Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


laringitis i problemi s prehranom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marijana

16.10.2003. 22:45

Poštovani,
Moja djevojčica od 19 mjeseci prvo je prije tri tjedna bila prehlađena (nos curio deset dana, temperatura samo prvi dan bolesti), da bi tjedan dana bila u redu; zatim je dva dana imala temperaturu između 37,7 i 38,7 (pod pazuhom) bez respiratornih problema, no treći dan je zvučala promuklo i ništa nije jela pa smo otišli liječniku iako joj je temperatura pala. Pedijatar je ustanovio laringitis, dao 2 puta inhalaciju micronefrinom, krvna slika (CRP<8, L 5.4 (ly 57.9, mo 3.4, gr 38.7%), E 5.19, Hb 130, Hct 0.40, Tr 231). Danas je peti dan i dijete više nije promuklo, samo ponekad zakašlje i ne djeluje posebno bolesno (samo ima podočnjake) ali muči me što cijelo to vrijeme jako slabo jede i pije, posebno zadnjih tjedan dana, a u zadnjih mjesec dana izgubila je skoro kilogram.Ima oko 85 cm, 12 kg, a uvijek je bila i viša i teža od većine vršnjaka, sad mi se čini kao da totalno stagnira (S godinu dana imala je 11 kg, 80 cm). Koliko bi dijete u drugoj godini trebalo dobiti kila? Trebam li raditi još neke pretrage?
Unaprijed hvala na odgovorima

Dr. Darko Richter

16.10.2003. 23:52

Ovo nema puno veze s laringitisom, jer nitko od jedno prehlade ne izgubi skoro 10% svoje težine. Najprije treba da prikupite sve podatke o tjelesnoj težini (i visini, ako imate) u zadnjih godinu dana, da se vidi kada je točno počela stagnirati. Treba se prisjetiti i porođajne težine i duljine. Kao orijentacija vrijedi da dijete u prvih 12 mj. utrostruči porođajnu težinu, a u prvih 24 mj. učetversotruči, tj. tijekom druge godine života dobije još jednu porođajnu težinu.