Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nedoumice oko cjepiva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

malatinka

03.03.2011. 12:11

Molila bih Vas da mi objasnite malu nedoumicu oko cjepiva...

Naime, moja malena curica primila je (prvo) cjepivo pedicial GSK koje je plaća.
Cijepili su je i protiv hepatitisa B, sa engerixom. I uzela je otopinu rotarixa protiv rota virusa.
Ponovno se treba cjepiti u 5 mj.
No, sada ide nedoumica..

Pedijatrica navodi kako je navedeno cjepivo "pročišćeno"?
Možete li mi objasniti što to zapravo znači?


Hvala Vam naljepša na pojašnjenju.

Darko Richter, dr. med.

03.03.2011. 14:25

Molila bih Vas da mi objasnite malu nedoumicu oko cjepiva...
Nažalost, ne razumijem pitanje.
Pedicial je vjerojatno Pediacel, a Pediacel nema veze s GSK.
Engerix B i Rotarix su cjepiva, sve u redu.
Koje je to "pročišćeno"?

malatinka

04.03.2011. 00:26

Pedicial nema veze sa GSK?
Da li je moguće da se pedijatrica zabunila i upisala u knjižicu kako je beba primila Pedicial GSK koji ne postoji?
Čitajući malo po netu ( a možda sam u krivu, pa pitam) cijepivo koje se plaća zove se Infanrix. Pedicial sanofi pasteur daju preko Hzzo-a i tu beba primi dvije injekcije odjednom.
Platila sam 450kn. Primila je jedno cijepivo.
I pedijatrica je navela kako se radi o "pročišćenom" cijepivu, no nije išla u detalje što to znači?

Jako me zanima Vaše mišljenje.

Hvala.



Darko Richter, dr. med.

04.03.2011. 10:10

Ponovno ne razumijem vaše pitanje.
Cjepivo Pediacel porozvodi Sanofi, a cjepivo Infanrix-IPV+Hib (poznato kao "5 u 1"blunk proizvodi GSK. Postoji i Infanrix Hexa, također od GSK, koji dodatno sadrži cjepivo za hepatitis B. pa se kolokvijalno nazviva i "6 u 1"
Pediacel se dobiva u ordinacijama u okviru primarn ezaštite plaćene od HZZO-a, a druga dva cjepiva nabavljaju se na privatni recept.
Nema neke osobite razlike u pročišćenosti između Pediacela i Infanrix-IPV+Hib; oba su cjepiva s te strane proizvedena suvremenom tehnologijom. Postoji razlika u broju komponenti acelularnog pertusisa, te formulaciji, no to vas ne zanima, jer se odnosi na skladištenje i postupanje s cjepivom, što je u ndaležnosti kako dobavljača, tako i ordinacije.

malatinka

04.03.2011. 11:45

"Ponovno ne razumijem vaše pitanje.
Cjepivo Pediacel porozvodi Sanofi, a cjepivo Infanrix-IPV+Hib (poznato kao "5 u 1" proizvodi GSK. Postoji i Infanrix Hexa, također od GSK, koji dodatno sadrži cjepivo za hepatitis B. pa se kolokvijalno nazviva i "6 u 1"
Pediacel se dobiva u ordinacijama u okviru primarn ezaštite plaćene od HZZO-a, a druga dva cjepiva nabavljaju se na privatni recept."

Hvala. Znači da je moja pedijatrica krivo u knjižicu upisala cijepivo.
Pitala nas je da li želimo ono koje ćemo platiti ili ono preko Hzzo-a.
Mala je cijepljena sa 6 u 1 Infanrix Hexom, cijepivo se platilo 450 kn. Dobila je jednu injekciju u nogu.
No,pedijatrica je vjerovatno zabunom u knjižicu upisala ( nekoliko puta doduše krivo) kako je cjepljenja Pedicialom od proizvođača GSK, koji jel ne postoji.
Kako ste i sami naveli, Pedicial je od proizvođača Sanofi, i ono ide besplatno preko Hzzo-a.

Hvala Vam i na pojašljenju oko pročišćenosti cijepiva.

Lijep pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

04.03.2011. 15:35

Ništa vama nije jasno.
Sada ste konačno rekli da je dijete cijepljeno s Infanrix Hexa. Time mu je prišteđena jedna dodatna injekcija, jer, da je dobio Pediacel, trebao bi dobiti i Engerix (hepatitis B). U Infanrix Hex-i kombinirani su u istoj brizgalici sva cjepiva kao iz Pediacela + hepatitis B, pa se time izbjegava dodatna injekcija. A pročišćeno je i jedno, i drugo cjepivo.Nažalost, moje mi iskustvo govori da pacijenti uporno ne razumiju osnovne stvari, da im ne znam kako objašnjavaš. Jednostavno nije istina da vam je drica rekla da dijete treba cijepiti Hexom, jer da je ono "pročišćeno" (a da Pedicael to ne bi bio), već je očito rekla da ćete s Hexom izbjeći dvije, i dati samo 1 injekciju. Kako bi vam inače objasnila da mu nije dala cjepivo za hepatitis B, koje isto stoji u programu i u knjižici? Ne bi valjda rekla da vas je cijepila "pročišćenim" cjepivom, a da hepatitis B nema veze. Ja jednostavno ne znam kojim bi jezikom trebalo govoriti hrvatskim roditeljima.Jer, vi meni ovdje možete pričati što god hoćete, ali ja sasvim sigurno znam da svi pedijatri u ovoj zemlji znaju točno razliku između Pediacela i Infanrix Hexa, i da,ono što ste vi čuli, ili ovdje pričate da ste čuli, može biti dio istine, ali ne bitni dio istine. Rečeno vam je, sasvim sigurno, da se davanjem Hexe izbjegava još jedna injekcija, i to je glavni argument za to cjepivo. A pročišćenost? Sigurno da je pročišćeno.

malatinka

04.03.2011. 20:16

"ali ja sasvim sigurno znam da svi pedijatri u ovoj zemlji znaju točno razliku između Pediacela i Infanrix Hexa"

Ako pedijatrica zna razliku između navedenih cijepiva, zašto je pobogu napisala u knjižicu kako je dijete primilo Pedicial proizvođača GSK?
umjesto cijepiva Infanrixa Hexa koje je dijete primilo.

Meni je jako bitno da stoji TOČAN nazin cijepiva koje je dijete primilo. Sigurna sam da se pedijatrica zabunila.


Darko Richter, dr. med.

04.03.2011. 23:45

Imate naljepnicu na samoj šprici, pa si je prelijepite u knjižicu. Tako radim ja, i nikada se ne mogu zabuniti, jer, skinem naljepnicu sa šprice kojom sam upravo cijepio. Aiko vieš nema te šprice, odite do drice i tražite da vam napiše ono čime je dijete činjenično cijepljeno.

malatinka

05.03.2011. 11:20

"Imate naljepnicu na samoj šprici, pa si je prelijepite u knjižicu. Tako radim ja, i nikada se ne mogu zabuniti, jer, skinem naljepnicu sa šprice kojom sam upravo cijepio. Aiko vieš nema te šprice, odite do drice i tražite da vam napiše ono čime je dijete činjenično cijepljeno. "

Otići ću kod nje drugi tjedan. Beba će se cijepiti u inozemstvu, u 5 mjesecu, tako da pedijatar zna točno čime je beba cijepljena.

Puno hvala. happy