Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija na proteine kravljeg mleka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana031

06.09.2010. 01:25

Postovani,
dete staro 4 meseca /doji/ sa ojedom pelenske regije,prolivastim stolicama,crvenilom lica,temperaturom u dva navrata biva vraceno kuci uz objasnjenje da je virus,to sve traje 3 meseca,ojed se malo povuce,ali proliv je i dalje prisutan,sve do pojave krvi u stolici kada bivamo bolnicki hospitalizovani,ucinjena ispitivanja.,Dijagnoza>Alergija na proteine kravljeg mleka,Dermatitis atopica,Transaminazitis.Biva pusteno doma uz savet da ja,majka ne konzumiram mlecne proizvode.Posle 2 dana usled nedostatka mleka kao dohranu mu dajem Humanu 1 po savetu privatnog lekara,dete se osipa,crveni,otezano dise.U hitnoj dobija Urbazon i bivamo opet hospitalizovani,ucinjena ispitivanja,dijagnoza>Alergija na proteine kravljeg mleka,Urtikaria,Transaminazitis.Pocinjemo sa koriscenjem ALFARE mleka koje lepo prihvata i dalje ga dojim.Juce mesec dana posle hospitalizacije smo bili na kontroli Transaminazitis je u redu,sledeca kontrola sa navrsenih godinu dana kad treba da proba mleko.Zanima me na koji nacin ce ga probati,dali ce ga piti ili ce se raditi alergo-test i dali je ta alergija prolazna ili ostaje ceo zivot.
UNAPRED HVALA.

Darko Richter, dr. med.

06.09.2010. 11:50

Ne bih se upuštao što će doktor koji ju je danas gledao, učiniti za godinu dana.
Vjerojatno će ponoviti pretrage. Valjda imaju neke pretraga koje su učinili, te potvrdili alergiju na kravlje mlijeko.
Sigurno pišu u otpusnom pismu. No, klinička je slika bila dosta uvjerljiva.
Alergija na kravlje mlijeko uglavnom je prolazna, no, ako ima atopijski dermatitis, vjerojatno će se pojaviti i alergija na kokošje jaje, a kasnije i alergija na aeroalergene (grinju, peludi). I alergiaj na jaje obično je prolazna, ali ona na peludi više nije.

ivana031

06.09.2010. 23:35

Ucinjena ispitivanja
KKS LE 7,70 /ER 4,26 /HGB 112 /HTC 33,2 /MCV 78,0 /MCH 26,3 /MCHC 337,0 /RDW 14,2 /TR 445
Biohemija glikemija 5,1 /urea 3,4 /AST 60 /ALT 67
Eho abdomena jetra,z kesa,slezina,oba bubrega,m besika urednog nalaza.Zamolila bih vas da mi objasnite na koji nacin ce probati mleko,piti ili ce se raditi alergo-test,Napisala sam vam gore navedeno na osnovu cega je data dijagnoza,Ako treba da se radi alergo-test odvela bih dete na ispitivanje pre navrsene godine,naravno ako me vi posavetujete da to i uradim.Problem je sto ne znam kom ispitivanju da ga podvrgnem. HVALA

Darko Richter, dr. med.

07.09.2010. 11:30

Nisu učinejne osnovne alergološke pretrage, a to nije dobro, ako imamo jako sumnjivu žestoku alergijsku reakciju.
Potrebno je učiniti ili prick test na kravlje mlijeko, bjelanjak, kikiriki, grinju i peludi trava, ili to isto analizirati preko krvi određivanjem ukupnog i specifičnih (svih ranije nabrojenih) IgE. Tu može biti iznenađenja, jer, nije rijetko da su ljudi uvjereni u kravlje mlijeko, a kad ono, radi se o jajetu ili kikirikiju,ili nečem drugom.
Prije provokacije treba iste pretrage ponoviti, i onda odlučiti da se ide, ili ne.