Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

KRISTINA

15.10.2003. 15:20

Imam dijete od 6.5 mjeseci.Još je na prsima.Već više od mjesec dana mu pokušavam uvesti obrok na žličicu ili flašicu(sok ili čaj) ali ništa neće.Ako ga želim nahraniti žličicom stisne zube i neće,a ako mu šta dođe slučajno u usta to počne pljuvati.Na flašicu neće jer je naviknuo na prsa što mi je razumljivo.Znam da je hranjenje na prsima najzdravije,ali on već ima 9 kg i mislim da mu organizam traži još nešto drugo.On odbija sve-slatko(banane),mrkvu,povrće i voće.Ako mu otkinem sisanje bojim se da neće tako lijepo napredovati.Kada mu smijem dati obično kravlje mlijeko?

Dr. Darko Richter

15.10.2003. 23:53

Ne znam zašto biste mu davali obično kravlje mlijeko, ako ga još uvijek dojite. To ne bi bila nikakva prava promjena u smislu diversifikacije hrane, već tzv. "allaitement mixte" (franc.), tj. "miješano dojenje". Dojite ga i dalje, ali mu svako malo ponudite drugu hranu, tekuću, kasnije pasiranu. Nije loše pokušati sa žličicom. Sposobnost da stavi jelo u usta i da ga potom proguta, a ne da sve automatski siše, razvija se od navršenih 6 mjeseci, pa će to i vaše dijete ubrzo usvojiti. Čim počne jesti druge stvari, treba misliti i na to da će biti žedno, pa mu treba ponuditi vode uz obroke. Možda da počnete s prokuhanom vodom, pa potom nekim sokom na žličicu, ili bistrom juhom od mesa? Ne smije biti jako slatko niti jako slano. Dojenčad također voli lizati sladoled sa žličice, iako im je u početku malo hladan, ali im se ipak na kraju svidi.

kristina

16.10.2003. 13:19

Poštovani dr.Richter,
Hvala Vam na odgovoru,ali se nismo baš razumjeli radi moje nepreciznosti.Pitala sam kada se može djetetu dati kravlje mlijeko jer ću za 2 mj. poćeti raditi.Htjela sam da mi još odgovorite dokle će djetetu biti dovoljno sisanje budući da sada ima 6.5 mj.a odbija sve osim sisanja.Ono što ste mi vi savjetovali u vezi hranjenja to već pokušavamo skoro mjesec dana bezuspješno.Puno hvala!

Dr. Darko Richter

16.10.2003. 23:16

Kravlje mlijeko možete mu davati odmah, uz uvjet da se radi o adaptiranoj formuli prikladnoj za dob iznad 4-6 mjeseci. Smatra se da je dovoljno da dijete (isključivo) siše 6 mjeseci, a potom se ide u diversifikaciju prehrane, tj. djetetu se u tekućem i, malo kasnije, pasiranom obliku ponudi praktički sva normalna hrana. Uz to dojenče u drugoj polovici prve godine zadržava 2 čista mliječna obroka - može se dojiti, ili dobivati adaptiranu formulu. Obično u toj dobi ima ukupno 5 obroka po 200 ml. Što se tiče prihvaćanja druge hrane, te primanja gušće hrane ili hrane na žličicu, to će dijete prihvatiti vrlo brzo, no ništa nećete ubrzati ako mislite da bi ga trebalo u tome uvježbavati. Treba mu pokušavati ponuditi, to je sve.