Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


suhi kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Irena

16.09.2003. 13:47

Poštovani,
Moja će djevojčica uskoro 4g. Unazad 2 g. često kašlje i to suhim, promuklim dubokim kašljem koji se javlja nevezano uz eventualnu prehladu. Kašlje noću i danju. Kašalj je takvog intenziteta da zvuči kao kašalj "okorjelog pušača s 30 ogodišnjim iskustvom". Uz kašalj otežano i diše. Liječnica joj je zimus dijagnosticirala asmatični bronhitis koji se kasnije razvio u tešku upalu pluća. Od onda kašalj se smiruje na maksimalno 14 dana a onda sve iznova. Budući da je imala sve simptome astme u bolnici na Srebrnjaku napravili smo alergološke testove koji su bili negativni. Bojim se za njen mali i slabašan organizam, budući da je kod upala konstantno na antibioticima uz Ventolin po potrebi,a flixotide i serevent koristimo 1 udisaj 2x dnevno. Čak smo i preselili na more, promjenili klimu na 3 mj ali nije bilo promjena. Sad sam posebno zabrinuta jer se bojim da joj je ta silna terapija naškodila jer sam primjetila izrazito povećanu dlakavost po licu i tijelu. Molim pomozite!

Dr. Darko Richter

17.09.2003. 10:01

Simptomi najviše nalikuju astmi, a uz odgovarajuću terapiju ne bi smjelo biti nikakvih problema. No, izgleda da se problemi nastavljaju, pa vam preporučujem da, bez obzira na (za sada?) negativne alergološke nalaze, date punu i pravu terapiju za astmu: Flixotide 50, 2×2 potiska i to na "babyhaler". Babyhaler je pomagalo za udisanje lijeka iz pumpice, kako Ventolina ili Sereventa, tako i Flixotide-a. Nabavlja se u ljekarni, za svoj novac. Bez toga, primjena lijeka iz pumpice nema nikakvog izgleda na uspjeh. Druga najvažnija stvar jest shvatiti da je Flixotide dugotrajna terapija, tj. da ga treba uzimati stalno, svaki dan, i da se rezultati mogu očekivati tek za 5-6 dana od početka liječenja. Tada ćete početi opažati da noću mirno spava, da nema više suhog kašlja, da se ne zamara kod napora, ... itd. Uz korektnu primjenu Flixotide-a, tj. svakodnevnu i na babyhaler, neće vam trebati nikakav dodatak, pogotovo ne Serevent. U slučaju kratkotrajnih pogoršanja, npr. uz interkurentne prehlade, možete se ispomagati pumpicom Ventolin-a, i to tako da djetetu dajete po 2 potiska na babyhaler, po potrebi, ne češće od svakih 6 h. U takvim fazama uputno je i povećati do tada ustaljenu dozu Flixotide, obično se podvostruči dok se pogoršanje i potreba za Ventolinom ne povuče (oko 3-5 dana).

IRENA

18.09.2003. 09:44

Vrlo sam Vam zahvalna na ovako brzom odgovoru.Prilikom pisanja prve poruke nisam bila previše iscrpna pa nisam spomenula da koristim babyhaler te da je dijete na terapiji s Flixotidom skoro godinu dana. Budući da sam pročitala da Flixotide sadrže kortikosteroide u strahu sam jer sam unazad dva mjeseca kod djeteta primjetila izrazitu dlakavost; po licu manje, ali po ručicama,nožicama i leđima pojačanu.
Da li ta dlakavost ima veze s terapijom i da li ima potrebe da se zbog toga obratim specijalistu?

Dr. Darko Richter

18.09.2003. 11:28

Dugotrajna terapija visokim dozama kortiksoteroida može, kao jednu od nuspojava, provocirati dlakavost. No, u dozama u kojima se uobičajeno daje Flixotide preko babyhaler, ta je mogućnost praktički neznatna. Doze uz koje nisu zabilježene nikakve sistemne nuspojava su od 100-200 mikrograma Flixotide dnevno, a sigurnima se smatraju doze do 400 mikrograma dnevnol.