Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


odbijanje AD mlijeka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mina1982

17.08.2014. 18:35

Poštovani,

molim Vas za savjet. Imam bebu staru pet mjeseci. Mučimo se s hranjenjem i probavom od rođenja. Dijete se rodilo sa 4.890 g i dužine 52 cm. U početku smo krenuli s dojenjem ali beba nije htjela sisati, a mlijeka je u mene bilo puno. Izdajala sam se, ali kako je doslo do upale prekinuli smo s izdojenim mlijekom i presli na AD mlijeko. Koristili smo NAN1, pa po savjetu pedijatrice presli na NAN sensitive, ali problemi nadutosti i izostanak stolice i dalje su trajali. Poslije svakog obroka dijete je plakalo, imalo vjetrove, stolice tvrde, zelenkaste. Prešli smo sa dva i pol mjeseca na Novalac IT. Dijete je pocelo jesti i imalo redovne stolice žućkaste i malo rjeđe nego uobičajeno i to je super funkcioniralo 5 dana. Nakon toga dijete odbija hranu.Dijete nije napredovalo na težini. U tri mjeseca dobilo samo 1.300 g. Pedijatrica nam je savjetovala da probamo uzeti Allernovu i to smo probali, ali opet se javio zatvor, pa smo se vratili na Novalac IT. Napravili smo pretrgage, krv uredna, urin također u stolici pronaden rotavirus. Pedijatrica kaze mucite se da dijete barem popije 500ml i za tri tjedna ce proci.Bili smo uporni, davali dijetetu jesti na spricu i to je nekako islo. Nas malisan sada ima pet mjeseci i dalje odbija jesti. Poceli smo s kasicama (jabuka i kruska) i to pojede. S AD mlijekom i dalje se mucimo, odbija, pljuje i onda mu nekako naspricamo, ali uglavom sam nece. Imamo dnevno tri mliječna obroka po oko 120-150 ml. Dijete je nakon mliječnog obroka nemirno, spava mu se ali sat-dva ne može se umiriti. Stolice su redovne(2-3 na dan), variraju od zelenkastih do zlatno zutih, od tvrdih do proljevastih. Molim vas za savjet! Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.08.2014. 23:00

Ako dijete nije imalo grčeve u periodu dok je uzimalo Allernovu tada bih se vratio na nju, postoji mogućnost da je dijete alergično na bjelančevine kravljeg mlijeka. U ovoj dobi pretrage na alergiju su poprilično nepouzdane pa bih svajetovao da ih za sada ne radite. Uvedite probiotik a ako i uz njega bude problema s tvrdom stolicom dodajte Portalak sirup, započnite s 5 ml na dan (jedan puta na dan) i po potrebi povisite i do 10 ml. U svaku bočicu s mlijekom stavite 15 kapi SAB Simplex ili Espumisan kapi (potpuno nedužan - neškodljiv preparat koji olakšava eliminaciju plinova iz probave). Napredak na težini je još uvijek zadovoljavajući (nije spektakularan ali ne opravdava daljnje agresivnije pretrage probavnog sustava). Ako je dijete primilo cjepivo protiv Rota virusa tada bi to mogao biti razlog pozitivnog nalaza u stolici. Možda jedino bi bilo za preporučiti kontrolu urina i ultrazvuk trbuha.