Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


muke sa (ne)jelom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

asistentica

04.12.2007. 16:25

Poštovani!

Možete li mi reći da li je tjelesna masa od 12 kg normalna ili u odgovarajućim centilima za dob djeteta (curica) od 2 godine i 7 mjeseci? Visoka je 90-92cm.U jaslicama ništa skoro ne jede- tete muku muče da ubaci nešto u "kljun"-jedino popije ujutro bijelu kavu ili mlijeko i tako svo vrijeme dok ne dođemo po nju,oko 4.Sva djeca jedu (više-manje), a ona sjedi prekriženih ruku,kao da protestira i veli : Samo papajte, Leica neće. Doma otvara usta jedva,možda na vrh žlice. Uspijem joj nekako "ubaciti" par žlica juhe ili nekog variva i to je sve. Navečer prije spavanja popije 3 dcl mlijeka (ili punomasnog ili Bebimil 3). Prije 6 mjeseci smo bili na kontroli kod gastroenterologa i tad je imala 11,8 kg (doktorica rekla da je kaloričnije hranimo i misli da je ok,ali sada mi se zbilja čini da mi je mršava.
Nalazi ultrazvuka abdomena su u redu, celijakliju nema (AGA,EMA) u redu, krvna slika u redu (jedino hemoglobin na donjoj granici normale-124),urinarnu infekciju trenutno nema (E.coli držimo pod kontrolom, urinokultura i urin sterilni). .MCUG i UZV bubrega (radi čestih urinarnih infekcija)napravila je prošle godine i bili su u redu.
Inače je jako živahna i pametna, pa se suzdržavam od glasnih komentara i pretjeranog forsiranja na jelo,jer ona lako osjeti moju nervozu i tek onda neće ništa.
Ne želi sjediti s nama za stolom,baca se iz stolca,užas. Samo mi kaže: Mama,papaću sutja,100%.
Zbilja ne znam otkud izvlači toliku energiju, a količinski jede kao golub.Voće neće niti pod razno-lijepo joj dekoriram,dam joj žlicu da sama jede-niti to neće. Inače joj ne povlađujemo i trudimo se biti dosljedni,ali njezin inat u odbijanju hrane je izgleda jači od našeg strpljenja (zapravo mojeg,jer se samo ja mučim da je nekako nahranim).

Znam da sam nadrobila puno toga, ali ovo pitanje sam postavila zato jer sve česće dobija neke respiratorne katare,šmrca, kašljuca,pa se bojim da joj imunitet dodatno ne oslabi. (možda sam u krivu,ispravite me ako griješim).A kad joj imunitet oslabi (veli nefrologica) onda se pojavi E.coli, pa dobija Zinnate (u godini dana 6 puta) i sve se nekako vrti u krug.
Imate li kakav savjet?
Da je pustim na miru? Možda će joj nastati neki "klik" u glavi?

Puno hvala! Molim nemojte me pretjerano kuditi,jer sam sigurna da sam ja negdje napravila grešku u koracima,a to ne vidim. Ponekad se osjećam grozno,jer mi svekrva onda veli da kakva sam to majka da malena ne jede,da kako druga djeca puno jedu,a ona neće....

Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

04.12.2007. 19:15

Visinom je jlizu 50. centila, a težinom malo iznad 25. centila. Po tome je malo "viša nego deblja", ali se ne bi moglo reći da je distrofična. A ako je tako, morate sami odgonetnuti zašto, unatoč tome što ništa ne jede, ipak izgleda prilično u granicama normale. Zbog čega pitate doktora zašto je dijete u redu? Zato što manje jede? Po čijem mišljenju? Iskreno, iako sam svjestan da su roditelji koje današnja djeca imaju, ipak njihovi najbolji roditelji, opet mi se čini da vidim bezbroj neobjašnjivih i nedopustivih insuficijencija tog roditeljstva, i sada bih mogao pričati svašta, ali neka ostane na tome da roditelji jednostavno svoju djecu danas niti gledaju, niti vide, a nemaju više pojma niti o čemu, dok ne upitaju stručnjaka ili doznaju nešto od novinara. Zamislite se malo nad time, i nemojte me više pitati zašto vaše dijete ne jede makar je sasvim uredno živo, ili zašto kašlje kada je prehlađeno, ili zašto mu pada ili ne pada imunitet, a ima tolike prehlade, i sto drugih blesavih pitanja.
Ima neriješeno pitanje uroinfekta, i ne bih se oslonio na "pad imuniteta koji uzrokuje recidive uroinfekta". To čujem priv puta, iako su mi u najužem polju profesionalnog interesa baš imunodeficijencije. Treba riješiti pitanje, ima li, ili nema uroinfket, i eventualno neku malofrmaciju urotrakta koja ga podržava, a ne bajati o imunitetu.

asistentica

04.12.2007. 22:55

Poštovani!

