Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija toplo-hladno, ili što god


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zvjerki

11.11.2008. 15:15

Možete me izkritizirati i vjerojatno hoćete, ali, da, ne vjerujem djetetovom pedijatru, a nije da imam ludi izbor nego sjesti u auto pa za zg negdje privatno...
Sin, tri i pol godine, dosad nije bio alergičan, sa godinu i pol ga je poslala na alergotestiranje, sve je bilo negativno, danas dobiva po rukama, licu, vratu i leđima plikove koji u startu izgledaju kao ugriz komarca, onda se šire, okolo je jako crvenilo a u sredini jedan ili više žutih (svjetlijih) plikova - kao da ga je pet ili petnaest komaraca ugrizlo jedno do drugog. I to se nakon cca pola sata povuče i zatim pojavi negdje drugdje. Jednostavno se šeta, uvijek ima na dva ili tri mjesta. Pojavilo se jutros, tete iz vrtića zvale, dr. radila od pol 1 i upravo stigli od nje. Njezina dijagnoza je alergija na toplo - hladno, kao sad u ovom prolaznom periodu promjene temperature, ništa opasno, ne treba mazati, prepisala samo rinolan u slučaju da se nešto od toga dulje vremena ne povuće. Na moje pitanje da li takva "alergija" može izazvati kakvo gušenje ona odgovara da u tom obliku ne. Na moje pitanje da li je to koprivnjača (za koju ja, da Vam budem iskrena danas prvi put čujem, i to od teta u vrtiću koje su viđale djecu s ovakvim simptomima i gdje je dijagnosticirana ta koprivnjača, što god to bilo, i djeca su obavezno dobivala injekcije da ne bi bilo gušenja) ona kaže da. I ja opet odoh odande ko lupljena peglom, da ne velim kanda sam nepismena i ne znam pitati ili što već.
Trebam li biti u brizi?
Što je to alergija toplo - hladno? Što je koprivnjača? I šta sam zaboravila pitati?

Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

11.11.2008. 16:00

Alergija toplo-hladno je neki odgovor mami, koji ja ne razumijem. Koprivnjača je urtikarija.
Da li trebate biti u brizi? Ne znam, ali, ako vam je neizdrživo, možete nastaviti davati Rinolan, ili Aerius, sirup, po 1/2 žličice jednog ili drugog, svaki dan, redovito, kroz par tjedana. Možete se javiti u negdje ovdje spomenutu Polikliniku za pediajtriju "Alergovita" u Zagrebu, Tomislavov trg 21 (www.alergovita.hr), koju je otvorila jedna moja kolegica i gdje ću se uskoro i ja uključiti. Ako vam je to komplicirano, na Rebru primam četvrtkom od 10-14 h, narudžbe na tel 01/ 2367-406.

zvjerki

11.11.2008. 17:50

Hvala puno. Obzirom da sam uspjela uciganiti i uputnicu za vađenje krvi, na moje inzistiranje pod mojom sumnjom na manjak željeza koji je inače naš čest problem, pokušat ću s rinolanom, pa ako je nešto što će proći kroz par dana neću raditi drame, ali ako se ponovi ili otegne eto me k Vama ili Vašoj kolegici. Vjerojatno kolegici, za nju mi neće trebati uputnica iako bi bilo pravo zadovoljstvo upoznati Vas.

Još jednom hvala na zbilja brzom odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

11.11.2008. 21:05

Za sada me još možete upoznati s uputnicom.

lilisa

24.06.2011. 16:25

Na temu alergije toplo-hladno: dijete 6 godina prvi puta je oteklo po usnicama i prstima ruku nakon pojedenog ledenog sladoleda (Ledo Ice Tea). Mislila sam da se radi o "oblizanom" kartonu od sladoleda i bojama pa nisam odmah reagirala (prije 5 dana). Tri dana nakon toga okupala se u moru (u 17h) i dobila plikove kao opečena koprivom po rukama i nogama, nešto manje po trbuhu i malo po leđima. Mislili smo da je reakcija na sunce i kremu za sunčanje. Sljedeći dan se okupala u 9:30 i reakcija se ponovila još jače s time da je popila i hladnog soka pa su otekle i usnice kao dvije hrenovke te dlanovi i prsti ruku i nogu. U sva tri slučaja sve se povuklo samo od sebe kroz 2-3 sata, a usnice kroz 4-5 sati. Napravili smo pregled u bolnici na hitnoj pedijatrijskoj ambulanti prema čemu je trenutno zaključak (usmeni) da se radi o reakciji na hladno te je u nalazu navedeno da treba napraviti alergološku obradu (trenutno nema razloga za hitni prijam u bolnicu) uz preporuku da se ne pije i jede jako hladno i ne kupa u hladnom moru. Napominjem da se prvi dan okupala navečer oko 19:30 (nakon onog kupanja u 17h) i da nije bilo nikakve reakcije. Unutrašnjost usta i jezik nisu bili otečeni. Sve smo bili poslikali pa je to malo pomoglo u shvaćanju cijele situacije. Zanima me kakva su iskustva drugih u takvim situacijama i kako se ponašati prije nego što obavimo alergološku obradu što će vjerojatno biti na jesen. Također nas zanima o kakvoj se alergiji radi, kakve mogu biti posljedice i koliko to dugo može trajati (godinama?). Postupit ćemo svakako prema savjetu doktora koji ju je pregledao i njezine pedijatrice. Zahvaljujem na svim korisnim savjetima.

Darko Richter, dr. med.

