Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


muke sa (ne)jelom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

08.01.2008. 18:50

Samo neka se istestira, ako neće GM, hoće DR, možete me potražiti. Ako nema stolice, to ne znači da je opstipirana. MOžda malo jede, ili samo rafiniranu hranu, pa sve upije. Ako je uistinu zatvorena, onda nema puno vajde od jela ili ne jela, Portalaka i čćepića, već treba naučiti da ujutro, nakon dorupčak ide na stranu. I također svaki puta kda joj dođe sila. Ako to odgodi, gotova je, kao i mama, koja to isto propušta, pa su obično obije zatvorene, a dok obije ne riješe problem, neće samo jedna.

asistentica

13.01.2008. 04:05

Poštovani!

Stolicu smo nekako izregulirali Portalakom,ali drugi dio priče ide teže,budući svi idemo jako rano na posao/jaslice,a ona ujutro ne želi niti popiti mlijeko,a pogotovo nešto pojesti,a u jaslicama je ne može jedna teta stalno nutkati na stranu.No,riješit ćemo to već nekako.Nije prošlo 5 dana od zadnje visoke temp.,evo danas popodne ista priča.Popodne je bila na 38,5 (aksilarno),a u 21h na 39,5.Šmrcala je prozirni,vodenasti sekret i jako malo kašljuca (više kao neko krkljanje).Bila je svo vrijeme dobro raspoložena,čak je i pojela juhu,ali ju je sve to svladalo kasnije-dala sam joj Lupocet čepić i zaspala je. Slično se desilo i prošli vikend,ali se nakon 2 dana temp.snizila (u normalu),a drugih neuobičajenih tegoba nije imala.Telefonski sam se čula s pedijatricom tada i rekla je,što sam i pretpostavljala da ne treba dolaziti,ali sad opet isti problem-znači preko tjedna ok,a za vikend grozno. Lice i glavica joj "gore",a ruke i noge su joj strašno hladne.Stvarno nemam pojma zašto se to događa(osim možda činjenice da je možda djetetu bolje u jaslicama nego s vlastitom majkom,pa je "alergična"na mene), zašto malo ima,a malo nema te temperature i kako ih tretirati? Kao uobičajene viroze i prehlade koje haraju...ili...?

Budući je prošle godine imala raznorazne infekcije svakih 15-30 dana,doktorica sa ORL Šalata nam je rekla da pričekamo s vađenjem iste,da je još prerano, a kad je u 4.mjesecu prošle god.imala upalu na oba srednja uha,onda je rekla da bi, ako se respiratorne infekcije budu ponavljale ,mandula mogla ići van i ranije.
Da li te temp. mogu biti i od povećane treće mandule?
U nadi da će sve biti u redu
pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

13.01.2008. 12:35

Po meni, trebalo bi napraviti osnovnu imunološku (IgG, A, M) i osnovnu alergol. obradu (uk. IgE i odabrane specifične IgE ili prick test), te pregled ORL. Ako ima povećani treći krajnik, onda ga se vadi, bez obzira na dob, a pogotovo ako dobiva stalne gornje dišne infekcije s upalom srednjeg uha.

