Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


oteklina testisa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

daliborka

20.08.2003. 10:51

Budući sam prethodnu poruku očigledno uputila na krivu adresu, ponavljam pitanje:
Jako sam zabrinuta za mog 3,5 god. dečkića kod koga smo unazad mjesec dana, na moru osobito, primijetili kako je desni testis uvećan-otekao. Oteklina je oko pola veća nego li je drugi normalni. Nema promjene u boji, nešto se naziru plave žilice na donjem dijelu oteklog testisa pa mi se onda čini da je i sam testis plavkast,subjektivno. Nikakvih problema nema s mokrenjem i ostalo, bolobva nema, inače se potpuno normalno ponaša, a opipom osjeti se unutra testis ili kako se to već kaže, koliko ja to mogu kao laik opipati. Drugi testis mu je rekli bi normalan iako ponekad kao da pobjegne na kratko vrijeme negdje gore. Oteknuti testis s vremenom se potpuno vrati u normalu sam od sebe, pa opet otekne. Obično ujutro ili nakon kupanja je splasnuo a kasnije otekne, pa se tijekom dana opet vrati u normalu, sad su ti intervali kad otekli testis splasne nešto se prorijedili i kraće traju nego prije. Napominjem da je prije 10-ak mjeseci malac bio na pregledu kod pedijatra i urologa pod sumnjom vodene kile i nespuštenih testisa, sa sličnim simptomima samo oteknuća niti su bila približno tolika niti učestala, ali su doktori utvrdili da je sve super u redu. Budući sam jako zabrinuta molim za stručno mišljenje. Unaprijed zahvalna mama.

Dr. Darko Richter

24.08.2003. 17:09

Na žalost, ne mogu vam puno pomoći, osim uvijek istim savjetom: potrebno je otići do liječnika (dječji kirurg) koji će utvrditi fizikalni status i dieferncijalnu dijagnozu. Vaš je opis toliko precizan, da precizniji ne može biti. Ima samo jedan problem: meni nije poznat takav nalaz u malog djeteta i jednostavno ne znam što bi to moglo biti - jedino bih mogao "filozofirati" da je možda po srijedi varikokela, tj. proširenje vena testisa, koje je, međutim, ekstremno rijetko u toj dobi, a kada se javlja, obično je to s lijeve strane.