Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kopanje nosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

07.10.2003. 21:25

Moj dvoipogodisnjak stalno kopa nos .
Vrlo cesto mu je prst u nosu ali ne duboko nego samo na pocetku nosnice. Povremeno mu curi nos pa mislim da ga to mozda skaklja ali on kopa nos i kad nije prehladjen. Kad primjetimo da ima suhog sekreta u nosu, izvadimo.
Bake mi tvrde da on sigurno ima gliste jer nikad nije bas pri apetitu, a kopanje nosa , navodno po njima upucuje na to da dijete ima gliste.
Proljetos smo dva puta radili analni bris na parazite i nalaz je bio negativan.
Molim Vase misljenje.

Dr. Darko Richter

08.10.2003. 09:26

Treba učiniti i pregled stolice na jajašca askarisa ili dječje gliste, a analni otisak može otkriti samo jajašca enterobiusa ili tzv. glistice. No, to, da gliste uzrokuju kopanje nosa, nije točno, odnosno, u vjerovanju puka krivo je povezano s činjenicom da kod masivne infestacije askarisom, u nekim slučajevima može doći do prolaza mladih glista askarisa i kroz nos (jer normalno iz pluća ličinke prelaze u dušnik, a zatim se gutaju i nastanjuju stalno u tankom crijevu gdje jedu ono što i dijete pojede). Ja sam u 22 godine na pedijatriji, to vidio samo dvaput, u djece iz dubokih seoskih sredina gdje su takve infestacije moguće, jer jajašca dolaze sa zemlje i npr. lišća salate koja je pri zemlji. Dakle, u vašeg djeteta nije moguće da kopa nos zbog glista, a ako slučajno ima askarisa, izlječenje od infestacije (sirup Vermox kroz 3 dana) neće riješiti tu naviku. Ili je samo loša navika, ili u nosu ima nešto. Zato treba otići otorinolaringologu da pogleda nos iznutra. Osobito ako grebe uvijek istu nosnicu, i ako iz iste nosnice stalno curi iscjedak, tada je to sujmnjivo na strano tijelo, koje si dijete katkada gurne u nos (npr. komadić hrane, neko zrno, dio vate i sl.)