asistentica

14.01.2008. 00:45

Poštovani!
Pretrage IgA, IgM i IgG su napravljene 08.02.2007.(naručila gastroenterologica radi slabijeg napredovanja u težini)Nalazi su uredni: IgA=0,50g/L; IgM=1,07g/L;IgG=11,1g/L.Koliko su se u međuvremenu te vrijednosti mogle promijeniti na "bolje" ili "gore"(da li se njihove vrijednosti u krvi brže ili sporije mijenjaju i o čemu to ovisi)?A za alergološku obradu naručena je 21.02.popodne.Večeras joj je temp.bila 40 (ispod ruke),tuširala ju,dala sirup Ibuprofen kojeg je povratila,i na kraju čepić nakon kojeg se smirila i zaspala.Ispuhujem joj nos koliko ide,ali izgleda da nema previše snage da do kraja sve izbaci,pa joj malo pomognem s pumpicom,malo s Operilom.Ali svejedno preko noći diše poluotvorenih usta,malo hrče,a nos iako curi pomalo,kao da joj je unutra više zaštopan.Sutra ujutro svakako idem pedijatrici,jer se valjda mora naći konačno uzrok ovome-ne mogu valjda ovo biti stalno prehlade i viroze.Svaki mjesec joj također kontroliram urin i urinokulturu (radi E.coli) i zasad su,otkad nismo na profilaksi,nalazi uglavnom uredni.(prošli mjesec-mješana kultura 10000/ml.)
U svakom slučaju hvala na savjetima i preporukama.Od sutra sam na bolovanju,pa ću napraviti sve pretrage koje budu trebale.
Evo na kraju da se i malo nasmijete-kako mi je sve krenulo ove godine,u takvom tonu se i nastavljaomgtišao frižider,crkao bojler s toplom vodom (grijemo vodu za tuširanje na plin),nešto puknulo u mikrovalnoj-i ona ode (dobro bez nje se može)-samo čekam šta će me sljedeće snaći-baš me uhvatio "baksuzluk",ako znate što to znači. Ipak,najbitinije mi je da mi dijete ozdravi.
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

14.01.2008. 10:30

za dijete njezine dobi, IgG je prilično visok, što samo znači da se dobro brani, ali da pri tome ima puno posla. Znači, imunost joj je dobra, ali ima 3. krajnik, i to treba riješiti. Ne vidim puno razloga za čekanje ove ili one obrade, jer nikakva alergijska osnova, ako se i pokaže, nema veze s ovim problemom. Dakle, odmah angažirati i ORL.

asistentica

15.01.2008. 09:40

Cijenjeni doktore!
Jutros sam odvela dijete na pregled i pedijatrica je utvrdila veliku količinu gnojnog sekreta u grlu.Iako do tada dijete nije išmrkavalo nikakav gust sekret (samo proziran,vodenast),kod doktorice je kihnula par puta i kroz nos je izišao gust,zelen sekret.Odmah joj je ordiniran antibiotik (bez vađenja krvi) CEFZIL 1 x 1,5 žličica, uz napomenu da nabavimo bocu fiziološke otopine od pola litre i da joj dajemo po 1-2 ml špricom u nosnice, što češće,kako bi se razrijedio sekret.Osobno sam malo skeptična glede ovog zadnjeg naputka-ispuhujem joj nos koliko ide.A za ORL nam je rekla da pričekamo nakon antibiotika. U međuvremenu mi se doktorica Markov preselila sa Šalate na Rebro,a narudžbe su i do mjesec dana unaprijed (nije tako strašno).Uzeti su joj brisevi grla i nosa,a sutra još dajemo urin za urinokulturu. Zbilja poslije dosadašnjih iskustava, nije ni čudno da se dijete boji doktora,katetera i panično pokušava bježati...I dalje joj dajem antipiretik (samo navečer,kad je preko 39*C,a preko dana se temp.ne spušta ispod 38.)-Čitala sam Vaš članak o vrućici na webu.
Negdje na internetu,na nekom portalu,sam pročitala da se davanje mlijeka baš ne preporuča kad postoji dosta sekreta,jer ono pojačava stvaranje sluzi?! Da li je to kakva nebuloza,jer ako nije tako,onda sam u gabuli,jer u ovakvom stanju od tekućine trenutno hoće uglavnom piti mlijeko,koliko god joj ja nudila vodu,čaj s medom i limunom,...?
S poštovanjem!
Luda mama

Darko Richter, dr. med.

15.01.2008. 12:50

Moje mišljenje glede vaših pitanja:
1. gnojni sekret- antibiotik: DA.
2. gnojni sekret - 1/2 litre fiziološke otopine: NE:
3. gnojni sekret - mlijeko: NEMA VEZE.

asistentica

17.01.2008. 01:05

Poštovani!

