Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bolovi u trbuhu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

smokvic@

22.11.2007. 20:05

Dijete od 7 godina već se duže vrijeme oko mjesec dana povremeno znači svaki treći dan žali na bolove u trbuhu. Bol varira od želudca tj. gornjeg dijela trbuha do lijeve i desne strane donjeg dijela trbuha. Bili smo kod pedijatrice koja je posumnjala na probleme sa crijevima i poslala nas u bolnicu na interni odjel gdje su ga pregledali ustanovili da je sve u redu, ali simptomi ukazuju na moguće probleme sa slijepim crijevom, te su mu nalazi krvi (leukociti, eritrociti i dr.) malo povišeni, te je izrazito blijed. Nakon toga dva dana je bio u redu, dobro je
jeo, krenuo u školu, te ga zadnji sat opet zabolio stomak u gornjem dijelu. Ponovno je kod pedijatrice. Nemam više informacija. Dali su vam ovi simptomi poznati i možete li nam nešto savjetovati?

Darko Richter, dr. med.

22.11.2007. 21:10

Izgledaju kao psihogene abdominalne kolike, od kojih su dječji gastroenterolozi napravili cijelu nauku, tako da podjelu i razvrstavanje više nitko niti među njima samima nije u stanju naizust nabrojati, već se sastaju u nekom rimskom klubu, da ponavljaju gradivo, i kada se sjete svega od prošli puta, nadodaju još po koju novu komplikaciju. Tako da djecu i dalje boli trbuh, a nas glava. No, prije no što se kaže da su uistinu psihogene kolike, treba elininirati oranske i funkcionalne smetnje, pa zato treba ići dječjem gastroenterologu. Ja bih bio zadovoljan da je sedimentacija, CRP, jetrene probe, krvna slika i urin s urinokulturom u gr. normale, i posvetio se ispitu savjesti kao roditelj koji je uglavnom najpozvaniji da prepozna psihogene probleme svojeg djeteta.

smokvic@

27.11.2007. 14:00

Možda imate pravo. U zadnjoj godini dana dogodile su se velike promjene u njegovom životu kao i našem. Dobio je brata, te ga mama mora dijeliti s bratom, otac se sada više brine o njemu, a mama o bebi (otac je predivan i brižan) ali prezauzet, osim posla upisao je i visoku školu pa možete zamisliti, a pored svega toga krenuo je u školu, te kako zaostaje za drugom djecom mama vrši pritisak na njega da više radi, naravno puno puta izgubim živce pa se izderem na njega, a dobije i čuškicu. Nažalost nisam savršena, ali se trudim da postignem sve dogovorom. Možda ni to nije u redu jer je on dijete od 7 godina, ali neznam kako drugačije.
Od novosti kod liječnika ima da je jedan nalaz potvrdio da se radi o crvićima u abdomenu, te je dobio vermox, a danas i jučer se ponovo žalio na bolove u desnom dijelu (oko slezene). Dr. nezna što bi moglo biti i sada je na
ultrazvuku abdomena.
Napištite mi nešto.

Darko Richter, dr. med.

27.11.2007. 16:10

Na crve sam zaboravio, ali nije vaš doktor. Kada popije Vermox, vidite ima li što dalje, tj. kako se razvija stanje. Nisam psiholog niti psihijatar, no, iskreno, ne bih ih u ovom času puno pitao, ako je vama sve jasno, p0a malo promijenite ozračje koje stvarate, svjesno ili nesvjesno. To nipošto ne znači da od sada treba trčati ovom starijem i tepati mu u lice, ili mu ići kupovati nešto. Samo treba stvari normalizirati, najprije prema sebi, onda prrema mužu, onda prema starija, i konačno prema najmlađem djetetu. Ovo "samo treba" jest umijeće života.

smokvic@

27.11.2007. 22:00

Puno Vam hvala na odgovoru.



Darko Richter, dr. med.

28.11.2007. 01:00

Nije valjda da to niste sami znali?

smokvic@

02.12.2007. 16:50

Imam više pitanja: prvo Vas molim ako znate da mi kažete dali se možda operativni zahvat za diskretnu subaortnu membranu ispod baze aortnih kuspisa može izvršiti sondom ili samo kirurškim zahvatom, drugo dali je opasno što dijete ima pectus carinatum i što znači da nema dispneje ni cijanoze i treće što mi možete savjetovati za fimozu i nemogućnost održavanja higijene u potpunosti zbog toga i kada se kožica počinje povlačiti kod beba.

Darko Richter, dr. med.

02.12.2007. 20:55

O kome je riječ: o troje djece, ili o jednom djetetu? I koja je dob djeteta/djece?.

smokvic@

02.12.2007. 20:55

Molim Vas vezano za prvo pitanje (discrete subaortic membrane, locirna 11 mm ispod baze aortnih kuspisa, s
gradijentom u sistoli do 31 mm Hg. Nema jasne aortne regurgitacije, dali je i u kojim slučajevima moguće izbjeći operativni zahvat, a ako ne da mi opišete operativni zahvat, koliko traje i koliki je rez, te kolika je opasnost sam
zahvat, u kojim se sve slučajevima radi operativni zahvat, jer po ovom nalazu za sada moramo samo vršiti kontrolu svakih 6 mjeseci.

