Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


konjuktivitis kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dora789

27.04.2012. 15:45

POštovani doktore, molim Vas za savjet u vezi knonjuktivitisa i dojenja.

Imam devetomjesečnu djevojčicu kojoj su se prije desetak dana pojavili kapilari u oku, a zatim je oko pokrvarillo. Nije prehlađena. Pedijatrica nas uputilia oftalmologu koji je rekao da je to konjuktivitis i dao nam Tobrex kapi i mast (6 puta dnevno). Nakon sedam dana terapije krvi ima jako malo ali su se javili novi kapilari. Oftalmolog kaže da kapamo "još nekoliko dana, nekoliko puta dnevno" a ako se ne povuče ili se krv ponovno razlije da radimo krvnu sliku.Kako nam doktor nije htio reci koliko često i koliko dugo kapati a kontrolu odredio po potrebi, ja se držim uputa na lijeku i kapam 3 puta dnevno. Molim vas, recite mi, koliko dugo treba za izlječenje konjuktivitisa? Trebamo li ponovno otalmologu zbog ovih novih kapilara? Mmože li ovo ukazivati na neki ozbiljniji problem?

Vodili smo je na redovitu kontrolu s devet mjeseci. Dugačka je 75cm a teška 8070 i po tome u zadnja dva mjeseca nije dobila na težini. Beba je vesela i razigrana, jako malo spava -kroz dan 2-3 puta po pola sata a kroz noc se budi svaka dva sata iako ne želi svaki put jesti.Borimo se sa zubicima, vec ih ima 7. Dojim na zahtjev i dajem joj dva obroka dohrane. Doktorica je savjetovala da joj dajem AD mlijeko ili kravlje kao posljednji obrok preed spavanje. Je li istina da joj moje mlijeko nije dovoljno hranjivo? J bih rado ustrajala na dojenju i ne bih htjela naviknuti ju na bočicu ovako kasno. Da odustanem od dojenja? Je li to razlog zašto dijete ne napreduje? Bojim se da razlog zašto beba ne dobiva na težini nije ozbiljniji.

Hvala na odgovorima.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.05.2012. 11:50

Kapajte Tobrex 3x na dan, ako se ne povuku simptomi za 3-4 dana ponovno otiđite na kontrolu. Kravlje mlijeko ne bi trebalo davati, ako postoji sumnja da nije dovoljno mlijeka tada se može navečer dati mliječna kašica - žitarice i potom ponuditi adaptirano mlijeko (formula). Kontrola vage za 2 tjedna i ako i dalje nema napretka bit će potrebno načiniti pretrage. Za sada bih preporučio pregled urina.

vure

23.12.2012. 04:40

Šestomjesečna beba je prije tjedan dana navečer imala zamućene bjeloočnice i krmeljasti iscjedak u oba oka. Tijekom noći su oči bile jako krmeljave i ujutro sljepljene. Tome je prethodilo curenje nosa. Pedijatrica je prepisala Maxitrol kapi. Terapiju smo davali 3 dana i već prvi dan su oči bile sasvim bistre i bez krmeljica. Prošlo je 3 dana od završetka terapije i jedno oko je ponovo zamućeno i krmeljasto. Da li da ponovimo terapiju? Ukoliko da, koliko dana i koliko često da kapamo? Inače dijete malo kašljuca, ali je dobrog općeg stanja. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.12.2012. 18:45

Nisam siguran da li su potrebne kapi, no ne bih više davao Maxitrol nego Tobrex. Ako nije bilo crvenila spojnica tada su možda samo začepljeni suzni kanali. Perite oči fiziološkom otopinom i masirajte suzne kanale - jagodicom prsta pritisnite na tvrdi dio nosa blizu očnog kuta - 2x prema dolje i 2x prema očnom kutu.