Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Enterobius - djecja glista


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

apucihar

11.05.2023. 10:00

Pišem iz SLo, svi smo umoreni od toga .Molim za savjet jer više nisam pametna. Prije 2 godine moj je sin dobio gliste u školi. Od tada ih se nismo riješili! Zadnji put smo počeli uzimati Vermox prije 2 mjeseca. Svi članovi obitelji. 1 tableta i zatim jedna tableta svakih 14 dana. Zadnji put smo je vodili prije tjedan dana. Danas mi se sin opet žali da se brine za svoju guzicu, gledam u anus i naravno vidim zadnjicu. Da vam kažem da sam prije 2 mjeseca poduzela drastične higijenske mjere i to sljedeće - kupila sam parni čistač i s njim svaki dan čistim cijeli stan, svaki dan usisavam sve tepihe, mijenjam svu posteljinu peglom na paru svaki dan. dan i kad perem jednom tjedno na 90 stupnjeva. Sve igračke sam potpuno očistila i plišane sam oprala na 90, ostale kipućom vodom i sapunom i dezinfekcijskim sredstvom! Svaki dan čistim cijelu kupaonicu jakim deterdžentom i kipućom vodom, WC školjku dezinficiram prije svake upotrebe. Perite djetetu ruke NON STOP. Kada dođu kući, prije jela, nakon jela, nakon korištenja toaleta, prvo se operu, a zatim dezinficiraju. Kupio sam 3 razna dezinfekcijska sredstva s kojima svaki dan (barem 1x dnevno) dezinficiram sve kvake, utičnice, daljinske, telefone itd. Svaki dan brišem prašinu mokrom krpom, otvaram sve prozore da svjetlo uđe u stan. Imamo mačku koja je redovito čišćena od glista, cijepljena i veterinarski pregledana. Nitko od djece ne grize nokte, a i stariji su pa nitko od njih ne siše prste i slično. Svaku večer imaju svježe donje rublje i pidžame, svaka ima svoj ručnik koji odmah nakon korištenja stavljaju u pranje (ja perem na 90). Auto je dubinski očišćen, presvlake autosjedalica očišćene parnim čistačem i oprane. No, unatoč tome, crva se jednostavno ne možemo riješiti godinu dana! MOLIM MOLIM da me posavjetujete što još da radim jer od čišćenja se doslovno razbolim, a da ne kažem da bankrotiram od kupovanja kojekakvih sredstava za čišćenje, sapuna i dezinfekcije. Kako je moguće da smo dva mjeseca uzimali tablete kako je propisano, a danas (tjedan dana nakon zadnje doze) opet ima žive gliste u anusu? Je li moguće da smo imuni na Vermox? Mogu li kupiti neki drugi lijek? Spreman sam otići u inozemstvo i platiti koliko treba, samo da ovo prestane. Stvarno sam očajna, a doktor ne zna što još možemo učiniti. Molim vas, ako imate bilo kakvu ideju što još mogu učiniti, pomozite mi (nama).

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.05.2023. 23:45

Nastavite s navedenim mjerama higijene, jedino preporučujem da djecu ujutro skinete, otuširate i obučete čisti veš, ne navečer. Što se tiče liječenja možete pokušati 3 stvari: Vermox 2x1 tbl kroz 3 dana, potom nakon 14 dana ponovite kuru. Istovremeno za sve ukućane, druga je opcija da se daje albendazol - upute zatražite od liječnika. Treća opcija je da se daje EPS ekstrakt ulja crnog oraha, za upute se obratite ljekarni koja ima ove preparate. LP