Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dijana

19.06.2003. 09:24

Živim u Sarajevu i imam 26 godina. Prije 5 godina sam dobila prvu alergiju na polen. Prošle godine sam radila alergotest prvi put i ustanovila da sam alergična na grinje, polen trave, stabla, korova, duhan i kućnu prašinu.
Imam sina koji ima 27 mjeseci. Prije otprilike 7 dana počelo je curenje iz nosa i trljanje očiju, zbog čega dolazi do crvenila podočnjaka i vrlo blagog oticanja. Takve reakcije se ne javljaju svaki dan i obično se javljaju odmah nakon buđenja (bez razlika da li je noćni ili dnevni san) i traju nekih sat do dva. Preko noći otežano diše na nos.
S obzirom da je prije 3-4 mjeseca imao bakteriju stafilokoku u grlu (bris nosa je bio uredan) sumnjala sam da je ponovo dobio bakteriju ali ovaj put u nosu, međutim svrab i trljanje očiju me zbunjuju.
Interesuje me na koji način se može uraditi alergotest osim "bockanja" jer mislim da bi sa mojim sinom to bilo nemoguće.
Molim Vaše mišljenje i savjet šta poduzeti.

Dr. Darko Richter

19.06.2003. 14:29

Prick test je moguće uraditi svakome, tko ima donekle čistu kožu podlakticama. Ako to nećete, opet se mora bockati - i to puno dublje, do vene, kako bi se uzela krv za određivanje specifičnih IgE protutijela (RAST). Osim što više boli, ovaj način je i oko 50 puta skuplji. Prednost mu je da može biti kraćeg trajanja, ako medicinska sestra/liječnik od prve nađu venu. Prick test traje 15-20 minuta, kolikontreba čekati da se na izbockanoj podlaktici pokažu reakcije. Inače, bockanje u prick testu ne ide dublje mrtvog rožnatog dijela kože.