Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Laesio hepatis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

frodo2002

17.04.2008. 23:10

Poštovani,
Moj sin je od jučer popodne u temperaturi do 39,7 sa zimicama i tresavicama. Povraćanje : od jučer do danas je povratio oko 5x. Stolica je uredno fommirana. Mokrenje uredno. Slabo pije. Osip 0. Nema respiratornih simtpoma. Žali se na bolove u abdomenu. Grlobolja 0.
17.4. pregledan u Zagrebu u Dječjoj Bolnici u Klaićevoj na pedijatriji, kasnije smo bili na kontroli u Bolnici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, njihov nalaz: Jezik: manje vlažan ždrijelo: zacrvenjenjo, tonzile izvna lukova sa oskudnim bijelim eksudataom u lacuanama, niz stražnji zid obilna zelenkasta sekrecija Pluća: vezikularno disanje, perkutorno Sonoran pl. zvuk Cor: akcija ritmična, tonovi jasni, šumova nema Abdomen; mekan, bezbolan na palpaciju peristaltika čujna, jetra i slezena nisu povećena LS obostrano bezbolna Ekstremiteti: bez edema, urednih pulsacija Neurološki status: bez ispada ili lateralizacije.
U "Klaićevoj" ističu povećane jetrene nalaze u smislu "Laesio hepatis" a u "Zaraznoj" navode bakterijemiju kao osnovu bolesti sa mogućnosti upale ždrijela. Dali i kakve veze ima jedno sa drugim? I koliko je zapravo "Laesio hepatis" ozbiljan??
Hvala unaprijed, s poštovanjem Tibor

Darko Richter, dr. med.

18.04.2008. 09:50

Laesio hepatis jest dijagnoza vezana uz nalaz jetrenih proba, a bakterijemija, osim kliničkih simptoma visoke temperature i tresavice vezana je za dokaz bakterijskih upalnih parametara, a ne spominjete niti jetrene probe, niti CRP, niti bijelu krvnu sliku, niti da li je izvađena hemokultura, niti da li je dobio antibiotik, niti da li je zadržan u bolnici. Ne kažete niti da li ste upućeni u Zaraznu iz Klaićeve, ili ste išli u svojoj režiji. U medicini nema hipotetskih odgovora, kao niti u politici.

frodo2002

20.04.2008. 18:55

Postovani,za pocetak Vam se zahvaljujemo na posvecenom vremenu. A sada detalji:pretrage koje smo napravili u klaicevoj su: L 21,3 ,E 4,66, Hb 128, He 0,362, mCV 77,7 TRC 358, bilirubin 69,7 (dir 10,4 indir 59,3) AST 34, ALT 48, GGT 14, LDH 260, CRP 56, urin b.o., bris grla b.o., a u brisu nosa nakon 48 sati pneumokok. sa svim dobivenim nalazima,osim briseva,upuceni smo pod hitno u zaraznu. tamo su nam promjenili antibiotik sa zinata na klavocin, a sto se tice jetrenih proba rekli su nam da nam dijete ima tzv.imunobilirubinemiju, i da ce sa povisenim vrijednostima reagirati na svaku akutnu infekciju. Upravo nas taj detalj zanima:kakve veze imaju povisene vrijednosti bilirubina sa anginama,prehladama i ostalim normalnim djecjim bojestima,sto se desava sa jetrom naseg djeteta i odakle krenuti sa pretragama. Da li je to jako zabrinjavajuce stanje?

Darko Richter, dr. med.

20.04.2008. 23:20

Mali je imao bakterijski rinofaringitis, ili tonzilofaringitis, najvjerojatnije od penumokoka. Nisam siguran da je baš bila bakterijemija. Terapije Zinnat ili Klavocin, gotovo da je identična, i, za ovu indikaciju potvrđjue da zaraznjaci nisu to shvatili kao bakterijemiju, inače bi dijete zadržali u bolnici,ili, ako biste vi to odbili, dali bi mu neku injekcijsku terapiju (npr. penicilin ili ceftriakson).
Imunobilirubinemija ne postoji, pa vas molim da mi citirate što je doktor, koji se osvrnuo na nalaz iblirubina i jetrenih proba, točno napisao. Nije bitno što je netko rekao, već što stoji napisano i potpisano. Imunobilirubinemija NE postoji.
S nalazom indirektne hiperbilirubinemije, kakav je nađen u vašeg djeteta, trebala bi se vidjeti i lagana žutica bjeloočnica. Ako toga nema, ili nije bilo u častu nalaza, onda nema niti tog nalaza. Najbolje ga je ponoviti. Povremena indirektna hiperbilirubinemija u ovakvoj razini može ukazivati na morbus Gilbert.

frodo2002

21.04.2008. 22:10

Rijec imunobilirubinemija nam je plasirana samo verbalno,za sto istina i bog ne bih dala ruku u vatru da sam tocno cula ili zapamtila. Injekciju penicilina su mu htjeli dati u zaraznoj,ali su odustali zbog alergija u obiteljskoj anamnezi na isti. Morbus Gilbert nam je spomenula njegova dr primarne zdr. zastite i rekla nam da se moze u Vinogradskoj bolnici napraviti pretraga koja to potvrduje,odnosno negira. Sto se tice bjeloocnica, bile su zamucene i u kutevima zuckaste, ali ne prenapadno. i jos za kraj, kao novorodence je dugo,skoro puna 2 mj bio bas zuckast i oci su mu bile zute. Tada smo bilirubin kontrolirali,bio je u opadanju i poslije mu nikada vise u svari nismo radili jetrene probe da bi znali kako mu se krecu vrijednosti bilirubina,niti u zdravoj niti u bolesnoj fazi. u svakom slucaju smo danas nakon kontrole mirniji,jer je i mali bolje. Morbus Gilbert je,ako ga ima,zabrinjavajuci za djetetovo zdravstveno stanje u zivotu? Da li se mora tretirati terapijama? I da li prolazi kao i druga stanja,odnosno bolesti ili ga covjek ima cijeli zivot? Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

22.04.2008. 01:00

Mb. Gilbert nije zabrinjavajući, ali ga ima cijeli život.