Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grčevi i nakon 6 mjeseci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maryem

03.04.2015. 15:35

Postovani,
Moj sin ce 13.04 napuniti 6 mjeseci. Rodjen je sa 3330 kg, 53 cm, apgar 10/10. Iskljucivo ga dojim od rodjenja. Problemi se javljaju vec nakon 10 ak dana kad ga pocinju muciti plinovi, i to traje do dan danas, dakle sa skoro 6 mjeseci ima grceve. Ja ne jedem nista mlijcno niti ostale namirnice koje napuhuju. Radili smo analizu krvi, urina i stolice i svi su nalazi uredni. Probavala sam mu davati biogaju, subsimplex, waya lgg, vip probiotik i ništa nije pomoglo. Njegov pedijatar je savjetovao da krenemo sa 5 mjeseci sa dohranom jer on smatra da se problem javlja zbog progutanog zraka tijekom dojenja. Savjetovao je da krenemo sa vocem. Tek prije nekoliko dana sam mu probala dati par zlicica kruske. Samo tesko mi je procijeniti da li mu smeta ili ne, kad on ima problema s plinovima bez obzira. Osipa nije imao. I da često ima napadaje plača dok god ne uspije ispustiti vjetrove. Zbog toga lose spava, nocu se budi svakih sat, sat i pol, onda ga dojim da ga malo umirim i tako cijelu noc. Ne znam drugi nacin kako mu pomoci. I dok ga dojim stalno se grči, skuplja nogice, pa ponekad uspije ispustit plinove, a ponekad i ne (rijetko kad da mirno doji, eventualno ponekad noću). I da dosta podriguje nakon dojenja, tako da ne mislim da je baš cijeli problem od progutanog zraka. Molim Vas za savjet što da učinim kako bi mu pomogla.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.04.2015. 21:55

Prije svega treba vidjeti kako napreduje na težini, pretpostavljam da napreduje dobro obzirom da ne navodite to kao problem. Ne znam što je od pretraga stolice rađeno, no ako nije, treba napraviti analizu stolice na skriveno krvarenje. Možda u 2-3 uzorka.

Ako se sumnja na alergiju na nešto što Vi konzumirate tada bih savjetovao da ne konzumirate namirnice koje sadržavaju bjelančevine kravljeg mlijeka - niti minimalno. Pozorno čitajte deklaracije proizvoda - mlijeka ima u namirnicama gdje ga ne bi očekivali (paštete, salame, keksi, kruh). Uzimajte šumeći kalcij 2x500 mg ili 3x300 mg. Nadalje izbacite koncentrat rajčice iz svoje prehrane. Uvedite Enterosgel 5x 1 kavenu žličicu a SAB Simplex ili Espumisan dajte 5x 25 kapi. Ako ne bude poboljšanja u naredna 2 tjedna može se pokušati privremena obustava dojenja (nastavite se izdajati) djetetu treba davati neku od formula koje sadržavaju ekstenzivni hidrolizat sirutke (Allernova, Aptamil Pregomin ADC). Pažljivo birajte kašice za dohranu - i one mogu sadržavati kravlje mlijeko.

Ne bi bilo loše napraviti ultrazvuk trbuha i glave. I povremeno kontrole urina, zna se dogoditi da se naknadno jav znaci upale.