Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stalno bolestan


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Davorka

18.10.2003. 11:25

Moj stariji sin ima 4,5 godine i krenuo je u vrtić prošle godine.
Do tada je bio relativno zdravo dijete, nikakvih ozbiljnijih problema, tu i tamo kakva prehlada.
Prošle godine je počelo sa virozama, upalom gornjih dišnih puteva, nedijagnosticiranom gnojnom upalom sinusa (dijagnosticirao ju je otorinolaringolog a ne naš pedijatar), upalom uha koja se iskomplicirala tako da je dijete slabije čulo i imalo natečen bubnjić.
Popio je 4 ili 5 antibiotika, nakon toga je pauzirao iz vrtića 3 mjeseca.
Ove godine je opet krenuo, dobio je streptokoknu anginu - Sumamed. Nakon mjesec dana upala grla, temperatura nije padala 4 dana, jak kašalj-Zinnat. Nakon kontrole na kojoj je bilo sve u redu opet je dobio temperaturu bez nekih izraženih simptoma, osim kašlja koji mu još nije prošao.
Više ne znam kako da mu pomognem. Da li da svaki put prije antibiotika inzistiram na brisu nosa i ždrijela pa da mu se lijek daje ciljano? Samo da napomenem da mu dajem C vitamin, dobivao je i multivitaminske sirupe, pa čak i Immunal kapi.Dijete inače dobro i raznovrsno jede i dobro izgleda.
Molim Vas za savjet.

Dr. Darko Richter

18.10.2003. 16:34

Nije baš dobro da inzistirate na pretragama, jer ćete ubrzo zaključiti da možete inzistirati i na terapiji, što se može pokazati kobnim. Zato, ako niste s nečim zadovoljni, izrecite to svom pedijatru, a ako na kraju niste s njime zadovoljni, promijenite liječnika. To je sasvim normalno i ne treba se tu ničega bojati. No, da se vratim vašem sinu. On ima infekcije zbog stalne ekspozicije klicama koje nose druga djeca ili odrasli u sredini u kojoj dnevno boravi. Osim toga, vjerojatno ima i lokalni otorinolaringološki razlog da te infekcije teže prolaze ili se kompliciraju. Za to je nadležan otorinolaringolog. No, iz iskustva znam da s te strane u nas kao po pravilu nema prave pomoći, osim što vam većina otorinaca savjetuje vađenje krajnika ili se brine da li dijete ima kakvu alergiju. Smetnje se, međutim, nerijetko nastavljaju. Na kraju uvijek ispadne krivim pedijatar, no ja vam ponavljam da od otorinaca vrlo rijetko imamo pravu pomoć, iako, naravno, ima i izuzetaka (npr. Vinogradska, po netko u drugim bolnicama). Dobro je znano koje su klice najčešćim uzročnikom upala srednjeg uha, sinusa ili ždrijela. Možda nije loše uzeti tu i tamo obrisak nazofarinksa i ždrijela, iako izolirani uzročnik dosta često ne mora korelirati s onim koji je stvarno u srednjem uhu ili šupljinama sinusa. Zato i nije jako racionalno "inzistirati" na pretragama. U stanju u kakvom jesmo, a koje sam vam pokušao približiti, dijete treba dobiti antibiotik (Sumamed, Zinnat, Klavocin, ... ) kada god ima znakove infekcije uha, grla i sinusa, s temperaturom ili s gnojnim iscjetkom iz nosa, ili kada sve skupa traje preko 14 dana, tj. dijete ne ozdravlja potpuno od akutnog infekta (koji je u početku najčešće virusni). Preporučio bih vam da dijete date cijepiti protiv hemofilusa (Hiberix) te protiv pneumokoka (Pneumo 23). Cjepiva se mogu nabaviti na privatni recept u ljekarnama. Osim toga, upravo je pravo vrijeme za cijepljenje protiv gripe, pa u slučaju vašeg sina sigurno postoji jasna indikacija da da se cijepi (Vaxigrip). Siguran sam da će se infekcije bitno prorijediti i njihovo trajanje skratiti, a za godinu ili dvije dijete će se rastom po malo otarasiti ovih problema.