Darko Richter, dr. med.

02.12.2007. 22:05

Opet ne znam koje je dobi dijete.
No, membranska subaortna stenoza može se samo pratiti, ili operirati: transaortnim pristupom bez sternotomije, ili sternotomijom i otvaranjem srca u izvantjelesnoj cirkulacij.
Tamo ste naveli da je ta stenoza "discrete", tj. naznačena ili blaga. No, važno je u kojem se opsegu proteže oko aorte (dali cijelim opsegom ili samo dijelom, i onda kojim dijelom ... ). Ake nema regurgitacije i transmembranski je gradijent (samo) 31 mm Hg, tada se obično dijete dalje samo prati, i, ako se opazi da taj gradijent raste, ili da se membrana povećava, pristupa se operaciji. Mislim da je prosječni gradijent kod kojega se operira oko 70 mm Hg, no to morate izravno upitati kardiologa. Ako je operacija nužna i ako kardiologu izgleda da membrana nije znatnije urasla u mišć srčane pregrade i da nije znatnije vezana s mitralnim zalistkom, te da se oštro ocrtava od stijenke aorte, može se odlučiti na transaortni zahvat, tj. putem katetera i endoskopa, slično kao na kateterizaciji. No taj zahvat, iako neusporedivo poštedniji od sternotomije (tj. otvaranja toraksa piljenjem prsne kosti) ne može biti onako temeljit kao kada s deset prstiju i dva oka na otvorenom polju isiječete tu membranu i tkivo s kojim je srasla. Tada se membrana vjerojatno više nikada neće povratiti, što je, međutim, moguće kod transaortne resekcije. Nisam kardiolog pa vam ovo pričam onako kako ja to vidim, s informacijama i iskustvom dugogodišnjem pedijatra. Svakako, u vašem slučaju treba dalje pratiti dijete, i, nadati se da, ako dođe do potrebe operacije, to bude moguće učiniti transaortnom resekcijom. Inače, vjerojatno su vas upozorili da kod određenih zahvata u djeteta (stomatoloških, drugih endoksopskih, klizmi, itd.) morate djetetu davati antibiotsku profilaksu bakterijskog endokarditisa.

smokvic@

03.12.2007. 10:30

Ne nisu nas upozorili o ovom zadnjem niti su spominjali zahvat za sada već samo praćenje svakih 6 mjeseci. Molim Vas da mi prevedete zadnju rečenicu jer sam laik u medicinskim izrazima, te Vas molim da mi odgovorite na ona dva gornja pitanja u vezi fimoze, naime moj sin star 7 godina osim srčane mane ima i fimozu koja je sada došla do stadija da ga jako peče prilikom vučenja kožice, mi smo ga pokušali naučiti kako da čišćenje spolovila vrši pod tušem i evo sad se zakompliciralo.
Ujedno Vas molim da mi kažete kad se bebama počinje povlačiti kožica i čime da čistim spolovilo djeci. Hvala.

smokvic@

03.12.2007. 10:30

Stariji sin ima 7 godina i sve navedene tegobe od samog početka teksta, a beba 9 mjeseci koja je za sada dobro.

Darko Richter, dr. med.

03.12.2007. 12:15

Gledajte, ja ne znam sto je za vas fimoza, ali, ako je to dijagnoza pedijatra ili djecjeg kirurga, nemate vi sa 7 godina sto dalje cekati, vec otici na operaciju obrezivanja (cirkumcizije). Sto se ti;e dojenceta od 9 mj., to sto me pitate isto je kao da me pitate cime da nekom cetkate zube. Otkud ja da znam. Taj dio tijela nij enista vredniji niti manje vrijedan od nekih drugih. Uvijek ponavljam i ponavljat cu dok treba: pimpekom u djeteta treba se pozabaviti tata ili deda, zene o pimpeku imaju sasvim drugu sliku od muskaraca, da kazem, uglavnom jednostranu. A ono o bakterijskom endokarditisu: kada postoji neka vvrga ili kvrzica ili patoloska rupa u srcu, srcanim zalisticima ili velikim krvnim zilama, tu se zbog struje krvi stvaraju vrtlozi, i, ako u krv dospiju bakterije, a to se dogadja osobito cesto kada se djetetu ostrim instrumentima cacka po zubima, il zubnom mesu, ili krajnicima (npr. tonzilektomija), ili mu se radi gastroskopija ili bronhoskopija, ili uvlaci kateter u mokracovod, itd., itd., onda se ote bakterije osobito rado nasele bas na tim izbocinama ili malformacijama, jer tu krv ne protice nesmetano, kao kada je sve galtko i u redu. A na tom mjestu onda nastaje busen ili zariste bakterija koje stvaraju stalni iyvog trovanja krvi, a usput jedu taj zlaistak, ili stijenku krvne zile, i na kraju se od toga moze umrijeti. Zato par sati prije i jos dan poslije takvih i slicnih manipulacija, dijete treba uzeti antibiotsku profilaksu, obicno se uzima amoksicilin, kako bi se bakterije dotukle cim se eventualno pojave u optoku. Pitajte svojeg kardiologa da li preporucuje profilaksu bakterijskog endokarditisa. Ja bih je dao.

