Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


oteklina testisa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

daliborka

16.10.2003. 13:45

Poštovani,

po preporuci javili smo se kod urologa koji je UZV utvrdio hidrokelu testisa (prirođenu) a nastalu uslijed nezatvorenog vag.kanala.Preporučeno nam je da čekamo slijedećih 5-6 mjeseci jer će se najvjerojatnije pojaviti hidrokela i na drugom testisu pa da se napravi operacija istovremeno za oba testisa. Kako je od tada prošlo mjesec dana a hidrokela se BITNO SMANJILA (iako je još vidljiva)kao zabrinutog roditelja zanima me :

1. do koje godine se može očekivati spontano zatvaranje kanala i povlačenje hidrokele????
(čitali smo da je to moguće samo do 2.god. djetetovog života, a od pedijatra čuli da je to moguće i kasnije)

2. do kada je pametno čekati sa operacijom (neki preporučuju do 5. god. djetetovog života - ne dirati!!!)

Oprostite zbog opširnosti, molim za razumjevanje i odgovor. Hvala.

Dr. Darko Richter

16.10.2003. 23:46

Ne može hidrokela nastati zbog "nezatvorenog vag. kanala", nešto ste krivo razumjeli. Postoji "tunica vaginalis testis", to je ovojnica testisa koja je dvostruka, i u kojoj s može nakupljati bistra tekućina - to je hidrokela. Ako je tu nešto nezatvoreno, onda tekućina curi nekamo drugamo, i hidrokele nema. Tu si "tunicu vaginalis testis" možete predočiti kao najlon vreću kojom obavijete jabuku, a ne da jabuku metnete unutra. Ako u najlon vreću stavite vodu dok ona obavija jabuku, dobit ćete neku vrstu "hidrokele". Ono što može biti otvoreno, to je ingvinalni (preponski) kanal ili "canalis inguinalis", koji može spajati mošnju s trbušnom šupljinom, pa kroz njega dio crijeva može prolaziti sve do testisa - tzv. hernia inuginalis testis, ali to (dakle kila ili hernija) s hidrokelom nema nikakve veze. Očito vam na vaša pitanja ne mogu dati odgovor, morate se odlučiti o čemu je riječ. Možda i o otvorenom ingvinalnom kanalu (sa ili bez hernije, ili s povremenom hernijom) i o hidrokeli. U tom slučaju ne vidim razloga da se nešto čeka, jer se može dočekati jedino eventualno uklještenje crijeva, a ni hidrokela, niti ingvinalni kanal neće se rado sami od sebe dokinuti.

daliborka

17.10.2003. 07:53

Da, riječ je o nezatvorenom ingvinalnom (preponskom)kanalu, koji se kako sam razumjela postepeno zatvara do konačnog zatvaranja oko 2. god. djetetovog života.Kako se kod mog djeteta to još nije zatvorilo kroz taj kanal voda "šeta" i spušta se u testis, pa je vidljivo kao hidrokela. Nitko mi nije rekao da dijete ima herniju niti povremenu niti stalnu, a rečeno je da hidrokela ne može izazvati nikakvo uklještenje i da je bezopasna, više estetskog karaktera. U tom smislu je bilo i postavljeno moje pitanje o opravdanosti operacije i mogućnosti da se to ipak nakon određenog vremena zatvori. U svakom slučaju zahvalna sam na opširnom objašnjenju.

Dr. Darko Richter

17.10.2003. 14:03

Hidirokela se neće tako lako sama od sebe povući. Ne koriste niti punkcije, jer se voda opet nakupi. Pravo je rješenje operacija, koja je relativno lagana i za dječjeg kirurga rutinska.