Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


maloj Sari rekli da je premrsava???


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vanja

09.11.2003. 19:03

Dobro vece,

Ovdje jedna mlada i zabrinuta mama. Naime odvela sam svoju malu djevojcicu (3 mjeseca) na redovnu kontrolu. Rodjena je sa tezinom od 3400g i duzinom od 53 cm. U prvom mjesecu je dobila 600 g i imala ukupno 4000 g. Slijedeci mjesec je bila na moru i nismo je vagali. Prije tri dana je vaga pokazala da ima 5100 g. receno mi je da je premrsava ("na donjoj granici" i "ispod prosjeka"blunk te da je duga "iznad prosjeka" - (60 cm) i da joj je obim glave "iznad prosjeka" - (40 cm). Preporuka je da joj ukljucim vjestacko mlijeko navece pred spavanje. Ja licno ne mislim da mi je dijete premrsavo, ona divno izgleda, igra se, guguce, smije se, uglavnom lijepo spava, osim sto navece ponekad zna biti malo nemirna. Stoga bih da se savjetujem prije nego sto posegnem za vjestackom ishranom,a da ne spominjem da flasicu nece ni da vidi ocima - caj od komoraca pije iskljucivo kasicicom. Savjet??? Unaprijed zahvalna - mama Vanja

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

10.11.2003. 05:46

Cijenjena gospođo Vanja, rast i razvoj djeteta procjenjujemo na temelju statističkih podataka velikog broja djece. Statistika kaže da dijete u prvom tromjesečju dobiva prosječno 25 g na dan, 175 g na tjedan ili oko 750 g na mjesec. U drugom tromjesečju prirast iznosi oko 140 g na tjedan ili 600 g na mjesec. Tijekom prve godine dijete dobije oko 25 cm, opseg glave naraste na oko 44 cm s 6 mjeseci i 47 cm s 12 mj. No, tablice nam služe okvirno, rast nije jednolik i stoga se slažem s Vašim mišljenjem da Vam je dijete dobro. Nadalje, nastojte održavati prirodnu prehranu što je duže moguće: isključivo do 6.mj., a kasnije, uz druge namirnice, bar do 12.mj. Ako ste u mogućnosti provjerite djetetovu težinu prije i poslije obroka radi orijentacije o količini popijenog mlijeka. Srdačno Vas pozdravljam.

Vanja

10.11.2003. 10:39

Puno vam hvala, zaista cijenim sto ste nasli vremena da mi odgovorite.

Nazalost ne znam da li cu biti u mogucnosti da tako dugo zadrzim mlijeko jer pocinjem raditi 12.12.03.(8-9 sati dnevno), kada ce mi djete imati 4 mjeseca i 12 dana. Da li je potrebno da djete vec sada ili ikako odbijam od prirodne prehrane ukljucujuci jedan ili dva obroka Aptamila - naime i tu sam preporuku dobila - jer bi suprotno navodno bilo preveliki sok za nju kada krenem na posao?? Raditi cu od 08,00 do 18,00 sa pauzom od 12,00 do 13,00. Mislim da cu biti u mogucnosti bar tri puta dnevno (prije i poslije posla i na pauzi) da joj punudim prirodnu hranu - jedino ne znam sta joj dati kada ogladni a mene nema tu?

Jos samo kratko jednu stvar - jutros sam u jednoj brosuri "Savremeni stavovi o ishrani dojencadi - Prirodna ishrana novorodencadi i dojencadi - DOJENJE" - Program Inicijativnog odbora za unapredenje prirodne ishrane - Sarajevo, august/kolovoz 2000. pronasla slijedeci podatak:

"PREMA SVJETSKOJ ZDRAVSTVENOJ ORGANIZACIJI NAPREDOVANJE BEBE JE PROSJECNO 18-20 g NA DAN, VARIJACIJE SU INDIVIDUALNE I SVAKA BEBA IMA SVOJU 'KRIVULJU NAPREDOVANJA' PREMA VLASTITOM BIOLOSKOM STATUSU."

"NE TREBA TEZITI DA BEBA BUDE STO TEZA - TEZINA NIJE U SVAKOM SLUCAJU I POJAM ZDRAVLJA!"

I ovo me je utjesilo jer nekako mi je tesko palo kada su mi rekli da je premrsava a meni je to odmah znacilo - "Zeno djete ti je gladno!" happy

Jos jednom vam hvala i ovaj forum je odlicna stvar - nasla sam odgovore i na mnoga druga pitanja citajuci ga.
Pozdrav iz Sarajeva.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

12.11.2003. 18:08

Draga gospođo, zaista mi je žao što morate raditi u vrijeme kada će Vam dijete imati samo 4,5 mj. No, što je tu je. Aptamil je kvalitetna hrana a da li će je dijete prihvatiti odmah i kako, to će samo vrijeme pokazati. Nažalost, praksa pokazuje da je hranjenje na bočicu komotnije za dojenče, pa se može dogoditi da će s vremenom uzimati Vaše mlijeko sve rjeđe. Ali, ponovno Vam savjetujem - izdržite što duže imajući na umu poznatu činjenicu: bolje jedan obrok majčinog mlijeka nego nijedan ! Vama i Vašem djetetu od srca želim svako dobro.