25.06.2011. 04:55

Iz ovoga nije moguće zaključiti skoro ništa korisno. Pojela Ledo ice tea (to je čaj, a ne sladoled, i pije se ne jede se, ili?), pa je dobila neku reakciju, ali je bitno u kojem vremenskom razmaku,l št ne navodite. Mogu ja pojesti ovo ili ono, i za par godina dobiti neki osip. Je li to povezano? Isto vrijedi i za more. A onda, što je radila između prve raekcije u 17 h, i drugog kupanja u 9:30 h? Između toga je prošlo par dana. Ima li alergija u obitelji, da li je dijete imalo ikakvih alergija do sada? itd.
Treba jedan dobar pregled, to je najkorisniji savjet, jer, iako prividno suvisli tekst, on je, kao što sam u prvoj rečenici, rekao, ovako izolirano, beskoristan.

lilisa

25.06.2011. 14:25

Žao mi je što sam bila nejasna. Ovako: 19.06. pojeden ledeni sladoled (zapravo je to led) nakon čega su otekle usnice i oni prsti kojima je držala taj papirnati tuljak (palac i kažiprst jedne ruke i četiri prsta druge ruke), 22.06. kupanje u moru u 17h, po izlasku iz mora osuta kao opečena koprivom, isti dan kupanje oko 19:30 bez ikakve reakcije na tijelu, 23.06. kupanje u moru u 10:30 prijepodne, po izlasku iz mora opet osuta kao opečena koprivom te malo nakon toga popila nekoliko gutljaja hladnog soka s ledom te su usnice otekle (ne sjećam se jesu li već bile počele oticati nakon izlaska iz mora jer se to sve odvijalo kroz nekih 15 minuta) te su otekli dlanovi i stopala (prsti). Prehrana je bila uobičajena i bez novih namirnica (voće, mlijeko, kakao, čokolino, ćufte, pire krumpir, voda, malo soka, svako ljeto je na moru cijeli srpanj i kolovoz, namazana kremom za sunčanje i na plaži do 11 sati prije podne i iza 17 sati poslije podne, cijepljena je redovno prema kalendaru cijepljenja ...) Dijete nije do sada imalo alergijskih reakcija, osim kao dojenče na Pampers pelene (oba moja djeteta su na njih reagirala) što se nije više pojavljivalo nakon promjene pelena. Inače je zdrava i nismo imali nekih većih problema sa zdravljem. Mama je alergična na penicilin (Klavocin), a drugi članovi obitelji (te bake, djedovi, bratići, sestrične) nemaju do sada primijećenih alergija. Mislimo (naravno da ne možemo biti sigurni) da to nema veze s hranom i svakako ćemo dalje slijediti upute liječnika, ali nikada do sada nismo čuli za tako nešto. Hladni sladoled - led smo povezali s tim kupanjem i sokom tek kod doktora kad smo razgovarali o svemu što smo primijetili u zadnje vrijeme. Pregledana je 23.06. poslije podne u bolnici. Nalaz urina (na trakicu) bio je uredan, proteini neg. Muči nas može li doći do gušenja s obzirom na oticanje usnica i zašto bi dijete odjednom bilo osjetljivo na kupanje u moru i nekakav ledeni sladoled na što prije nije imala nikakve reakcije. Eto. U svakom slučaju, zahvaljujem što ste se javili.

Darko Richter, dr. med.

26.06.2011. 13:15

I dalje na kapirate.
"... pojeden ledeni sladoled (zapravo je to led) nakon čega su otekle usnice i oni prsti kojima je držala taj papirnati tuljak (palac i kažiprst jedne ruke i četiri prsta druge ruke),"
KOLIKO SEKUNDI, MINUTA, SATI ILI DANA JE PROŠLO OD DOTICAJA S LEDENIM SLADOLEDOM I TIH REAKCIJA?

" 22.06. kupanje u moru u 17h, po izlasku iz mora osuta kao opečena koprivom,"
KOLIKO SEKUNDI, MINUTA, SATI ILI DANA JE PROŠLO OD DOTICAJA S MOREM I TIH REAKCIJA? IZLAZAK IZ MORA NE IGRA NIKAKVU ULOGU, JER JE TAMO GDJE JE PRIJE UALSKA U MORA I BILA - NA ZRAKU.

"Mislimo (naravno da ne možemo biti sigurni) da to nema veze s hranom..."
JA MISLIM DA TO ITEKAKO MOŽE IMATI VEZE S PREHRANOM, A MOŽDA I S KREMAMA ZA SUNČANJE. IZGLEDA MI DA VI SVOJEM DJETETU PRIUŠTITE NAJSKUPLJE OD NAJSKUPLJIH KREMA. TO BI TREBALO MALO UBLAŽITI. ONDA, ČINI MI SE DA JEDE OGROMNE KOLIČINE KOJEKAKVE INDUSTRIJSKE HRANE. I U KREMAMA I U TOJ PREHRANI IMA OGROMNIH KOLIČINA KONZERVANSA. JA BIH, ZA POČETAK, IZBACIO SVE KONZERVE, STAKLENKE, VAKUUM PAKIRANJA, I SUHOMESNATU ROBU IZ DUĆANA. A OD PIĆA - SAMO VODA, NIŠTA IZ BOCA, NIKAKVI ČAJEVI, NIKAKVI OBOJENI NAPITCI, NIKAKVI "ČISTI" PRIRODNI SOKOVI, I SL., ZAMIRISANI, ITD. VODA JE ZAKON.