Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


nedostatak apetita


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marijana

20.08.2003. 18:42

Postovani dr. Richter,

dijete mi je staro 10 mjeseci, dojena je beba do napunjenih 8 mjeseci kada je odbio dalje sisati ali istovremeno je odbijao i drugu hranu. Kako sam ga animacijom mogla privoliti da pojede nesto na zlicicu ali ne i da sisa tako smo dojenje tada potpuno izbacili.
Prije toga je jeo s apetitom i jako dobro prihvatio nadohranu sa kojom smo poceli sa napunjenih 5,5 mjeseci.
Dobro napreduje i dalje i pojede uglavnom 4-5 obroka dnevno ali napominjem samo zato sto ga se animira dok jede inace odbija hranu od prve zlicice.
Sa 10 mjeseci je vise nego utrostrucio porodjajnu tezinu (ima 10500g, porodjajna tezina mu je 3250g). Na kontrolnom pregledu kod pedijatra receno nam je da mu ne guramo hranu, ako nece jesti - nema veze, do slijedeceg obroka nista osim vode.
Nakon 2 mjeseca 'guranja' odlucila sam pokusati tim sistemom i rezultat toga je da jucer od rucka nije nista jeo, jutros je ponovno odbio dorucak, nakon nekoliko sati ponovno odbija obrok - to je bilo vec skoro 20 sati da nije jeo nista osim pio vodu i tada sam se ponovno vratila starom sistemu-jedemo setajuci po kuci, pustajuci vodu i sl. iako je i na taj nacin pojeo jedva polovinu obroka.
Napominjem da mu je krvna slika u redu.

Ispricavam se na duzini posta i iskreno Vam zahvaljujem na odgovoru.
M.

Dr. Darko Richter

24.08.2003. 17:16

Možda da pokušate da ga nahrani netko drugi? Ima li tata, baka ili neka teta? Sve dok dijete ne stagnira na težini, niti jedan se pedijatar neće zabrinuti za vaše dijete, a vama će uputiti samo nekoliko "toplih riječi" podrške i sl.
Da sada malo produžim: vjerojatno morate mijenjati "stav" s kojim pristupate djetetu kod obroka, jer dijete to vrlo dobro osjeća i prema tome počinje zauzimati svoj "stav". Ako ono osjeća da ste vi kod toga napeti i želite rezultat pod svaku cijenu, ono će pokušati, sve dok stvarno nije gladno, uspostaviti svoja pravila, uglavnom u opoziciji vašim željama. Dijete prije obroka mora biti gladno, a ukoliko između obroka stalno nešto dobiva, to ne pomaže redovitosti prehrane.