Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hrskavica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noa

13.10.2003. 16:21

Stovani
moja beba deckic navrsava sutra dva mjeseca, Od samog pocetka kada se budi ili je jako aktivan ispusta cudne zvukove nalik hroptanju tako da smo cesto mislili da je prehladjeni. Neki nam kazu da se radi o hrskavici pa me zanima kada ce to prestati te mozemo li nesto uciniti da to brze prodje.
Hvala unaprijed, Noela

Dr. Darko Richter

14.10.2003. 09:46

To je svakako stvar koju treba dobro pogledati. Jer, promjena glasa, svakako ukazuje na grkljan i strukture u blizini grkljana, a kroz grkljan se diše. Moguće je da se doista radi o "hrskavici", pod čime se misli na epiglotis ili hrskavični poklopac koji pokriva grkljan u času prolaza zalogaja. Taj epiglotis zna u male dojenčadi biti mlohav, pa kod udaha vibrira na struji zraka te se stvaraju razvi zvukovi koje zoveme stridorom ili udisajnim struganjem, hroptanjem, ili slično. Epiglotis obično s vremenom ojača, te za par mjeseci stridor nestane. Međutim, ponavljam, valja utvrditi je li samo to, ili ima drugih promjena koje mogu stvarati slične zvučne fenomene. Zato treba najprije otići do ORL, a zatim kod dječjeg pulmologa, i katkada čak kod kardiologa, jer ima slučajeva da velike krvne žile na izlazu iz srčanih komora pritišču na dušnik te stvaraju slične fenomene. Nadam se da vas nisma pretjerano zabirnuo, no pođite najprije otorinolaringologu.

noa

15.10.2003. 13:08

Stovani doktore
priznajem da sam jako zabrinuta vasim odgovorom te cu svakako poduzeti daljnje korake.
Sljedeci tjedan je pregled kod naseg pedijatra pa cu traziti uputnicu za otorinolaringologa.
Malo sam i zbunjena vasim odgovorom zato jer se to hroptanje kod moga djeteta ne javlja kada jede, spava, miruje vec samo prilikom budjenja ili kad je jako aktivan pa pretpostavljam da se ipak radi o hrskavici jer da nije ti zvukovi javljali bi se stalno ili sam u krivu?
Zahvaljujem na odgovoru i srdacno vas pozdravljam

Dr. Darko Richter

15.10.2003. 23:40

Logika vam ne stoji, pa je potreban pregled stručnjaka. Anatomske činjenice imaju prednost pred logikom, jer da je logika ispred činjenica, logičari bi bili bolji liječnici od onih koji bubaju anatomiju.