Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


histiocitoza???-pomoć molim


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noemy

12.09.2003. 10:44

Lijepo molim doktora koji bi mogao napisati nešto o histiocitozi u dijece, konkretno radi se o dijetetu starom 1 god. kojemu je diognisticirana ista. Budući se radi o rijetkoj bolesti i nama gotovo nepoznatoj puno bi nam značilo kada biste nam mogli reći nešto o liječenju, posljedicama i izlječenju.

Dr. Darko Richter

14.09.2003. 08:48

Prvo i osnovno: je li riječ o vašem djetetu? Za djecu tuđih roditelja ne možete s nama ni o čemu diskutirati.
Ipak, neke osnovne stvari ću vam reći:histiocitoza je naziv za vrlo rijetku, ali u svojoj raznolikosti golemu skupinu bolesti koju u osnovi karakterizira reaktivno ili maligno bujanje stanica koje nazivamo makrofagima (histiocitima, Langerhansovim stanicama, dendritičkim stanicama, monocitima , ...). Bolest može biti ograničena (npr. na kožu i kosti) i relativno benigna, ili proširena po unutrašnjim organima (sistemna) ili čak maligna (nekioblici leukemije i limfoma). Pretpostavljam, kada je rečeno da se radi o "histiocitozi", da je riječ o više ili manje proširenim oblicima histiocitoze reaktivnog , a ne malignog tipa. Ipak, ne bih bio zadovoljan da mi netko priopći dijagnozu "histiocitoza", a ne učini napor da je definira u detalje po tipu i proširenosti, jer ima ih jako puno vrsta i obično osim dobrog pregleda treba učiniti i biopsiju lezije radi mikroskopskog i elektronsko-mikroskopskog pregleda zahvaćenih tkiva i stanica. O tome dosta ovisi liječenje, koje, međutim, najčešće uključuje citostatike i druge lijekove koji se inače upotrebljavaju kod malignih bolesti. U kojoj će mjeri liječenje biti agresivno, ovisi upravo o tipu i proširenosti "histiocitoze".

noemy

17.09.2003. 11:47

Zahvaljujem na Vašem odgovoru. Ja sam djetetova baka, odnosno majka djetetovog oca.
Budući je pojam histiocitoze dosta širok, dostavljam Vam podatke sa posljednjeg nalaza.


Dg. HISTIOCYTOSIS X

Liječen od citomegalovirusne infekcije i posljedičnog hipersplenizma.
Rođen s defektom stanične imunosti.
Povećana jetra i slezena.
Smanjuje se broj eritrocita i trombocita.

Dr. Darko Richter

17.09.2003. 12:50

Iz ovoga nisam siguran da su liječnici koji liječe vaše unuče do kraja na čistu sa svim dijagnozama. Čak, više mi se čini da nisu, jer ovdje ima dosta dijagnoza raznih tipova: od dijagnoze po prirodi bolesti (histiocitioza, hipersplenizam), etiološke (CMV infekcija) do simptomatske dijagnoze (povećanje jetre i slezene, smanjenje E i Trc). Mislim da bi mi bilo jako teško razglabati o ovom problemu u detalje, koje ne poznam. No, s obzirom da je među dijagnozama i ona "Rođen s defektom stanične imunosti", to je nešto što poznam doista do detalja i nudim vam (da prenesete roditeljima) konzultaciju u svojoj ambulanti - da se, ako je moguće, riješi barem jedno pitanje. Možete mi se javiti tijekom radnog vremena na tel. 01/2430-783 (bolnica Srebrnjak).