Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hipospandia glandis penis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

rene

17.05.2003. 10:52

Poštovani,
moj bebač je otpušten iz bolnice sa dijagnozom HIPOSPANDIA GLANDIS PENIS, pedijatar je rekao da je to tzv. kozmetička greška, te da nećemo ništa morati sa time poduzimati, ali ja bih vas molila za moje umirenje da mi ukratko objasnite o čemu se radi?
Hvala unaprijed.

Dr. Darko Richter

18.05.2003. 07:36

Ne znam kako da vam objasnim ono što bi se trebalo vidjeti: hypospadia glandis znači da je otvor mokraćne cijevi ispod samog vrha glansa (glavića), i to je sve. Dakako, to predstavlja odstupanje od normale, jer je otvor mokraćne cijevi normalno točno na vrhu glansa. To će malo spustiti kut mokrenja i ejakulacije i samo je pitanje kolika je ta hipospadija - jer nije baš svejedno da li je za koji mm niže, ili je na samom rubu glavića prema penisu. U potonjem slučaju, može biti izvjesnih problema s plodnošću u odraslom životu, no uza znanje da takvu malformaciju ima, moguće je i odgovarajuće ravananje. Još se kaže da vidljiva malformacija mokraćnog sustava može ukazivati i na neku unutrašnju. No, to možete pitati svog pedijatra, da li bi dijete uputio nefrologu. Osobno bih stanje samo promatrao i eventualno poduzeo pregled mokraće (biokemijski, sediment i urinokultura), jer se moguće malformacije ponajčešće prezentiraju uroinfekcijom.