Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nedonošće s VSD-om


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rujon

03.08.2014. 12:45

Poštovani,
Dijete je rođeno u 34.tom tijednu teško 2270gr,sad ima 3 mjeseca i 4500gr,jede na bocicu izdojeno majcino mlijeko od prvog dana ,problem je u tome sto jede malo cca 450-500ml dnevno ,kad mu pokusam dati vise,povraca(ne bljucka nego povrati obilno skoro cijeli obrok)dosta se umara pa jedemo obrok i do sat vremena.Stolice su sluzave rijetke ponekad zelenkaste bez krvi i do 8 × dnevno.Brine me nagon na povracanje koji je cesto prisutan ,kad kaslje ima taj nagon ,kad mu stavim bocicu u usta se najprije narigava pa tek onda pocne jesti.Dobiva dosta th za srce(Fursemid 2×dnevno,Lanitop i Aldactone)moze li ta terapija uzrokovat nagon na povracanje?Moj pedijatar mi ne daje konkretne odgovore.Molim za savjet.

Rujon

04.08.2014. 01:00

Jos bi dodala da se ove tegobe s narigavanjem javljaju unazad tjedan dana,a i tada se otprilike pocela smanjivat kolicina mlijeka koju pojede.Prije je znao pojest i 550-600 ml/24 h.Inace se radi o sirokom membranoznom vsd-u prema subaortno.planira se op zahvat.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.08.2014. 22:20

Opažene promjene mogu biti nuzpojava lijekova (Lanitop) ali i promjene u cirkulaciji krvi u srcu i plućima uslijed VSD-a. svakako se javite kardiologu, vjerojatno će odrediti koncentraciju lijeka u krvi a temeljem EKG-a i UZ srca odrediti da li nastaju komplikacije i treba li štogod mijenjati.

Rujon

09.08.2014. 02:10

Hvala na odgovoru.
Ucinili smo koncentraciju digitalisa u krvi i nalaz je u granicama normale.Pedijatar nas nije slao kardiologu s obzirom da maleni nema kardioloskih promjena.ucinili smo i druge nalaze krvi izmedju ostalog i diferencijalnu krv. sliku :
Neutrof.granul. 15,0
Limfociti 70,0
Monociti 3,0
Eozinofilni gran. 12,0
Bazofilni gran. 0
Dali je po Vama ovaj nalaz zabrinjavajuci.Pedijatar nas salje naparazitolosku obradu stolice.Negdje sam procitala da ovakav nalaz moze upucivati na alergiju.Trebam li izbaciti nesto iz prehrane.Kako da se ponasam?Maleni i dalje povremeno povrati obrok ,stolice rijetke i ceste.Malo bolje pojede,zapravo kako koji dan.Zadnjih tjedan dana nije napredovao na tezini.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.08.2014. 10:35

Gotovo da nema nikakvog izgleda da je posrijedi zaraza crijevnim parazitima. Moguće je riječ o alergiji i Vi možete izbaciti iz svoje prehrane mlijeko i mliječne proizvode. Pažljivo čitajte deklaracije o sastavu na svim proizvodima koje konzumirate, kravljeg mlijeka ima u pašteti, kobasicama i dugim neočekivanim mjestima. Uzimajte šumeći kalcij 2x500 mg ili 3x300 mg. ako bude trebala dohrana djeteta umjetnim mlijekom tada nikako ne treba davati ništa drugo osim specijalnih formula koje se daju kada je alergija u pitanju (ili sumnja na alergiju). Nenapredovanje uz sve navedene zdravstvene poteškoće i mladu dob djeteta svakako nalaže izniman oprez..