ne mogu sugerirati dok se točn ne utvrdi koja je vrsta osipa. Pokušajte nam poslati sliku uzetu digitalnom kamerom.