Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Distoni sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

frida

01.10.2007. 18:35

Ne znam da li mi možete malo opširnije objasniti na laičkom jeziku što to znači rani psihomotorni razvoj djeteta je usporen uz razvijen jasan distoni sindrom .

Unaprijed se zahvaljujem !

Darko Richter, dr. med.

01.10.2007. 22:55

Psihomotorni razvoj uključuje 4 sfere: motorika i držanje tijela, sluh i govor, vid i manipulacija šakom, i odnos prema okolini. Evaulira se kvartalno, tj. svakih 3 mjeseca. Npr., ako netko sa 6 mj. ne sjedi, ili ne pruža ruku prema nekom na blizu prinesenom predmetu, ili ne trepne na prasak unutar kruga od 2 metra od glave, ili ne prepoznaje (tj. ne pokazuje strah), od stranih lica, onda kažemo da zaostaje u psihomotornom razvoju. Ne znam što je distoni sindrom, ali znam štopod timemisle oni koji taj termin rabe. Ukratko, to je kada im nešto nije jasno u neurološkom statusu djeteta, iako je on formalno normalan. Termin se može odnositi na jači tonus držanja, ili mlohavije držanje, ili malo pojačane reflekse, ili zatečene primitivne reflekse malo duže od očekivanoga, a obično ukontekstu potencijelnih perinatalnih rizičnih faktora.