Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mjerenje temperature u uhu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubimir

24.09.2008. 01:30

Poštovanje dr. Richter!!

pitanje: kolika je normalna temperatura kod dijeteta kad se mjeri u uhu i koliko su toplomjeri za mjerenje temp. u uhu pouzdani??

Unaprijed hvala!!

Darko Richter, dr. med.

24.09.2008. 10:30

Puno ovisi kako se mjeri i da li je zvukovod prohodan do bubnjića. Snima se temperatura bubnjića koji isijava infracrvene zrake, pa to odgovara centralnoj temperaturi, kao npr. rektalnoj, i normala je do 37,9°C. Ako nije uperen u bubnjić, termometar registrira ono u što je uperen, a to je koža zvukovoda, i tu može biti temperatura nešto niža, nerijetko se vidi 36,1 ili slično. Dakle, u praktičnom smislu, infracrveni termometri neće nikada pokazati lažno povišenu temperaturu, ali se može dogoditi da pokažu lažno nisku ili nižu od stvarne centralne temperature na bubnjiću, a za koju kao granicu postavljamo 37,9°C. Rektalno izmjerena temperatura je najtočnija, ali, poznato mi je da se u mnogim zemljama zabranjuje mjerenje u guzi, valjda od straha povrede rektalne sluznice. To u svojoj praksi nisam nikada vidio, doživio niti čuo. No, da se vratimo tom standardu točnosti, onda vam temperaturu mjerena u uhu u oko 80% slučajeva pokaže isto što i ona izmjerena rektalno, ali u 20% bude lažno niža.

Ksenija.5

28.06.2011. 17:31

Poštovan, zanim me od koliko mj se djetetu može početi mjerit temp u uhu?

Darko Richter, dr. med.

29.06.2011. 00:40

Od kada mu možete položiti kljun termometra na zvukovod.