Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija ili nesto drugo?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanela

09.10.2003. 11:25

Postovani,
imam bebu od 3,5 mjeseca i prosle sedmice se pojavio jedan mali problem. U ponedeljak prosle sedmice sam na kozi nogu oko koljena prema listovima, primjetila nepravilne crvene krugove razlicitih velicina, dok je koza bila jako hrapava. Sutradan sam dijete vodila na redovnu vakcinaciju i taj dan sam primjetila da su se iste fleke pojavile na rukama, tj. sa vanjske strane ruku u predjelu laktova i nize prema sakama. Prilikom pregleda je pedijatrica rekla da to nije nista, te preporucila svakodnevno mazanje koze bademovom masti.
Ono sto mene brine jeste to sto se taj osip/fleke/hrapovost nije povukla, cak naprotiv sam primjetila da su se ti nepravilni crveni krugovi hrapave koze pojavili i na ledjima, po stomaku, a jucer i na vratu. Beba inace nije nervozna ili razdrazivlja, sasvim se jednako ponasa kao i prije pojave osipa/fleka. Inace dan nakon pojave fleke crvenilo postaje manje, ali je i dalje prisutno sa manjim intenzitetom.
Obzirom da sam pocela raditi, djetetu sam uvela adaptirano mlijeko koje pije 2-3 puta dnevno dok sam ja na poslu (ostalo je dojenje), interesuje me da li je u pitanju alergija na adaptirano mlijeko?? Ja sam i svoju pedijatricu upoznala sa ovim nacinom hranjenja, ali ona je komentarisala kako ne misli da je to alergija.
Zamolila bih vas da prema opisanom date svoje misljenje i eventualno savjet sta da radim kako bi taj osip/fleke prosao.
Oprostite na opsirnosti, ali se nadam da sam vam podrobno opisala stanje i nadam se skorom savjetu.
Srdacan pozdrav

Dr. Darko Richter

09.10.2003. 20:13

Meni to izgleda kao neurodermitis (atopijski dermatitis, ekcem). Pokušajte ga 3-5 dana mazati kremom Afloderm (ili Beloderm, ili Cutivate, ili Elocom, ... ), pa ako brzo prođe, to govori u prilog neurodermitisu. Neurodermitis bi inače bio znak alergije i mogao bi biti povezan s alergijom na kravlje mlijeko, iako ne nužno. U prilog neurodermitisu govorilo bi i postojanje bilo koje alergijske bolesti u neposrednih srodnika: roditelja, braće i sestara. Bademova mast nije loša, jer je jako masna i suhu i hrapavu kože štiti od daljnjeg pucanja i ekcematiziranja, pa bih to nastavio primjenjivati dvaput dnevno. Možete sasvim mirne duše primjenjivati i bilo koju drugu neutralnu kremu, mast ili ulje za dječju kožu, samo neka je dovoljno masna i hidratantna (za malu dojenčad prikladno je ulje, npr. Johnson Jonhnson Baby Oil).

Sanela

13.10.2003. 09:07

Postovani doktore Richter,
zahvaljujem na brzom i strucnom odgovoru. Bebu sam mazala kremom Afloderm i osip je u potpunosti nestao vec nakon trece upotrebe. Obzirom da ste u odgovoru napisali kako bi to govorilo u prilog neurodermitisu, lijepo Vas molim da mi kazete koje pretrage bi trebalo napraviti kako bi se utvrdilo da li je beba sklona alergiji. Inace u porodici nema alergija (barem ne dokazanih) osim u mom slucaju gdje se radi o alergiji na penicilin.
Hvala i sracan pozdrav.

Dr. Darko Richter

14.10.2003. 09:34

Vaša alergija ipak ide u prilog obiteljske sklonosti, tim više što se sklonost alergiji nešto jače prenosi preko majke, nego preko oca. No, to je samo dodatni kamenčić u mozaiku koji bi trebalo nadopuniti pretragama vešeg djeteta: trebalo bi učiniti pregled, te prick test na najvažnije prehrmabene te inhalacijske alergene. Obično se dijete te dobi testira na bjelanjak kokošjeg jajeta i kravlje mlijeko, a može se uključiti bijela riba i školjkaši, pšenično brašno, soja i kikiriki, bez obzira što se vama može činiti da to nema veze jer da dijete to nikada nije jelo. Naime, mnogo stvari koje vi pojedete, prelaze dojenjem u dijete i none se može na njih alergizirati. Od inhalacijskih alergena obično se testira na grinje iz kućne prašine te peludi trava i žitarica. Prick test je gotov za 20 minuta i daje vrlo dobru orijentaciju. U nastavku se može uzeti krv iz vene za odreživanje ukupnog IgE i specifičnog IgE na pojedine alergene, ako su pozitivni ili sumnjivi u prick testu. Inače, neurodermitis, ako nije umjereno do jako izražen, često ne daje pozitivne alergološke nalaze, pa terapija ostaje na njezi i liječenju kože.