Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hemangiom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

23.02.2005. 20:28

Postovani,
imam djecaka od 3 mjeseca. Od rodjenja na korijenu penisa s donje strane ima hemangiom koji polako raste. Po samom rodjenju je bio cca 4mm u promjeru, a sad je cca 7mm. Pedijatrica nas je uputila na pregled kirurgu u Klaicevu. Idemo sijedeci tjedan. Mene je strah sto ce biti s obzirom da se hemangiom nalazi na jako osjetljivom mjestu.
Znam da Vam je tesko napamet govoriti, ali mozete li mi otprilike objasniti o cemu se radi i kako se ovakve pojave na kozi tretiraju, osobito kad se radi o ovako osjetlivom organu.
Hvala Vam unaprijed,
Iva

Dr. Darko Richter

23.02.2005. 21:34

Puno je gore kada se hemangiom javi na licu, na kapcku oka, ili još gore, u grkljanu ili sl. Osjetljvo je uvijek, čim ga imaš. No, hemangiom koji raste, obično to čini s rastom cijelog tijela, i tretira se bilo kirurški, bilo koagulacijom/kauterizacijom/laserom. Rijetki hemangiomi mogu rasti brže od ostalog dijela tijela i stvarati probleme zgrušavanja zato što u sebi zadržavaju krvne pličice i faktore koagulacije. To je tzv. Kasabach-Merrittov sindrom, i kirurg će vjerojatno dati napraviti krvnu sliku kako bi vidio broj krvnih pločica iliti trombocita. Vjerojatno će se raditi o običnom hemangiomu, i uslijedit će prijedlog liječenja, obično onaj s kojim dotični ima najviše iskustva. U slučaju Kasabach_merrittovog sindroma treba pokušati konzervativnim liječenjem antiagregacijskim sredstvima (lijekovi slični aspirinu) ili interferonom.