Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Mucanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

duda varalica

10.03.2014. 22:10

Poštovani, za početak Vam se želim zahvaliti na svakom odgovoru, na svakoj pomoći koju ste mi ukazali svaki put kad sam imala nedoumice kao neiskusan roditelj.
No, eto, opet imam jedno pitanje. Majka sam dvogodišnjeg zdravog i naprednog dječaka. Unazad nekoliko dana obratila sam poveću pozornost na njegov govor i skužila da tu i tamo zna zamuckivati. Nije to ono intenzivno mucanje nego nešto kao " ja, ja, ja sam rekao...". Većinom se to dogodi u nekom žaru govora jer to je dijete koje je stalno "na gasu". To se dogodilo prije 3 dana, pa mir, danas opet. Ne mogu reći da se to stalno danas događalo, naprotiv, 1-2 puta. No, i to je bilo dovoljno da se zabrinem. Inače, on je veseo dječak, stalno pjeva i pleše, samo gleda kako će se poigrati, u svemu vidi igru kao i svako dijete,nema vremena gledati ni crtiće, sa mo da mu je trčati i igrati se...
Zato Vas molim da mi kažete, pojasnite počinje li moje dijete mucati i imam li razloga za brigu i strah. Ako nije mucanje, molim Vas, pojasnite mi o čemu se radi.
Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.03.2014. 21:30

Opis smetnji ukazuje da je riječ o prolaznoj fazi koja se dosta često viđa. Nemojte obraćati pozornost na to što vidite kako ne bi povećali napetost u djeteta i pogoršali simptome. Ako smetnje potraju i ako se počnu javljati grčevi mišića lica prigodom pokušaja izgovora tada potražite pomoć logopeda.

mucasta666

15.08.2014. 10:00

Poštovani,

majka sam dvogodisnje djevojcice kojoj se u zadnjih godinu dana svijet dosta izmjenio, od teske adaptacije u jaslicama, mog zaposlenja, cestih bolesti za koje smo tek nedavno nasli uzrok i naposljetku dolazak prinove. Jako tesko se nosi sa cinjenicom da je moja paznja podijeljena. Iz jaslica sam je izvadila u lipnju kako bi se oporavila i da joj se jos vise posvetim jer su u vrticu primjetili da njena hipotonost dolazi do izrazaju u odnosu na drugu djecu. Najveci problem nam se pojavio kada sam je pocetkom kolovoza krenula voditi u dezurni vrtic. Pocelo je mucanje, ispocetka rijetko a sada se muci sa govorom, jako suska i sve tezu ju razumijem. Kada sam pitala tete u grupi da li su sto primjetile rekle su da ona dok je tamo uopce ne govori. Te se ne igra s drugom djecom. Jako mi tesko sve to pada i ne znam sto uciniti.
trebam li kontaktirati logopeda i kada?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.08.2014. 23:00

Obzirom na poteškoće s motorikom koje spominjete treba u sklopu timskog praćenja svakako konzultirati logopeda. On će procijeniti razvoj govora i prirodu poteškoća te će prema tome odrediti terapiju ili vam dati savjete kako se ponašati i komunicirati s njom.