Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kako ga stimulisati da jede


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jasna

21.10.2003. 12:54

Postovani gospodine doktore,
imam jedan za mene veliki problem.Imam djecaka od pet godina,koji uzasno malo jede.Mozete reci da je to malo relativan pojam ali to su bukvalno tako male kolicine nedovoljne po mom misljenju i za dvogodisnjaka.Napominjem da je slabo jeo od rodjenja ali se apetit jos vise pogotsao kada je prije dva mj. krenuo u vrtic.Sto je najgore izbor jela koja jede se smanjio tako da sada hoce da jede samo nekoliko vrsta hrane.Uzgred,bez obzira sto radim ,trudim se da svakodnevno kuham, da kuham raznovrsno i ukusna jela,ali ne pomaze.
On voli voce i njega dosta jede i pije vocne sokove(sto mi se bas i ne svidja)ali se brinem da ne unese dovoljno kalorija u organizam.Jako je ziv i aktivan pa se brinem da vise kalorija potrosi nego sto uzme.Najgore je to sto mi se cini da se kolicine hrane koju on uzima iz dana u dan smanjuju.Pravo pitanje je kako ga stimulisati da jede?Nisam jos rekla da ima 19,5 kg sto i nije tako malo ali je dosta visok pa izgleda JAKO mrsav.
Unaprijed hvala na pomoci.

Dr. Darko Richter

26.10.2003. 11:39

Gledam vaše pitanje već par dana, i očekujem da možda odgovori gastroenterolog (prof. Votava). S moje strane općeg pedijatra mogu vam, bez pregleda i na temelju podatka da vaš sin od 5 g. ima 19,5 kg odgovoriti slijedeće: on je savršeno u prosjeku težine svojih vršnjaka (50. centil ili čak malo više). Stvarno ne znam kojim vi očima gledate svoje dijete. Ako je nešto doista upadljivo, morate navesti i ostale podatke, prvenstveno visinu i točnu dob u godinama i mjesecima, da ne kažem vrstu i broj stolica, itd. Očito, u mnogim stanjima i interakcijama pregled ostaje nezamjenjiv, a zato i postoje doktori, jer ćete inzistiranjem na svojoj impresiji impresionirati možda samo onoga koji nema prigodu vidjeti ono o čemu vi pričate. Gotovo sam 100% uvjeren da vašu dramatičnu impresiju ne dijele i drugi odrasli oko djeteta (otac, djedovi, bake, ...), ili ... ?

Jasna

28.10.2003. 08:57

Prvo da vam se zahvalim na odgovoru jer sam vec bila pomislila da se necete ni javiti.Znam da vam je jako tesko ovako bez pregleda dijeliti savjete i da to mozda i ne spada u vas domen ali vjerujem da imate dovoljno iskustva i znanja das mi mozete barem malkice pomoci.Vodila sam sina kod pedijatrice prije 7 dana radi redovne revakcinacije i njoj sam se pozalila kako ima slab apetit,te je ona trazila da se uradi krvna slika na osnovu koje je zakljucila da je malokrvan(hemoglobin je 113 a normala je 120-180,oprostite neznam koje su jedinice mjere)pa je ona sve tome pripisala.I ranije smo radili te analize i nije bio malokrvan pa
je takodje imao takav apetit,pa tako mislim da i nije to jedini razlog.
Jednostavno takav je od rodjenja,jede minimalno.Jos da kazem da je visok 118 cm,da ima jednu do dvije stolice dnevno i to obilne.
Problem i nije u tome sto on izgleda tako mrsav(vjerujte nije samo moja impresija)nego sto zaista tako MALO jede da se bojim da to nije dovoljno i takodje se bojim da ne dobije neko oboljenje.Vas molim samo ako mozete da me posavjetujete kako da ga "natjeram" da jede ili da ga jednostavno ostavim na miru.Napominjem da smo i muz i ja kao djeca bili jako mrsavi ali sada smo normalne mozda cak i krupnije gradje.Oprostite na gnjavazi.Pozdrav.

Dr. Darko Richter

28.10.2003. 22:43

Prema podatcima o visini i težini, on je u određenom nesrazmjeru, jer je "viši nego teži". To može ukazivati ne neke probavne bolesti, prvenstveno malapsorpciju, pa bih vas uputio da se posavjetujete s dječjim gastroenterologom. Za malapsorpciju govore i obilnije stolice.