Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kvržica iza uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sara

16.09.2003. 22:58

Mojoj 14-mjesečnoj kćeri iznenada se pojavila tvrda kvržica na kosti iza uške lijevog uha. Na dodir čini mi se ne boli niti smeta na neki drugi način. Par dana prije imala je visoku temperaturu a nakon toga osip i liječnica je rekla da se radi o tzv. trodnevnoj groznici. Terapiju nije dobila nikakvu.
Možete li mi reći ima li ta kvržica kakve veze sa temperaturom, groznicom ili se možda radi o nečem drugom.
Usput, što je trodnevna groznica i da li dijete od nje može oboliti više puta?

Hvala na odgovoru!

Dr. Darko Richter

17.09.2003. 10:07

Za kvržicu, tvrdu i bezbolnu iza uha, vam ne bih mogao reći ništa konkretno bez da je sam opipam. Pretpostavljam da nije tako tvrda i u tom slučaju bi to mogao biti povećani limfni čvor.
Trodnevna groznica je virusna bolest koju uzrokuje humani herpes-virus 6, a dobiju je i prebole sva djeca, najčepće u dobi do 6 mj. do 2 godine. Radi se o visokoj temperaturi tijekom 3 dana, koja naglo padne, a tada, katkada, dođe do pojave osipa (ali ne mora). Čest je uzrok tzv. "frazeva" ili febrilnih konvulzija u dojenčadi i male djece. Ostavlja trajnu imunost i nije mi poznato da ju je netko dvaput prebolio.