Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Lymphadenopathia


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dalal

21.03.2017. 23:05

Molim za misljenje! Dijete staro 4 godine. Unazad 5 dana obostrano limfni cvorovi na vratu uvecani,na uz nslazu jedan u pocetnoj kolikvaciji. Rtg pluca: parakardialno desno mali infiltrat. CRP 6.8(do 5 normslno), L10.4, Er 4.6,Hb 7.5(8.6 norm),Hct 0.36,Mcv 78.6,Mch 1.61...ast,alt,ldh normalni.
ASTO 1100. prije oko mjesec i pol tretirana ospenom 7 dana,crp bio 80.
Sada ukljucen sumamed 5 dana. Kaslje duze vrijeme, unazad pola godine,otkako je u vrtic krenula, cesti respiratorni infekti.
Periferni razmaz krvi: normalan broj ly neu, naginje skretanje slike na lijevo, toksicne granule nesto sto navodno ukazuje na bakterijski infekt. Pitanje: da li tretirati sad pored sumameda jos kojim antibiotikom ili ici poslije s extencillinom svako tri sedmice i koliko dugo ako ste tog misljenja...serologija na viruse nije uradjena
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2017. 11:15

Povišeni ASTO samo znači da je dijete imalo streptokoknu infekciju i sam po sebi nije razlogom za produljeno davanje antibiotika. Treba ga kontrolirati - recimo za mjesec dana. O svemu drugom ćete se morati posavjetovati s liječnikom koji prati dijete - kolikvacija limfnog čvora u ovoj dobi je neuobičajen nalaz i treba sagledati cjelinu problema, vidjeti kako će reagirati na Sumamed i donijeti odluku o daljnjim pretragama. Ne bi bilo loše konzultirati infektologa.