Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cjepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

irena

12.10.2003. 11:54

Koliko TOČNO smije biti najveći dozvoljeni razmak između zadnje doze cjepiva diteper (HIBERIX), polio i Hib (sa šest mjeseci) i docjepljivanja nakon s 18 mjeseci?

Dr. Darko Richter

12.10.2003. 21:58

Nema najvećeg dozvoljenog razmaka, a najmanji je 6 mjeseci. Drugim riječima, ako je dijete uredno cijepljeno u prvoj godini života, to znači da je zadnje cjepivo DiTePer + polio (+ Hib) primio sa 6 mj. Normalno se s 13-15 mj. daje MoPaRu, a s 18 se docjepljuje DiTePer + polio (+ Hib). Međutim, DiTePer + polio (+ Hib) može se dati već s 13-15 mj. i to čak istovremeno s MoPaRu. Ovome se pribjegava ako se predviđa neki problem s 18 mj. koji bi mogao poremetiti raspored cijepljenja (npr. dijete naručeno na operaciju kile, ili obitelj nekamo seli, itd.). Ako se zaboravi cijepiti u dobi od 18 mj., tada se treba cijepiti čim se netko toga opsjeti i ukaže se prigoda. U slučaju zakašnjenja, NIJE POTREBNO PONAVLJATI DOTADAŠNJA CJIEPLJENJA, ma što god vam tko pričao. A to pričaju neki epidemiolozi u nas, i pod njihovim utjecajem još neki pedijatri, a da uopće ne znaju zašto. Možda baš zato, što cijeli razvijeni svijet radi na jedan racionalno provjereni način, pa zašto ne bismo opet bili originalni? A istovremeno se guramo u taj razvijeni svijet, dok je meni očito da od toga neće biti ništa, a ovo vam je jedan mikroprimjer.