Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


uzv mozga


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanja

15.10.2003. 11:54

NAŠOJ BEBI 4 MJESECA STAROJ PEDIJATAR JE SAVJETOVAO UZV MOZGA ZBOG KAKO JE NAVEO"HIPERTONOG OBRASCA UZ ZAOSTALI AUTOMATSKI HOD I PROŠIRENE REFLEKSOGENE ZONE. MOLIM VAS DA MI OBJASNITE O ČEM SE RADI I NA ŠTO UPUĆUJU TI SIMPTOMI.
ŠTO U NAJGOREM SLUČAJU MOŽEMO OČEKIVATI?
UNAPRIJED HVALA!!
NAPOMINJEM DA SAM IMALA NORMALNU TRUDNOĆU I POROD UZ NAPOMENU DA JE DIJETE IMALI POROĐAJNU OTEKLINU NA GLAVI I TORTICOLIS MYOGENES

Dr. Darko Richter

15.10.2003. 23:45

Možda bi neki drugi pedijatar, a tu najčešće ubrajam sebe, utvrdio malo drugačiji neurološki nalaz i psihomotorni razvoj. Ovo što je vaš pedijatar utvrdio, ako je točno, upućuje na mogućnost cerebralnog oštećenja blizu, tijekom ili odmah po porodu, pa zato želi UZ mozga. Nije toliko bitno kakva je bila sama trudnoća, već puno više kako se fetus osjećao tijekom poroda - u tim satima, malo prije samih trudova, tijekom poroda i odmah potom, nastaje najveći broj sličnih problema. Ako mu je APGAR bio dobar tj. 9 ili 10 bodova, vjerojatno nije bilo težih porođajnih problema. Ipak, otkuda mu tortikolis?

tanja

16.10.2003. 15:56

Što to znači cerebralna oštećenja?Dijete hvata rukicama predmete koje mu približimo, pruža nogice gore dolje, meni izgleda kao zdravo dijete. Kako možemo provjeriti po ponašanju osim uzv?

Dr. Darko Richter

16.10.2003. 23:30

Cerebralno oštećenje znači da je zbog krvarenja ili nedostatka hisika dio moždanih stanica propao. Samim fizikalnim pregledom u malog dojenčeta katkada je jako teško biti siguran da je neurostatus uredan. Zato vas opet pitam, odakle mu tortikolis? Je li porod bio težak? Jednostavno, dijete tek rastom i vremenom počinje razvijati sposobnosti za koje mu je mozak kapacitiran sa svim stanicama prisutnim na rođenju. Dakle, na rođenju imamo sve neurone koje ćemo ikada u životu imati, samo se veze među njima uspostavljaju još nekoliko godina po rođenju. Dok se veze ne uspostave, brojni su neuroni još izolirani, njihova se funkcija ne može prosuditi pa je i teško prosuditi koji su propali, ako su propali (cerebralno oštećenje). Zbog te nepovezanosti neurona u mozgu i leđnoj moždini, novorođenče i dojenče ima brojne tipske automatizme, koji uspostavom normalnih inter-neuronskih veza ustupaju mjesto raznolikim jednostavnim, složenim i voljnim pokretima koje poznajemo u veće djece i konačno u odraslih. No, na svaki je način važno u eventualno oštečenje steći uvid što prije, zbog mogućnosti rane habilitacije koja može jako puno pomoći. No, da vas utješim, najveći dio djece u koje se postavlja sumnja na cerebralno oštećenje, ili ga nema, ili je ono klinički bez posljedica čak i ako izostanu posebne mjere habilitacije. Ovo sada ne znači da ne idete na preporučene preglede.

tanja

17.10.2003. 10:00

Zahvaljujem na opširnom odgovoru, što se tiče tortikolisa nemogu Vam odgovoritit, rodila sam u Petrovoj bolnici i nitko nije spomenuo tortikolis, u otpusnom pismu samo je navedeno PT 3610 PD51 AS10/10. Nakaon tri dana beba i ja pušteni smo doma. Sa 26 dana starosti primjetili da ima oteklinu na lijevoj strani i to smo upitali pedijatra nakon čega smo upućeni u Klaićevu kod ortopeda, nakon mjesec dana vježbi riješili smo problem (tortikolis). Porod je bio vaginalni, beba je rođena glavicom, trajao je od 22,00 - 11,31. To mi je prvo dijete

Dr. Darko Richter

18.10.2003. 00:01

Tortikolis obično nastane kada se nakon izlaska glavice iz vulve, koja je normalno licem dolje, dijete rotira tako da se lice okrene u stranu a ramena postave uzdužno na izlazu iz porođajnog kanala. Ako gornje rame malo zapne, za stidne kosti, a glavica se, kao što je "grif" kod porađanja, malo poteže prema dolje, može se sternokleodomastoidni mišić istegnuti ili puknuti, pa se kroz par dana stvori hematom, tj. ono otvrdnuće koje je naknadno opaženo, a zbog kojega se glava zateže licem u suprotnu stranu i malo prema gore. To je vjerojatno porođajna trauma, ali se, u okviru APGAR-a od 10/10, ne može dovesti u svezu s nekim oštećenjem mozga.