smokvic@

09.12.2007. 12:10

Da fimoza je dijagnoza pedijatra koja nas je svo ovo vrijeme odgovarala od cirkumzacije, a radi se o blažem slučaju u kojem se kožica mogla prevući preko glavića dok je on (7 godina) bio mali tj. do treće-četvrte godine života, a kasnije meni više to nije dozvoljavao, te se uvijao da ga boli to povlačenje. Pokušali smo mu pokazati kako da to sam radi pod tušem, ali najvjerojatnije to ne radi do kraja. Dobro, bilo kako bilo našla sam na internetu nešto slično njegovom stadiju, pa bih vas molila da mi to prevedete s engleskog: a normal foreskin that is not-retractable with pouting of the most distal portion when gentle retraction is attempted. Njegov je još blaži slučaj, ali se panično boji susreta s glavićem. Čak mi zvuči duhovito. Nedavno je govorio i da ga pecka, pa ga ne pecka. Boji se susreta s pedijatricom, a i ja također jer je zadnja pružena pomoć oko fimoze (kako se radi o gruboj i bezosijećajnoj pedijatrici, ali profesionalnoj) rezultirala pucanjem kožice, plačem, krvarenjem iitd.

Darko Richter, dr. med.

09.12.2007. 17:20

"... a normal foreskin that is not-retractable with pouting of the most distal portion when gentle retraction is attempted."
"... normalni prepucij koji se ne da povući sa pućenjem najdistalnijeg kraja kada se pokuša nježnim povlačenjem."

Sami postavite zareze, ja ne bih umeo da kažem:
varijanta 1: "... normalni prepucij, koji se ne da povući, sa pućenjem najdistalnijeg kraja kada se pokuša nježnim povlačenjem."
varijanta 2: "... normalni prepucij koji se ne da povući, sa pućenjem najdistalnijeg kraja, kada se pokuša nježnim povlačenjem."
varijanta 3: "... normalni prepucij koji se ne da povući, sa pućenjem najdistalnijeg kraja kada se pokuša nježnim povlačenjem."
itd. ... .
Stalno ponavljam da mi kod pitanja fimoze uvijek fali otac. Njemu to nikad nije problem. Jer, ako jest potencijalni problem, sigurno se ne libi cirkumcizije, kao dvije mame ili dvije tete, od koje je jedna čak gruba pedijatrica.


smokvic@

29.01.2008. 21:15

Evo nas opet. Molim Vas za savijet jer mi beba od 10 i pol mjeseci ima proljev već tri- četiri dana. Osim što je prije 8 dana bila bolesna, dva dana temperature , curi nos i danas, a stolica je znači prije 5 dana počela biti mekša, da bi zadnja tri četiri dana postala vodena na odjeći jer sve probije, a u peleni budu komadići hrane i zelene boje iako nije jela ništa zeleno. Probala sam dati bebi rižu baš i neće, iscijeđeni sok od odstajale jabuke neće, a nakon obroka milijeka nakon dva sata ima proljev. Što da ja tom djetetu dam da mu se popravi stolica?
Kod pedijatra smo bili prije 5 dana radilo se o običnoj virozi, te mu nije trebalo ništa.
UPOMOĆ

smokvic@

29.01.2008. 21:20

Stariji sin od 7 godina ima i dalje bolove u trbuhu (on točno ne razlikuje bolove u želudcu od bolova u crijevima znači pokazuje uvijek oko pupka i sam pupak). Za parazite je popio cijelu dozu vermoxa i ništa.
utz abdomena smo napravili sve je uredu. Ne boli ga uvijek jako, može izdržati i bude mu bolje kad mu se masira to mjesto. Imate li kakvu ideju o čemu bi se moglo raditi?

Darko Richter, dr. med.

29.01.2008. 22:40

Najobičnije stvari danas su tajna ili viša matematika. Ako sami hoćete nešto postići kod prolejva, osnovno je da ne jedete, a da nastavite piti. Glavno je da se crijevo odmori, a mlijeko je nešto najgore što nekom možete priuštiti ako ima proljev. Nema izbora, nego da mu se onda proljev pogorša: i masno je i slatko je, i k tome taj šećer je laktoza, najteže probavljivi šećer kojeg možete zamisliti. Kada slomite nogu, vjerojatno trebate malo mirovati s tom nogom, ako hoćete da vam zaraste. Ili, ako vam stave plombu u zub ili sl., normalno vam je da ne jedete 2 sata, itd. Ali, za proljev, udri mlijeko. Piti vodu, a bez hrane, najmanje kroz 6 sati, zatim po malo neke lagane hrane, a to znači; ne šećer, ne masno (npr. kuhani krumpir, kuhana mrkva, bijelo mesno, bujon od čistog mesa, itd.), u pobčetku najviše pola količine koju bi inače dijete pojelo, ostatak voda. Dalje malo po malo povisivati, pa prelaziti na uobičajenu hranu, prema tome kako dijete tolerira.