Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


deranje do gusenja?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kiko

17.10.2003. 11:31

Imam curicu 9 mjeseci staru, sve je ok ali ima "ispade" kad se pocne derat zbog necega napr. kad je mama stavi u vrtic jer mora nekaj napraviti, tako se dere da izgubi zrak i jednstavno neko vrijeme ne dise. Mi kao roditelji umremo od straha i ne znamo kaj da napravimo u takvom slucaju. Da li je to opasno, mozda zvuci glupo, ali da li je djetete u opasnosti? To se dogadja napr. jednom tjedno ili rijedje.
Hvala na odgovoru

Dr. Darko Richter

18.10.2003. 00:12

To se zovu "akutne cerebralne respiratorne krize", a karakterizira ih da u osjetljive djece nastaju u času frustracije, straha ili boli (npr. nisu rijetke kod injekcija i cijepljenja, i neki ih neopravdano zamjenjuju sa "šokom"blunk. Javljaju se u djece nakon dobi od 6 mjeseci, a obično nestaju do 5. godine života. Dijete počne hiperventilirati, tj. pojačano disati, a zatim, u plaču, ne dovršava izdisaj, pa ne može doći do zraka novim udisajem. U tim časovima čak može izgubiti svijest, pa čak i dobiti hipoksične konvulzije (tj. epilieptički napad zbog manjka kisika). Ovako dramatični razvoj je rijedak. U principu, dijete na kraju dođe do zraka i sve prestane, nema nekih težih trajnih posljedica. Treba izbjegavati stanja i okolnosti koje će predvidivo provocirati ovakve reakcije. Radi se o psihogenim momentima u osjetljive djece. Većina se ovakvih reakcija može izbjeći malo polaganijim pristupom djetetu kada se pripremaju mjere koje bi ga mogle baciti u krizu.