Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Istodobna primjena amoksicilina i bisolex kapi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

malaovca1

01.07.2015. 23:15

Poštovani,
mom dječaku od godine dana pripisan je antibiotik amoksicilin (radi obostrane upale uha; 3x4ml idućih 7 dana) i bisolex kapi (2x11 kapi ujutro i poslije podne). U uputama za lijek piše da treba biti oprezan pri primjeni ova dva lijeka istodobno, jer se antibitok zadržava u plućnom tkivu. Zanima me vaše mišljenje u svezi toga jer ja kao laik uopće niti ne razumijem što to podrazumijeva. Po ovome kako zvuči, ja nisam sigurna bih li mu to davala istodobno.

Uz to, sinek je dobio i Efedrin kapi za nos (3x2kapi kroz dan), čišćenje nosa fiziološkom otopinom 5x na dan. Mi mu na preporuku dajemo i esberitox 3x na dan zbog podizanja imuniteta, tantum verde za grlo 3x2 potiska spreja, inhaliramo ga aerosolnim inhalatorom 3xna dan. Inače, opće stanje mu je takvo da je nakon 5 dana prestala visoka temperatura (39,6), iz nosa ne izlazi nikakav sekret unatoč kapanju fiziološke, normalan je protok zraka kroz nos (slijeva mu se sekret u pluća), na plućima tj. bronhijima je pedijatrica načula sekret pa je zato i dala bisolex kapi. Kašljenje nije često, ali je sada prisutan suhi kašalj koji dijete ne iskašljava. Imate li mi možda još nešto za preporučiti da mu olakšamo disanje i njegovo malo djetinje zdravlje? Tj. meni se ovo sve čini previše za njega pa bih radije izabrala samo najnužnije liječenje. Unaprijed se ispričavam što sam možda nevješta u svemu ovome. Poštujem vaš stav i mišljenje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.07.2015. 23:15

Ne bi trebalo biti problema kod istovremene primjene Bisolex-a i Amoxicillina. No opisane smetnje ukazuju na mogućnost da je sluznica bronha natečena, da su dišni putevi suženi te da je otežano iskašljavanje sekreta. Potrebna je kontrola.