Znate li po prilici kad je realno očekivati pozitivne rezultate djelovanja antibiotika? 5,7,10 dana ili...?Nisam nestrpljiva,ali malena i nakon 3 dana antibiotika i dalje ima 38,5,a sinoć i skoro 40 temperature koje uporno pokušavamo skinuti već 5 dana.Danas je cijeli dan na 38*C-što je ,mislim, ipak neki pomak.Znam da antibiotik nije antipiretik,ali sad noću sve više kašlje,prozirna je u licu-nos joj ne tretiram ni sa čim,u grlo joj se i dalje slijeva sekret i već mi se čini dosta iscrpljenom.Pedijatrica veli da joj ubacim pivskog kvasca u jelo,da joj se poboljša apetit-nisam baš pobornik multivitamina i inih pripravaka,jer mislim da je to porez za budale,a uglavnom nikakvog efekta nema,tako da ne znam da li probati i taj prijedlog?Sad odbija piti i mlijeko,bojim se da ne dehidrira,osjetim joj u ustima neki čudan zadah,kao kiselina..Kako dati na silu djetetu tekućinu,pogotovo kad je temperatura iscrpljuje?

Darko Richter, dr. med.

17.01.2008. 10:15

Antibiotik, ako je pogođen, djeluje odmah u kontaktu s bakterijom. Neki efekt može se klinički vidjeti za najranije 6-12 h, katkada za 3-4 dana. Ali, ako nema efekta nakon 5-7 dana, neće ga biti niti nakon 5-7 tjedana. Ili nije bakterija, ili jest, ali nije pogođen antibiotik, ili uopće nije infekcija već nešto drugo.

asistentica

19.01.2008. 02:20

Poštovani!

Urin/urinokultura sterilni,kao i bris grla i nosa (normalna flora).Pedijatrica veli da antibiotik svejedno popije još jedan dan,tj.da se Cefzil ne daje djeci dulje od 5 dana.Veli još da je antibiotik propisala i kako bi spriječila eventualne sekundarne infekcije (upalu pluća,..),a da nalaz brisa može često biti lažno negativan.Temperatura joj je spala,ali ne posve-svako popodne i navečer ima 37,5-37,8 mjereno aksilarno.Naravno da to ne skidamo. Ne znam koliko dugo temp. traju u virozi-već je 7 dana kako ju ima?

Darko Richter, dr. med.

19.01.2008. 16:20

Temperatura traje sve dok je mama mjeri imisli da će je na taj način istjerati. Nema puno veze s vriozom. Osim toga, čim mi ovo ovako pričate, vidim da dijete ne ponaša normalno i primjereno bolesti: kada treba mirovati, ne miruje, kada se treba odmjereno mobilizirati, ne kreće se, kada je zdravo, drži ga se doma, ili odvede u vizitu baki da pokupi njezine viruse, a smatra se da mu je najveći neprijatelj vanjski zrak,iako samo do njega živi.

asistentica

20.01.2008. 02:55

Cijenjeni dr!
Hvala Bogu,evo konačnog epiloga cijele ove zavrzlame.Bili smo danas kod ORL(dr.Markov)i sva 3 krajnika će ići van budući su jako velika i očigledno djetetu to jako smeta kod jela,a o učestalim infekcijama gornjih dišnih putova da ne govorimo.U ponedjeljak se naručujemo za operaciju.A ovo što se događalo do danas,prema doktorici je u početku bio adenovirus kojeg je pokupila u jaslicama,a kako nakon toga ne bi nastala još i bakterijska infekcija,ordiniran joj je antibiotik.Sve je u redu.Hvala na savjetima.Nadamo se da ćemo ih se skoro riješiti (mislim krajnika) i da će sve dobro proći.
A što se tiče kontrole djeteta i odlazaka van,činim što mogu-imam priliku živjeti u jako frekventnoj ulici,ali nađemo mogućnosti da odemo barem na 15-ak min.van na zrak(kad nije imala visoku temp.),a kad je zdrava ,a u skladu sa svojim mogućnostima (ne vozim auto,a muž nije ni za kakvu akciju),pješice odemo kud možemo (barem do Maksimira).Naravno da ne mogu dijete voditi van po ovoj magluštini i cmoljavom vremenu,jer to i mene smeta (kašljem).Ja ne mogu birati (nažalost)distancu i mjesto gdje mi svekrva živi (10 m-ili vrata do vrata),a budući neće grom u koprive (zdrava je kao dren)ne mogu baki osporiti uvijek da dođe vidjeti unuku i sinčića jedinog (ljubi ga majka).
Lijep pozdrav i oprostite na gnjavaži,samo neka se sve riješilo.