Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


LDH


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DOMI

14.06.2003. 11:15

Molim Vas da mi pojasnite vrijednosti LDH-1063 iCK-156.Dijete ima dijagnozu Distoni sindrom.Postoji li mogučnost da ove vrijednosti upućuju na miopatiju.Hvala.

Dr. Darko Richter

15.06.2003. 00:12

Morate navesti o kojim je jedinicama riječ. Brojke nisu dovoljne. No, ako se radi o internacionalnim jedinicama (U/L), tada su vrijednosti povišene i mogu ukazivati na miopatiju. Miopatija, međutim, ne znači ništa više od poremećaja mišića, pa tako, za ilustraciju, LDH i CK mogu porasti i ako dijete nagnječi mišić ili dobije intamuskularnu injekciju ili batina po guzi. Ovi enzimi mogu ukazivati i na poremećaje u srčanom mišiću, a LDH i poremećaje u jetri, plućima, mozgu i crijevu. Prema tome, mislim da se vi u tu interpretaciju ne trebate sami upuštati, pogotovo ne ovako specifičnim upitom, inače ćete najvjerojatnije zapasti u sasvim pogrešne zaključke, koji bi vas mogli zabrinuti, a da je sve posve bespotrebno.