Velika isprika na glupim pitanjima,to je posljedica velike gluposti i neinteligentnosti mene kao roditelja (nažalost nisam dobra majka i to nikad neću moći biti). Odsad se neću više ni sa čim opterećivati,jer sam svjesna da moje dijete ima više nego milijuni druge gladne,bolesne i siromašne dječice i da je sigurno dovoljno uhranjeno.
Ako primate isprike,bilo bi mi drago,a ako ne opet dobro- kritika primljena na znanje. Nije bi bila namjera petljati se u nešto što je vaša struka, posao, život. Znam da sam u krivu i ako možete molim da oprostite jednoj blesavoj i budalastoj mami.

Hvala!

Pozdrav! (Na ovo ne morate odgovarati i dodatno objašnjavati,ima sigurno drugih važnijih i hitnijih pitanja vezanih uz bolesnu djecu, pa vrijeme posvetite njima-ja sam Vam zahvalna na Vašem odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

05.12.2007. 00:20

Mislim da vam ne bi škodilo malo više borbenosti. Nisam imao namjeru da vas dotučem, već da vas malo izazovem, i da usput shvatite da nemate puno razloga za zabrinutost. Ostaje ono da se riješi uroinfekt.

asistentica

05.12.2007. 09:30

Poštovani!
Nalazi urinokulture od prošlog tjedna su u redu-već 2 mjeseca nema E.coli. Pokušavam joj davati dosta tekućine.Nefrologica ju je skinula sa furadantina (na sinersul je vrlo brzo bakterija postala rezistentna).Radili smo i pretrage stolice na benzidin i parazite-negativni su, kao i IgA= 0,50 g/L; IgM= 1,07g/L i IgG = 11,1 g/L,što je sve u granicama normale.Prema savjetu pedijatrice i nefrologa (da je ne trujemo previše sa navedenom profilaksom) pratimo je i mjesečno (a u slučaju povišene temperature i neke infekcije-viroze i češće) joj uzimamo u bolnici kateterom urin za biokemijske i mikrobiološke pretrage.
Inače nisam osoba koja za svako malo trči pedijatru, jedino kad idemo na cijepljenje i kad temp.ne možemo skinuti npr.3 dana.U životu joj osim Operila nisam ništa stavljala u nos,iako imam dojam da joj se brzo iznutra šmrklji osuše,pa joj to malo smeta.Pumpicom joj izvlačim koliko mogu,jer još ne zna ispuhnuti,iako se trudi.Imam dojam da baš ne uspijevam potpuno u tome, jer mi se čini po zvuku kao da joj sve to stoji gore-više u nosu do kud ja ne mogu doprijeti.Malo sam povećala vlažnost u stanu (zbog suhog i toplog zraka) kako bih umanjila te probleme.
Nadam se samo da neće od mene naslijediti sklonost ka alergijama(moj otac je bio astmatičar,pa ja imam alergije).
Da li postoje neki podaci o tome možda?

A što se tiče borbenosti,već su me dotukli: svekrva koja me svaki dan pili da forsiram malu na tutu (naučiće-nitko nije s pelenama otišao u školu),da je forsiram za jelo,moj muž(sin jedinac) je podržava, tako da svu odgovornost zapravo oko brige i odgoja djeteta nekako ja pokušavam na najbolji način riješiti.Na poslu sam pod velikim stresom, šef me psihički terorizira (ne mogu se žaliti-dobar je s dekanom), kad mala zaspi pokušavam završiti magisterij (danas položila posljednji ispit),skuhati,spremati-i onda se neminovno desi da valjda malo puknem kao kokica, pa onda pitam svakakva budalasta pitanja.(samo da je se riješim-pokazaću joj Vaš odgovor ili dati koji Letizen da malo zaspi.

Oprostite na smetnji i ovakvom opisu-znam da nije ovdje mjesto tome (ali mi je namjera bila samo da shvatite da se trudim biti što bolja osoba i majka u ovakvom okruženju), ali ne tražim opravdanja za svoja glupa pitanja. Mea culpa.
S iskrenim poštovanjem!

Darko Richter, dr. med.

