Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Odbija dojiti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zwerka

14.12.2009. 11:00

Poštovani!

Moje jednogodišnje dijete zadnjih 2 tjedna ne želi više dojiti.
Dnevno ima 4 kruta obroka ( doručak, ručak, užina, večera) i jelovnik mu je raznovrstan, jede sve.

Do prije dva tjedna je dojio noću nekoliko puta i obavezno ujutro.
Čitam svugdje da piše da djeca te dobi trebaju piti mlijeko ujutro i navečer, ali moje dijete nije dojilo prije spavanaj, jer ide na spavanje pola sata nakon večere, tako da nije niti tražio dojku.
Isto tako od kad smo uveli svu krutu hranu, nije htio više dojiti između obroka.

I odjednom nije više htio dojiti noću, iako se budi i po 10 puta, ali dojku ne želi, a ako mu ju ponudim ujutro prije doručka, isto ju odbija uz glasan protest.

Dnevno pojede jedan čvrsti jogurt i žlicu svježeg sira.
Kravlje mlijeko mu još nisam dala.
Isto tako nikad nije bio na adaptiranom mlijeku, samo je dojio.


Brine me to što ne dobiva dovoljno mlijeka, pa bi Vas molila za savjet što da napravim.

Darko Richter, dr. med.

14.12.2009. 12:15

Zašto mu ne date kravlje mlijeko?
No, ako inače jede sve, mlijeko mu i nije bitna namirnica.

Zwerka

14.12.2009. 23:30

Kravlje mlijeko mu još nisam dala, jer je navodno ono jako teško za želudac i može naštetiti sluznici želuca kod djece, pa ga se ne preporuča prije godine i pol.

Pišem Vam ono što mi je reklo par ljudi koji su po forumima i strogo se drže pravila prehrane.

Dapače, niti moje dijete još nije probalo čokoladu, npr. ali samo zato jer smatram da ima cijeli život vremena.

Jelovnik mu se sastoji: doručak - žitarice+voće, ručak - povrće/ žitarice/ meso/ riba/ žutanjak, užina - jogurt + voće , večera - žitarice/ jogurt/ žlica sira

Darko Richter, dr. med.

15.12.2009. 00:00

Želudac i kravlje mlijeko nisu u konfliktu, to evo prvi puta čujem
No, sve skupa nema veze s pedijatrijom. Imalo bi veze, da je dijete bolesno.
Meni nije sasvim jasno zbog čega se takve stvari debatiraju na raznim pozvanim i nepozvanim forumima, a onda se ide pedijatru da presudi.

Zwerka

15.12.2009. 20:45

Ni meni nije jasno zašto je moje, potpuno zdravo dijete odjednom odbacilo dojku.
Zato sam se i obratila Vama da me savjetujete što mu sad i kako treba ubaciti u prehranu da dobiva onih potrebnih 500 ml mlijeka.

A i ne znam da li ste čuli za teoriju da se nikako ne preporuča trajno mlijeko prije 1,5 god i to još kako se nekad radilo da se razrijedi vodom, nego ako se već majka odlučila davati kravlje mlijeko, mora biti svježe, naravno prkuhano...

Darko Richter, dr. med.

15.12.2009. 21:55

Ako dijete jede sve, onda jede sve. Mlijeko je hrana, i dio je te sveobuhvatne prehrane od časa kada dijete jede sve. Nije ga potrebno posebno adaptirati.
Vas mogu čuditi još bezbroj drugih stvari, npr. da se odjednom odluči oženiti, a ne samo odbaciti dojku.
Što je u tome neobično? Evo do kamo dovodi kampanja dojenja pod svaku cijenu.
Svako doba, osobito ono najnaprednije, u biti je strahovito zatucano.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2009. 16:55

Malo sam se pogrešnoizrazio u zadnjoj rečenici. Htio sam reći: doba ili vremena koja sebe vole smatrati najnaprednijima, upravo su primjer raznih oblika zatucanosti.

Zwerka

17.12.2009. 00:30

Evo Vam par kopiranih napisa sa jednog foruma na koji odgovara isto pedijatar, kao što ste i Vi po zanimanju.

Stav struke je nastaviti hranjenje adaptiranim mlijekom do godinu dana starosti, ali iznimno smije se prijeći na naturalno kravlje mlijeko (nikako ne trajno!) u drugoj polovici prve godine.

Stoga nema prijeke potrebe izbjegavati prokuhano svježe kravlje mlijeko u prehrani jednogodišnjeg djeteta. Druga je stvar s trajnim mlijekom, koje ne preporučujem.

Pasterizirano mlijeko (svježe mlijeko) se u mljekari zagrijava određeno vrijeme, a potom ohladi u što kraćem vremenu. Tako se unište neke (ne sve) bakterije, a trajnost mlijeka se produžuje. Takvo se mlijeko mora čuvati na temperaturi 2- 8 stupnjeva Celzija i tada ostaje kvalitetno nekoliko dana. Ukoliko ga još prokuhamo uništit će se i preostale bakterije.Trajno mlijeko se sterilizira na visokoj temperaturi i unište se sve bakterije, pa se takvo mlijeko ne kvari niti duljim stajanjem na sobnoj temperaturi. Druga je stvar što je mlijeko i biokemijski promijenjeno (homogenizirano) a moguće da sadržava i neke kemijske supstance....

