Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26386

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba teško diše ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kresimir

02.11.2009. 21:25

Dobro večer.
Imam sineka od 2,5 mj. Od rođenja smo primjetili da otežano udiše. Na porodu je sve bilo ok i apgar mu je 9/10 (carski). Sa njime je sve u redu, super napreduje , super jede, ne plače puno, nije imao nit grčeve....samo...
kad udiše ( a i to ne svaki dan ) onda to radi kratko, ubrzano i kao da se guši, odnosno kao da mu dišni putevi nisu baš prohodni. Netko mi je rekao da je to nezrelost dušnika koji je mekan pa zato dolazi do takvih zvukova i da bi to trebalo nestati do 1 god.
Mene svejedno to brine jer zaista ružno zvuči .
Zanimljivo , imao je prehladu sa začepljenim nosom i dosta sekreta koji smo izvlačili svakodnevno sa onim crijevom koje ide na usisavač i tih dana uopče nije otežano disao . Sad kad mu je bolje je opet počeo pa se brinemo da nije nekja drugo, temperaturu nema ...
Hvala unaprijed.
Krešimir

Darko Richter, dr. med.

02.11.2009. 22:30

"kad udiše ( a i to ne svaki dan ) onda to radi kratko, ubrzano i kao da se guši, odnosno kao da mu dišni putevi nisu baš prohodni. Netko mi je rekao da je to nezrelost dušnika koji je mekan pa zato dolazi do takvih zvukova i da bi to trebalo nestati do 1 god. Mene svejedno to brine jer zaista ružno zvuči ."
Ovo nije baš neki dobri opis, i ne bih se upustio u davanje savjeta. Može st to i bolje opisati, ali, ako ne znate,onda je jedini izlaz pregled. Dr. odmah zna je li nos, grkljan iil dušnik. Ove riječi "kao da nisu baš prohodni"", "ružno zvuči", itd. ne znače ništa.

Crni.Labud

09.11.2014. 04:20

Ja bih molila Vaše mišljenje. Imam vrlo sličan problem ovom koji je gospođa opisala. Moja beba od 3 mjeseca teško diše, svaki udisaj se čuje kao da joj nos nije prohodan ili kao da ima sekreta koji bi trebala iskašljati (laički rečeno kao da joj "pluća sviraju"blunk, ali nije prehlađena, ne kašlje, nema temperaturu i tako diše od rođenja. Bila je na redovitim pregledima i doktorica njeno teško disanje nije komentirala sve dok ja nisam pitala zašto tako diše, na što mi je odgovorila da joj se neka hrskavica nije dovoljno razvila, ali da to nije ništa strašno. Beba cijelo vrijeme diše na taj način, disanje nije ubrzano, ali ponekad zvuči kao da se guši zbog tog zvuka koji se čuje kad udiše (ne guši se zapravo, samo tako zvuči).
Hvala

P.S.
Pokušala sam objasniti što sam bolje mogla laičkim rječnikom.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.11.2014. 09:50

U pitanju mogu biti 2 problema, hroptanje i otežano disanje je najčešće uzrokovano slabijom prohodnošću nosa (suženi nosni hodnici ili sekret i mlijeko u nosu). drugi uzrok čujnog (strugajućeg) disanja može biti mekana hrskavica u području grkljana ili dušnika - što vremenom postaje sve manje izraženo. Ako je dijete dobrog oćeg stanja neka spava s povišenim uzglavljem, redovito čistite nos fiziološkom otopinom, u sobi neka bude prohladno i redovito izlazite u šetnju.

kase_lyon

06.01.2015. 12:35

Poštovani,
Dobio sam sina 03.01.2015. (subota). Porođaj prošao uspješno. Beba ima dobre nalaze i dobila je beke ocjene 9/10. Naime, rođeno je 25 dana prije termina i teško je 2.950 grama i ima 49 cm.

Majka je došla kući dan nakon poroda i dijete je ostalo u inkubatoru jer ima problem s disanjem. Pedijatar koji nam je pokazao bebu kaže da otežano diše i otvorio je inkubator na trenutak i zaista se čuje kako beba hromće, hrapavo diše. Čini mi se da ima neku malo cijev u nosu ili ustima (ne mogu se tačno sjetiti jer sam se osjećao izgubljeno)...
Pedijatar kaže ovako: "svako dijete koje je rođeno prije termina mora proći određeni protokol koji ga sleduje, vrlo je malo slučajeva da je kod nedonošceta sve ali baš svaki detalj u redu i da može odmah da ide doma. Također, opće je poznato da se pluća kod beba razvijaju u đosljednjem mjesecu, a kod tvoje bebe nisu još dovoljno razvijena, teško diše".
Najgore od svega što taj pedijatar govori sve hladnokrvno i često govori stručne izraze kojih se sad ne mogu sjetiti niti znam šta znače ali uglavnom se odnose na nerazvijenost pluća. Sad ne znam da li je još neko doživio sličnu situaciju? Unaprijed hvala za odgovor...
Pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.01.2015. 11:00

Rođenje 25 dana prije termina ne bi samo po sebi trebalo biti povezano s nezrelošću pluća. Poteškoće disanja mogu biti uzrokovane otežanim protokom zraka kroz nos (suženi nosni hodnici) ili mekoćom hrskavice u grkljanu ili dušniku - što uzrokuje opisani zvuk pri disanju. No sve su ovo nagađanja - zamolite doktora da Vam na primjereni način objasni što uzrokuje otežano disanje.