05.12.2007. 20:55

Moj bi savjet bio, ma koliko iritantan, da svoje mišjenje zastupate kao manjinsko u svojoj obitelji.

asistentica

06.12.2007. 18:15

Hvala na savjetu,a kao i u većini slučajeva imate pravo.Imam osjećaj kao da sam izazivala sa glupim pitanjima srdžbu Božju,pa mi je mala zakurila jutros u pola 3 na 39,5 (mjereno rektalno).Sigurna sam da će sve biti dobro.
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

06.12.2007. 23:20

Kruže neke angine.

asistentica

09.12.2007. 12:10

Poštovani!

Molim Vas da mi objasnite (ako je to uopće moguće i izvedivo ovim putem-opisno)postupak izvođenja položajne drenaže kod djeteta (2,7 godina), kako bi se omogućilo lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta.
A ako ne može, znate li šta bi pomoglo u situaciji kada dijete ne zna iskašljati navedeni sekret?

Naime, malena je prekjučer u pola 3 zakurila na 39,5 (mjereno rektalno); uspjeli smo temp. sniziti i vratiti u normalne vrijednosti,ali je sad počeo kašalj koji se intenzivira preko noći,posebno dok spava na leđima.(okrećem je na bok kad god mogu).
Kašalj je produktivni-kad ju probudi,bori se da "šlajm" izbaci van,ali ne može-jednom je povratila- nakon toga je bila malo bolje i onda opet kašalj počne i sekret joj stane negdje(čini mi se kao da je u ustima) i izaziva joj potrebu za povraćanjem,ali sad više ne može niti to.Nije to neki duboki kašalj i nema zviždanja u prsima-kašljucne par puta,ali joj šlajm očito smeta kad se stalno budi.Nos joj ne curi,više je zaštopan sasušenim šmrkljima-nešto uspijem izvući pumpicom,ali imam subjektivni dojam da ih ne uspijem baš sve izvući i da su gore-više u nosu,pa se čuje zvuk kao da udiše šmrklje,a ja ih ne vidim u dijelu nosa iz kojeg ih izvlačim.

Da li bi joj koristile možda Bisolex kapi ili nešto drugo kako bi joj se potpomoglo iskašljavanje i ako da, da li se te kapi,sirup ili nešto treće može staviti u čaj,jer mi je inače bilo kakve lijekove u tekućem stanju nemoguće dati (usta grčevito drži zatvorena i pljucka)?
Inače joj ništa od sirupa ne dajem,bez preporuke doktora(jedino povremeno Operil kapi radi prohodnosti nosa),a budući nema više povišenu temperaturu i uglavnom je dobrog općeg stanja i ponašanja (koliko se golim okom vidi),ako se samo radi o jednoj od vrtićkih prehlada ili viroza, mislila sam da ne pilim pedijatricu svako malo i da promatram šta se dalje događa s kašljem. Preko dana kašalj je vrlo rijedak-par puta eventualno kad skače i luduje po kući (jako je živahna),pa se malo zadiše.

Kad ste već tako dobri,molim Vas za odgovor na još jedno pitanje (koje nema veze s prvim dijelom posta) da li postoji mogućnost da i malena od mene naslijedi sklonost nekim alergijskim reakcijama (npr.na grinje,...-ja imam alergijski rinitis i pretežno alergijsku astmu) i postoji li neka dobna granica kad je kod djece vjerojatniji nastanak tih reakcija u odnosu na druga razdoblja njihovog života?

Puno hvala na strpljenju, a ako Vam iz ovog lošeg brudeta nije ništa jasno onda me pošaljite kvragu i nemojte odgovoriti.Nije mi cilj igrati se doktora, niti želim pretpostavljati o čemu se radi,samo Vas uljudno pitam.

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

09.12.2007. 17:20

Odgovor na prvo pitanje jest da, ili ne radite ništa, ili naučite dijete da ispujuhe nos u rupčić. To, inače, niej za dijete od 2 g. 7 mj. nikakav problem, osim ako mu od toga problem naprave roditelji i ostali ukućani.
Na drugo je pitanje odgovor potvrdan, alergijska se sklonost često nasljeđuje, osobito s majčine strane.

asistentica

09.12.2007. 18:20

Hvala na odgovoru.

