Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


okserice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marija

21.11.2003. 15:03

Poštovani,

imam petnaestomjesečnu djevojčicu čije noge imaju izrazito O oblik. Prije mjesec dana smo je vodili kod ortopeda (privatna ordinacija) koji je rekao da je takav oblik nogu posljedica elastičnih kostiju koje se krive zbog djetetove težine i da nema razloga za zabrinutost tj. da bi se "problem" s vremenom trebao riješiti sam od sebe.
Zanima me i Vaše mišljenje. Naime, iz više izvora sam čula da se takve stvari ipak mogu korigirati određenim tipom vježbi.

Unaprijed hvala na odgovoru
M.

Dr. Darko Richter

21.11.2003. 23:26

Izrazite okserice u toj dobi najviše mirišu na rahitis, koji se najmanje ispravlja vježbama, a najbolje je da do njega uopće ne dođe. Za sprečavanje se daje vitamin D, svakodnevno po 400-1000 jedinica tijekom cijele prve godine života, te tijekom druge djetetove zime. Liječi se također vitaminom D, samo u desetrostrtuko većim dozama (5000 jedinica dnevno), tijekom otprilike 3 tjedna. Potom se čeka da se rastom noge isprave. Za ortopede je dosta karakteristično da vrlo slabo poznaju bolesti koje se ne operiraju, pa bi bilo bolje da dijete pokažete pedijatru (svom primarnom te eventualno subspecijalisti za metaboličke bolesti). Ima, naime, i takvih oblika rahitisa, koji ne reagiraju na obični vitamin D.