Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergeni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

14.05.2003. 16:40

Poštovani,
imam bebu od 9 tjedana. Prije desetak dana se pojavio po čelu osip i liječnica na Šalati je utvrdila seboreju po vlasištu te naznake atopijskog ekcema (suha i hrapava koža na uški). Obzirom da sam ja bila alergična na jaja, pretpostavka je da se to događa i njoj. Nakon nekoliko dana Geokortona, osip se povukao. Kako je isključivo na prsima, ja sam izbacila iz prehrane jaja. Sada pokušavam saznati koje namirnice smijem konzumirati, konkretno mislim na kravlje mlijeko (već nekoliko dana pijem kozje mlijeko). Osim jagoda, koje voće je alergen? Gdje bih se mogla dodatno informirati (mislim na web)?
Najljepše zahvaljujem,

Dr. Darko Richter

15.05.2003. 09:28

Vidim da ste bili na dermatološkom pregledu, ali ne i na pedijatrijskom. Preporučio bih vam da me posjetite u Alergološkoj ambulanti Specijalne bolnice za bolesti dišnog sustava djece, Srebrnjak 100, Zagreb. Zašto? Jednostavno zato, što je, prije svega, potrebno jasno reći: ima li vaše dijete, ili nema, alergiju, i na što? To je prvo. Vi na nekim pretpostavkama već stvarate bolest gdje je možda nema. Što se tiče postupka u djeteta alergičnog npr. na kravlje mlijeko ili jaje, princip je da majka, koja dijete isključivo doji, ne uzima te namirnice. Uostalom, kravlje mlijeko uoće nije ni najmanje bitno za stvaranje majčnog. Dovoljno je piti i samu vodu, uz ostalu normalnu prehranu. Ako mislite da s kozjim mlijekom nešto polučujete, rekao bih vam samo to, da dijete, s atopijskom sklonosti (sklonost razvoju alergije), postane na kraju alergično i na kozje i na sojino mlijeko ili neki drugi protein (npr. bjelanjak jajeta). I još, kada prestanete jesti jaja (vidljiva jaja) još uvijek pojedete oko 50% količine koju ste konzumirali ranije, jer jaja u raznim oblicima "nema gdje nema". No, po meni je najvažnije uvijek dijete pokazati pedijatru (u ovom slučaju alergologu), a ne samo specijalisti za kožu, uho-grlo-nos, itd. Na kraju, opet nas pitate, a teško da vam se sve može objasniti preko jednog dopisivanja.

Dr.Darko Richter

15.05.2003. 11:06

Zaboravio sam vam dati adresu na webu: http://www.aap.org
To je adresa American Academy of Pediatrics; na toj stranici, lijevo gore, imate praznu kućicu u koju možete utipkati ono što tražite, npr. "breast feeding", kliknete na gub "GO" ispod kućice i dobit ćene skoro 200 ulaza u razne dokumente o pitanju prirodne prhrane, morate ili pročešljati i odabrati one koji vas zanimaju.
Još o jagodama: one nisu ni više, ni manje alergene od drugih namirnica ili voća, ali kod nas se ljudi vole fiksirati na nešto što je relativno lako rješivo, jer, kad si alergičan na jagodu, ništa jednostavnije od te dijete. No, većina tih, koji vjeruju u jagode, alergični su na kikiriki, kakao, konzervanse itd., a to je malo teže zaobići, i, da budem i posve otvoren: mnogi (ili premnogi) liječnici, koji bi im te alergije trebali razjasniti i uputiti ih kako izbjeći zamke, nisu tome baš dorasli. Evo, uglavnom zbog toga ispada "zgodno" da su nam samo jagode problem.