asistentica

03.01.2008. 09:40

Poštovani!
Znam da će pitanje zvučati malo preuranjeno,ali znate li koliku bi tjelesnu masu, u prosjeku, trebalo imati dijete pri polasku u školu?
Danas smo bili na kontroli kod gastroenterologa (radi slabijeg napredovanja u težini) i malena (2,8 godina) ima 12,5kg,a prije 7 mjeseci na zadnjoj kontroli 3.6.2007.je imala 11,9 kg,što znači u prosjeku je mjesečno dobivala oko 100g. S obzirom na to da ste prije nekog vremena rekli da je nešto iznad 25 centila za dob i da je to u redu,danas mi je doktorica M. iz Klaićeve rekla da je po težini između 10 i 25 centila,što smatra da je ipak pad težine i malo je zabrinuta.
Da li su te tablice iz kojih se očitavaju vrijednosti težine i visine univerzalne ili ih ima više,pa neki pedijatri koriste jedne tablice,a drugi neke druge, odnosno postoje li eventualne razlike među njima (tablicama)i ako da koje su od njih najbolje?
Koliko bi zapravo,okvirno dijete trebalo polugodišnje ili godišnje dobivati na težini iznad 2 godine (znam da je to individualno,ali možda postoje neke poželjne vrijednosti)?

Ako može iskoristila bih ovu temu,da bez veze ne otvaram drugu da Vas pitam da li je moguće da se dijete oko usta i nosa,i malo po obrazima "izjede"od hrane kiselijeg karaktera, npr.juhe od rajčica,limuna, jogurta?Naime, već tjedan dana mi dijete dolazi iz vrtića, sa hrapavom crvenom ljuskastom iziritiranom kožom-teta veli da čim nešto pojede odmah joj sve pocrveni,a ne može je poslije svakog zalogaja brisati,to sve liči kao da joj je inje oko nosa (kao da je musava,a nije),a to mi se povremeno događa i doma.Mažem je debljim slojem obične Nivee,pa to malo pomogne. Nisam primijetila da je to svrbi.Da li je to normalno i da li to može biti samo bezazlena posljedica hladnog vremena vani ili se eventualno može raditi o kakvoj alergijskoj reakciji?

Puno hvala!

Darko Richter, dr. med.

03.01.2008. 11:40

Po težini od 11,9 kg. i za dob od 2 g. 1 mj. bila je između 25.i 50. centila, a sada je, s 12,5 kg i 2 g. 8 mj. između 10. i 25. centila. Dakle, jasna stagnacija. Nije toliko bitno koje su tablice, već da su stalno iste, pa se vidi dinamika promjena. Odite na Google i utipkajte "growth charts" i skinite si nešto za praćenje svojeg djeteta.
Što se tiče drugog dijela pitanja, dijete dobiva perioralnu reakciju na hranu, a to je najčepšće posljedica preojsetljivosti ili alergije na nešto (mlijeko, jaje, mrkvu, jabuku, rajčicu, itd.). Hladno vrijeme još tome možće dodatno doprinijeti, da promjene izgledaju gore. Bilo bi dobro istestirati dijete na glavne inhalacijske i glavne nutritivne alergene (grinja, trave, breza, dlaka mačke; kr. mlijeko, bjelanjak kokošjeg jajeta, kikiriki, bijela riba).

asistentica

03.01.2008. 16:20

Poštovani!

Puno hvala na odgovoru! Nisam baš najsretnija s ovakvim razvojem situacije,ali svakako ću poslušati Vaš savjet i pokušat ćemo obaviti potrebne pretrage,tj. testiranja.Ova godina mi je započela grozno (tata umro za Božić,muž strgao ruku,mala zeza s jelom i ne daj Bože da je kakva alergija sad u pitanju),ali se nadam pozitivnom ishodu većine navedenog.

S poštovanjem!

Darko Richter, dr. med.

03.01.2008. 18:55

Ako ste vi ona ista asistentica koja se kod nas testirala, možete dovesti i svoju kćer na alergološku obradu.

asistentica

04.01.2008. 10:15

Cijenjeni doktore!

Jesam,ta sam glavom i bradom-ne mijenjam nick.Da li je telefon za naručivanje 2430 783 kojeg sam našla na tražilici ili se možda nešto promijenilo? Znate li koliko se plaća testiranje na inhalacijske,a koliko na nutritivne alergene?Curica ima zdravstveno,ali popodne smo bile kod pedijatrice i ona veli da još pričekamo,da zasad nema potrebe za takvim testiranjima, da se možda samo povuče i da je sigurno malo osjetljiva na hladnoću,pa koža ispuca....Već mi je dosta hodočašćenja po ustanovama i bolnicama, odjelima raznih grana medicine.Ipak ću još i to obaviti,(da isključimo mogućnost alergije) budući sam ja alergična na grinje,pa postoji vjerojatnost da je i ona na nešto alergična.
Evo,samo molim odgovor o cijenama usluga testiranja na Srebrnjaku.
Beskrajno hvala!