Valkira

17.12.2009. 11:20

zašto mlijeko?Zbog kalcija,a kalcija ima u puno drugih namirnica. Inače,250 ml jogurta dnevno nadoknađuje potrebu za kalcijem,a da ne govorim za sezam i parmezan koji su krcati kalcija.
I čemu sada ustrajati na mlijeku? A dijete je odbilo dojku,to je sasvim normalno. Znači da je potpuno spreman za prestanak dojenja

Darko Richter, dr. med.

17.12.2009. 11:50

Mislim da je moja poruka bila jasna.
A ovo što mi servirate, bez adrese, kaže to isto, samo, po mojem mišljenju, neuspješno odjeveno u zavinute i komplicirane misli sa znanstvenim prizvukom.
Npr. "... iznimno smije se prijeći na naturalno kravlje mlijeko (nikako ne trajno!) u drugoj polovici prve godine." Ako ne kaže kada je ta iznimka, a nigdje ne kaže, već raspravlja o tehnologiji pripreme mlijeka u mljekari, onda je to pravilo. A ne objašnjava niti zašto dijete ne bi pilo trajno mlijeko. A razlika između pasteriziranog i trajnog mlijeka, nakon ovog citata, meni definitivno nije jasna. Ako je uopće ima.
Mogu samo ponoviti: ako vi niste u stanju uočiti sličnosti i razlike iz nekoliko različitih odgovora na slična pitanja, onda bolje da ne lutate i ljunjate internetom, jer, kao i Goetheov Faust, na kraju ćete, ako zadržite barem malo kritičnosti, uzdahnuti:
'Dok živi, slijep je ljudski soj,
Na kraju, Fauste, budi sad to i ti.''

Zwerka

18.12.2009. 03:25

Ah, dragi doktore, ja jesam u stanju uočiti sličnosti i različitosti i bilo mi je sve jasno nakon Vašeg prvog odgovora.
Nego, pošto se razvila tema o mlijeku za koje vi tvrdite da se djetetu može dati, ja sam Vam samo kopirala mišljenje drugog pedijatra, koji se isto godinama bavi tim poslom.

Riječ je o dr.Stanfelu iz Vinkovaca
Pošto ne znam da li se smije ovako javno pisati ime drugog liječnika, molim da to obrišete kad pročitate, ako imate tu opciju.
A i na forumima za majke su cure također mišljenja da se kravlje mlijeko ne smije davati, uz objašnjenje da je ono PRETEŠKO...

Puno Vam hvala na Vašim odgovorima i uloženom trudu.

I samo da napomenem, prije nego sam Vas pitala za taj svoj "problem", kupila sam od Hippa mliječne kašicu na bazi AD-a i počela ju davati za doručak djetetu, ali po Vašim postovima, vidim da nema potrebe.

Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

18.12.2009. 10:25

Nemam opciju brisanja. To može samo webmaster.
No, što smeta? Opet me niste razumjeli. Pročitajte opet taj moj odgovor. Nekima treba jako puno prostora da kažu istu stvar, koju drugi izreknu u 2 retka. Samo, izjava onih prvih je naravno komplicirana i nerazumljiva.
Mene savršeno ne uzbuđuje niti stimulira stupidna rasprava po tipu "da je mlijeko preteško". Kako to da teletina, koja nastaje od tog istog mlijeka, nije preteška?
Meni više nije jasno koje se sve gluposti mogu izrojiti u glavama dokonih majki na besplatnom, radno garantiranom porodiljskom dopustu. U Americi se dobije maksimalno 4 mjeseca, i to je sve, kako bi majka mogla isključivo dojiti ta 4 mjeseca, ako hoće i može, i poslije se vratiti poslu, ako to želi, a može ostati kod kuće, što je tamo u mnogo slučajeva baš tako. Inače, tamo nema nikakve potrebe da se provode kampanje dojenja, jer, to je svakome očito besplatno i najjednostavnije. A tamo novac igra ulogu regulatora, svega. Pa tako se desi da, osim zla, ima i dobru funkciju.
Na kraju, namam pojma što je to AD (atopijski dermatitis?).

Zwerka

18.12.2009. 21:50

Uvijek mi Vaši odgovori poprave večer i raspolože me! happy

AD nije atopijski dermatitis, nego adaptirano mlijeko, ali to ste mogli i zaključiti.

Znam da u nekim zemljama majke dobiju samo par mjeseci porodiljnog dopusta, ali eto, mi u Hrvatskoj dobivamo godinu dana! happy
To isto znate!

Darko Richter, dr. med.

19.12.2009. 11:30

Ako AD stoji za adaptirano mlijeko, umjesto AM, ili ADM ili sl., onda za adaptirano mlijeko, mogu stajati bilo koja 2 slova, npr. BBB ili sl. I po kontekstu bi se trebalo zaključiti da je to adaptirano mlijeko.
Naravno da znam da se u Hrvatskoj dobiva 12 mj. za porodiljni dopust. Meni samo nije jasno, kada je tome tako, zašto se, obzirom da ne daje rezultate, to ne ukine (niti ima djece, niti se doje kako treba, dobivaju AD, itd.).

laura_2

19.12.2009. 11:30

Zwerka...AD je atopijski dermatitis a AM je adaptirano mlijeko...