Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

29.10.2003. 14:40

Poštovani!
Moj sin od 25 mjeseci nije nikad pio kravlje mlijeko. Naime dojila sam ga do 10 mjeseci i kad sam mu počela uvodit adaptirano reagirao je burno na vrlo malu količinu (par kapi) i to velikim crvenilom lica i utikarijom koja je nastala ispod brade. Poslije toga mu nismo nudili kravlje mlijeko, već smo mu davali sojino adaptirano i izbjegavali sve namirnice koje u sebi sadrže mlijeko. Prije dva dana smo mu po preporuci pedijatra počeli u vrlo malim količinama davat jogurt (malu žlicicu), sir (malu kockicu) i sl. I nema nikakvih reakcija. Sad bi mu poceli uvodit i mlijeko, pa me zanima, s obzirom da on nikad nije pio mlijeko da li bi mogao imat problema s laktazom, i šta da napravimo da izbjegnemo potencijalne probleme tipa proljeva i nadutosti?
Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

31.10.2003. 11:56

Uopće nisam siguran da neće opet dobiti neku alergijsku reakciju na kravlje mlijeko, ali vi zvučite kao da je to riješena stvar, jer je podnio dobrojogurt.To je svakako dobar znak, no nisam baš siguran. Uputo je učiniti titar specifičnih IgE (imunoglobulina E) na proteine kravljeg mlijeka i po visini prosuditi da li se m ože očekivati neka reakcija. Tako bih ja postupio. Inače, istina je da alergije na kravlje mlijeko prođu same od sebe, većinom u prve 3 godine, no vaš je sin tek napunio 2. Laktaza sa svime nema nikakve veze. To je enzim koji se nalazi na samom vrhu crijevnih stanica i osobito je obilat u dojenčadi kojoj je isključiva hrana mlijeko, S vremenom količina laktaze u crijevu opada, pa mnogi odrasli ne podnose mlijeko - to međutim nije nikakva alergija, već nemogućnost probave mliječnog šećera laktoze (sa "o"blunk, koji onda u crijevu provrije i stvara nadutost, grčeve i proljev. U vašeg se djeteta to još ne očekuje, ali to možete isprobati jedino pokusnim obrokom. No, ponavljam, budite najprije sigurni da je mogućnost alergijske reakcije na proteine u kravljem mlijeku što manja.