Darko Richter, dr. med.

04.01.2008. 15:05

Naručuje se na 6391-140, sestri tamo kažete kome želite. Ne trebate ništa spominjati da nemate uputnicu, samo dođete, i platite (pregled je 155 kn, a testiranje oko 100 kn ili malo manje, ne znam precizno). No, savjetovao bih vam da se naručite, a onda sa svojom doktoricom ispregovarate uputnicu, na lijepi način. Ne trebate odmah istrčati s time da ste se naručili, niti praviti pritisak. Ima vremena, jer ionako nećete dobiti termin prije nekih 6 tjedana. Ako ne da, platit ćete, ako da, obro. Sve polako i na lijepe.

asistentica

06.01.2008. 01:10

Poštovani doktore!

Velika zahvala na korisnim informacijama.U životu nikad nisam bila agresivna i uvijek sam sve postizala na lijep i pristojan način (stvar odgoja), iako mi se nedostatak drskosti,arogancije i bezobrazluka često razbio o glavu.Nadam se da ću uspjeti dobiti uputnicu,iako mi je trenutno najveća briga borba s visokom temperaturom svog djeteta.U podne je zatoplila na 38,5 (rektalno),a sad je na 39,5 i bijela je u licu kao kreč.Opet neka prehlada,samo da nikad mira nemam,uh.Rado bih je povukla iz kolektiva (jaslica),ali nažalost nemam mogućnosti.Nadam se da će jednom ovom svemu doći kraj-mislim da sam zr.ela za psihijatra,ali vidim da ne odgovara baš često na forumu.
By the way,još jednom puno hvala!
D.

Darko Richter, dr. med.

06.01.2008. 19:30

Ako ima visoku temperaturu, a blijeda je u licu, to i ne bi bila neka (banalna) gronja dišna infekcija tipa angine, već više treba misliti na upalu pluća, neku želučano-crijevnu infekciju ili uroinfekciju.

asistentica

08.01.2008. 16:00

Poštovani!

Visoka temp.je trajala samo 2 dana i poslije toga ništa-sve je u redu s te strane.A s druge,donje strane muči je užasan zatvor(opstipacija)-nakon kontrole kod gastroenterologa,i izuzetnog mučenja pred doktoricom da obavi veliku nuždu,doktorica je pregledom ustanovila da ima veliki čep kojeg smo odstranili prema njenoj preporuci čepićem,uz napomenu da joj ga ne dajemo često (da se crijeva ne ulijene) i nakon toga svaki dan po 2 velike žlice Portalak sirupa. Rečeno-učinjeno,ali zasad nikakve koristi.(prošla 4 dana).Dijete ne jede čokoladu,čokolino jedino pojede 1tjedno,ne voli grickalice,ali nažalost ni voće,čak ni smiksano,dajem joj dosta vode,zašećerene kamilice,skuhala joj kompot od šljiva i smokava,ali ne ide i gotovo.Trebala bih svaki dan voditi dnevnik stolice do kontrole, a osim 2 suhe kuglice ništa.
I tako jede kao ptičica,a sad pogotovo,osjetim da se napinje,posjednem je na wc,ona skoči i plačući veli da neće,a inače povremeno hoće piškiti na wc.Poslije svakog "oboka" ponudim joj tutu ili wc i ona spremno prihvati (bez ikakve prisile),ali čim osjeti nagon za kakanjem,odmah ustane i veli da neće, sigurno ju boli.Doktorica nije ništa rekla,ali razmišljam da joj ili dam još jedan čepić, ili da povećam dozu Portalaka za 1 žlicu, ako smijem?
Tete u vrtiću vele da tamo isto ne obavlja ništa,popije cijeli Acidofil (doma neće) i vode nakon toga,i ništa.

Ne znam do kad ovako čekati,jer je očigledno da se boji i da joj je vrlo teško i bolno čak i te kuglice(veličine pikule) izbaciti ili da se opet javimo doktorici prije zakazane kontrole za 1-2 mjeseca.?Da li i opstipacija može imati ulogu u slabijem apetitu djeteta?

Što se alergije tiče, naručeni smo kod doktorice G-M,ali mi je sestra rekla da se ne rade testiranja na djeci mlađoj od 3 godine,pa sam bila malo zbunjena,ali je L.ipak naručila za kraj veljače.

Hvala!