Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sirup


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

06.10.2003. 08:43

Moja kćerka će u januaru imati pune tri godine. Od kada je propuzala imala je česta curenja iz nosa i neka su se završavala upalama uha i grla. Sa dvadeset mjeseci je krenula u vrtić i pretrpila u prvih šest mjeseci napade raznih virusa i sl. Sada je recimo solidnog zdravlja, s vremena na vrijeme zaslini ... U početku su nam davali antibiotske kapi spravljene sa uljnim AD kapima. Pa zatim Operil, Reukap. Ali ona kapi uglavnom nije htjela, dok je bila manja. Stavljanje kapi je bila prava trauma. Kada smo bili u Americi donijeli smo sirupe protiv curenja nosa i tu smo se preporodili jer je stvar funkcionisala. Curenje prestane, odmah ili za par dana. Međutim, zadnji put se nekako provuklo, i opet prešlo na uho i početak bronhitisa. Pa sad više nisam tako sretna sa ovim sirupima. Kako prepoznati kada treba ozbiljnije reagovati? Gusti iscjedak iz nosa ili kašalj, ili kako ... Jer kad god odemo pedijatru vratimo se sa antibiotikom ...
Molim vaš komentar. Hvala.

Dr. Darko Richter

07.10.2003. 09:57

Dijete ima učestale infekcije, najvjerojatnije u svezi s polaženjem vrtića. To je dosta uobičajeno, jer tamo su djeca na relativno uskom prostoru, i svakodnevno izmjenjuju klice. Ne treba reagirati na svako curenje iz nosa niti pokašljavanje, pa čak niti na prvu temperaturu. Otprilike bih vam savjetovao slijedeće: ako dobije prehladne simptome i temperaturu (najviše do 39 stupnjeva C), dati antipiretik, pojiti, vidjeti da li temperatura reagira i paziti nema li tendenciju ponovnog porasta još više od prvog puta. Treba dati dobru dozu antipiretika, radije onu višu dozvoljenu, nego nižu, pogotovo ako se daje u obliku čepića, jer iz rektuma se lijek slabije upija. Ukoliko se temperatura sredi u prvih 24 h i nema tendenciju porasta, dalje se dijete pusti da se oporavi spontano. Međutim, ukoliko prehladni simptomi potraju duže od 10-14 dana, ukoliko iscjedak iz nosa postane žut ili zelen, ukoliko dijete u kašlju povraća ili se kašalj javlja i noću, tada treba dati antibiotik. Najbolje je uključiti AMOXIL, KLAVOCIN ili AUGMENTIN, a, ako je dijete alergično na penicilinske lijekove, dati SUMAMED. Naravno, nagli početak s temperaturom preko 39, osobito preko 39,5, povraćanje, klonulost, grčevi, i drugi zabrinjavajući elementi, indiciraju odmah posjet liječniku, i vjerojatno, s njegove strane, promptnu reakciju: ili antibiotik u injekciji, ili, hospitalizacija.