Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Inhalator


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nataša

09.09.2003. 00:09

Poštovani,
Imam sina starog šest i pol mjeseci. U dobi od mjesec dana je zbog suhog, podražajnog i bolnog kašlja i "sviranja" na bronhijima primio dvije doze ceporex kapi. Kašalj se nakratko primirio (ca. mjesec dana). Kada se opet pojavio, napravljen je bris nosa koji je bio negativan.U dobi od tri i pol mjeseca, liječnik mu prepisuje amoksil sirup,na koji je reagirao osipom, te mu antibiotik nismo dali do kraja. Vrlo brzo nakon toga dijagnosticiran mu je opstruktivni bronhitis i dobiva terapiju inhalacijama ventolina + fizioloska, bisolex kapima i ponovo ceporex sirupom. Nakon te terapije dijete nije prestalo kašljati, te dobiva sinersul sirup . Usljedila je faza "mirovanja" od nekih 10ak dana, da bi unazad 4 dana dijete opet počelo kašljati izrazito suho i promuklo. Grlo malo crveno, pluca i bronhiji su ovoga puta čisti - pedijatrica nam je savjetovala Dimidril sirup. Dijagnoza-alergija (sto nije isključeno, jer sam i sama alergicna na prašinu, pelud trava, korova i neke konzervanse).
Moje pitanje glasi:
Da li ovaj učestali kasalj zahtjeva detaljniju obradu i da li se kod ovako male djece može obaviti testiranje na alergiju? Po mom mišljenju dijete bi trebalo detaljnije pregledati (bilo bris nosa, grla, analiza krvi ili neki specijalistički pregled), a naša je doktorica vrlo teška na uputnicama.

Suprug je nabavio el. inhalator i u svezi s time imam pitanje:
Čime inhalirati dijete i koliko često? Da li pomaže inhaliranje samom fiziološkom otopinom?
Unaprijed zahvaljujem!

Dr. Darko Richter

09.09.2003. 09:59

Dijete ima neki problem, ali nema dijagnozu. Potrebno je učiniti alergološku obradu i vidjeti radi li se o astmi, ili su možda samo u pitanju recidivni infekti. Zašto odmah inhalator? Hoćete li kupovati kartu za vlak prije no što znate kamo putujete?