Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


obilne stolice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

13.06.2003. 14:59

Teo ima pet i pol mjeseci. Prije petnaestak dana dobio je katar gornjih disnih puteva,te mu je propisan Zinnat. Pio ga je par dana, dobio je proljev i po preporuci lijecnice prestala sam mu davati antibiotik. Proljev je trajao dva dana, ali od tada ima 4-5 formiranih stolica dnevno,prilicno obilnih. Napominjem da je do tada imao svega jednu stolicu u dva dana. Analiza stolice je u redu. On i dalje uredno dobiva na tezini, u ovih "kriticnih" petnaest dana dobio je 400 grama,te sad ima 8500 g ( porodjajna tezina 3950 g). Mene ipak zanima je li normalno da ima toliko obilnih stolica dnevno? Ne znam je li to vazno,ali rodjen je sa kriticnom stenozom aortne valvule,diletiran sa 12 dana. Unaprijed zahvaljujem.

Dr. Darko Richter

13.06.2003. 21:59

Upravo je po mojem mišljenju jako važno to da mu je učinjena dilatacija kritično stenozirane aortne vlavule. Naime, kritična stenoza znači da je opskrba krvlju iza stenoze (suženja) kritično slaba, a među važnijim znakovima mogu biti crijevni poremećaji, jer veliki dio krvi odlazi u crijevni bazen. Ako postoji stenoza, tada se automatskim mehanizmima preraspodjele krvnog optoka što više krvi preusmjeruje u vitalne organe: srce, mozak i bubrege, na račun crijevnog bazena. Dilatacija ne mora biti sto posto uspješna, ona može u prvi mah spasiti dijete od teških posljedica kritične aortne stenoze, a kasnije se mogu pojaviti manifestacije slabije krvne opskrbe unutrašnjih organa: npr., to može biti i slabiji rad crijeva (proljevaste stolice, napuhanost, ileus, sepsa ... ). Naravno, sam antibiotik može poremetiti normalnu crijevnu bakterijsku floru i izazvati proljevaste stolice, zbog čega je i prekinuto liječenje Zinnatom. No, to može biti kombinirani učinak slabije perfuzije (zbog aortne stenoze) i promjene crijevne mikroflore (zbog antibiotika). Otišao bih do kardiologa koji prati Tea radi kontrole. Djetetu sada još ne bih davao nikakvu novu hranu, tj., nastojao bih da se stalno doji, ako je to još slučaj. Inače, čini mi se da odlično napreduje, prema podatcima koje navodite, pa možda i nema tako kritičnu stenozu, ili je ona stvarno u novorođenačkoj dobi jako dobro ispravljena dilatacijom.

sanja

13.06.2003. 23:10

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru,iako Vam moram priznati da me je prilicno zabrinuo. Na kontroli kod Dr. ......... smo bili prije mjesec dana i nalaz je fantastican,tako glasi zadnja recenica. Insuficijencije uopce nema, sum je 1/6, valvula dobro zatvara. Jasno mi je da problem nije do kraja rijesen,da ga se mora promatrati i da ce mu jednog dana vjerojatno trebati klasicna operacija. Medjutim, od diletacije je proslo vise od pet mjeseci i nikad nije imao problema sa stolicama. Teo je napredno dijete,zivo,aktivno i po nicemu mu se ne bi reklo da se razlikuje od druge djece njegove dobi. Zapravo, do tog Zinnata je sve bilo ok, a i bas u to vrijeme smo mu poceli sa nadohranom.Inace, nije dojen,nije bilo moguce s obzirom da je dugo bio u bolnici, tako da je bio na Aptamilu . Otkako je udvostrucio tezinu poceo je odbijati bocicu i sad mu se uglavnom sva hrana daje na zlicicu.Umjesto Aptamila kojeg vise nece dajemo mu Milupine mlijecne kasice, a tu je jos i vocna kasica (uglavnom banana jer je jako voli) i ponekad povrce,uglavnom mrkva i tikvice. Moze li i to biti razlog ucestalim stolicama?

Dr. Darko Richter

14.06.2003. 11:27

Dok sam vam odgovarao bio sam svjestan sam da ću vas zabrinuti, no mislim da se moje razmišljanje nije moglo zaobići. Uvijek treba misliti na najozbiljnije komplikacije, ako za njih ima i najmanje mogućnosti. No, na kraju sam vam ipak kazao da dijete prema dobivanju na težini vjerojatno nema znatnijeg organskog problema. Moguće je da je problem otkočen Zinnatom, to je poznata i prolazna komplikacija širokospektralnih antibiotika (Amoxil, Zinnat, Novocef, Klavocin, Augmentin, itd.). Ja bih ga, stavio na laganu dijetu, tj. što manje šećera i osobito slatkih napitaka, a možda i blagu redukciju količine hrane (npr. 2/3 uobičajenog obroka - ostatak voda ili čaj sa saharinom), kroz 1-2 dana, do normalizacije stolica.

sanja

15.06.2003. 07:24

Hvala Vam.